În pline tensiuni cu Ucraina, ruşii se laudă din nou cu o dronă „invizibilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drona S-70 „Ohotnik” FOTO RIA Novosti
Drona S-70 „Ohotnik” FOTO RIA Novosti

În timp ce escaladează tensiunile la graniţa cu Ucraina şi pune presiuni asupra Occidentului prin propagandă diplomatică, Kremlinul are grijă să recicleze informaţii despre noile sale arme, unele aflate încă în fază de proiect sau de testare. Cea mai recentă armă lăudată de presa afiliată Kremlinului este S-70 „Ohotnik” („Vânătorul”), o dronă despre care experţii de casă ai lui Putin sugerează că poate fi folosită pentru spargerea frontului.

Într-un context de creştere a tensiunilor la graniţa dintre Rusia şi Ucraina, propaganda de la Moscova revine cu informaţii despre drona S-70 „Ohotnik” („Vănătorul). Este o armă „invizibilă” - de fapt greu de detectat de radare - ce poate fi folosită pentru spargerea liniei frontului şi distrugerea sistemelor de apărare antiaeriană ale adversarilor, scrie ziarul „Izvestia”.

Potrivit unui expert militar citat de ziarul rus, S-70 „Ohotnik” este un fel de avion uşor multirol ce poate să efectueze misiuni de recunoaştere, să lovească ţinte aflate la sol şi să lupte cu aparate de zbor inamice, îndeplinind sarcinile în mod autonom sau împreună cu alte avioane clasice, cu pilot.

„Vor fi utile pentru crearea de culoare şi distrugerea sistemelor antiaeriene, precum şi lovirea trupelor care se află la adăpostul umbrelei de apărare antiaeriană”, susţine Viktor Murahovski.

Conform datelor oficiale, S-70 „Ohotnik” este o dronă de luptă de generaţia a şasea, dezvoltată de companiile Suhoi şi MiG. Drona este prevăzută cu unele tehnologii instalate pe avionul de vânătoare Suhoi 57. Şi pare mai degrabă un avion uşor, având o anvergură de 20 de metri şi o lungime de 14 metri. Cântăreşte aproximativ 20 de tone şi poate transporta o greutate de până la 2,8 tone. Este concepută să atingă o viteză de până la 1.000 de kilometri pe oră.

Primul său zbor a avut loc la 3 august 2019 şi a durat circa 20 de minute până la o altitudine de 600 de metri. O lună şi jumătate mai târziu, Ministerul rus al Apărării a prezentat drona zburând alături de un Su-57.

Însă, potrivit The Drive, drona este încă în fază de evaluare. Ar putea fi omologată în 2023, la 12 ani de la lansarea proiectului. Armata rusă ar putea să o folosească abia din 2024.

În prezent există două prototipuri ale acestei drone. Armata SUA deţine un model de dronă similară, operaţională deja, dar Pentagonul nu confirmă acest lucru.

Capitolul drone reprezintă un punct sensibil pentru preşedintele rus Vladimir Putin, care s-a arătat extrem de deranjat de folosirea Bayraktar-urilor turceşti în războiul din Donbas.

Armata ucraineană a utilizat în octombrie o dronă turcă de tip Bayraktar TB2 pentru a lovi un tun de tip Howitzer D-30 aparţinând rebelilor proruşi. Ca urmare a acestui atac, numit o „provocare” de Putin, Kremlinul a reluat mobilizările de trupe la graniţe şi a intensificat presiunile pe frontul diplomatic împotriva SUA şi NATO.

Folosirea unor drone de luptă în anumite conflicte recente - precum în războiul dintre Azerbaidjan şi Armenia în toamna anului 2020 - a permis o înclinare a balanţei în raportul de forţe.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite