În perspectiva întâlnirii în „format Normandia“, Putin încearcă de detensioneze situaţia. Rusia va returna Ucrainei navele sechestrate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a început să deplaseze cele trei nave ucrainene capturate anul trecut, despre care jurnalul Conversant a scris că ar urma să die returnate de Moscova Ucrainei înaintea unui summit programat luna viitoare, informează Reuters.

Un reporter Reuters în Crimeea, regiune anexată de Rusia de la Ucraina în 2014, a relatat că remorchere trag cele trei nave prin strâmtoarea Kerci, către Marea Neagră, unde navele ar putea fi duse către Ucraina.

Informaţia a fost confirmată şi de un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că procesul de returnare a navelor este în faza finală. Anterior, preşedintele Zelenski a reuşit să obţină printr-un schimb eliberarea celor 24 de membri ai echipajelor capturaţi odată cu navele.

Rusia a capturat navele în largul coastelor Crimeei, în noiembrie 2018, după ce a deschis focul asupra lor şi unii marinari au fost răniţi. Moscova a susţinut că navele au pătruns ilegal în apele sale teritoriale. Kievul a negat acest lucru.

În septembrie, Rusia a returnat Ucrainei marinarii care s-au aflau la bordul navelor capturate, ca parte a unui schimb de prizonieri.

Sâmbătă, cotidianul Conversant a notat că Moscova a decis să returneze navele Ucrainei şi că navele vor fi trase până la Marea Neagră de remorchere ruseşti, iar acolo predate unor remorchere ucrainene.

O nouă reuniune la nivel înalt în aşa-numitul „format Normandia” urmează să aibă loc, pe 9 decembrie 2019, la Paris, cu participarea liderilor Ucrainei, Franţei, Germaniei şi Rusiei – scrie Korrespondent.

Potrivit publicaţiei, Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron, Angela Merkel şi Vladimir Putin se vor reuni pentru a discuta despre noi modalităţi de soluţionare a conflictului din Donbas. Surse ale ziarului rus Kommersant susţin că la summitul de la Paris se va discuta despre statutul special al teritoriilor separatiste din Donbas şi inserarea unei prevederi în acest sens în Constituţia Ucrainei, precum despre şi securitatea în regiunea est-ucraineană, amnistia celor implicaţi în conflict şi desfăşurarea alegerilor locale în zona aflată acum sub controlul rebelilor pro-ruşi.

Problemele de securitate se referă la noi etape de retragere a trupelor de pe linia frontului, iar în ceea ce priveşte chestiunea amnistiei, potrivit unor surse oficiale ruse, Vladimir Putin intenţionează să insiste ca această măsură să fie consolidată în Ucraina la nivel legislativ, astfel încât persoanele implicate în conflictul din Donbas să nu poată fi urmărite penal.

În ceea ce priveşte posibilitatea organizării alegerilor locale în actuala zonă separatistă din Donbas, sursele Kommersant au menţionat că „acest subiect este foarte complicat, din cauza multor aspecte controversate”. De asemenea, la summitul de la Paris urmează să fie examinată posibilitatea ridicării blocadei financiare şi în domeniul transporturilor instituite de autorităţile ucrainene împotriva celor două republici separatiste din Donbas, astfel încât trenurile, autobuzele şi camioanele să poată circula liber în zona respectivă.

Componenta umanitară a negocierilor ar putea include noi schimburi de prizonieri şi refacerea infrastructurii distruse de conflictul armat – mai menţionează sursa. Ziarul Korrespondent subliniază că la reuniunea de la Paris, preşedintele rus, Vladimir Putin şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, se vor întâlni pentru prima dată.

Evenimentul, programat pentru 9 decembrie, a fost confirmat oficial de Kiev, Berlin şi Paris. Moscova nu a comentat încă acest subiect, însă Kremlinul a admis recent că întâlnirea celor patru lideri ar putea avea loc înainte de sfârşitul anului 2019. Ultimul summit în „formatul Normandia” a avut loc în octombrie 2016, la Berlin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite