29 mai 2014, ziua întemeierii Uniunii Eurasiatice. Cu cine se aliază Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Lukaşenko (stânga), Nursultan Nazarbaiev (mijloc) şi Vladimir Putin (dreapta) FOTO Reuters
Aleksandr Lukaşenko (stânga), Nursultan Nazarbaiev (mijloc) şi Vladimir Putin (dreapta) FOTO Reuters

Zi istorică la Astana unde preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, semnează Tratatul privind întemeierea Uniunii Eurasiatice, alături de Belarus şi Kazahstan, informează agenţia Ria Novosti.

Liderii celor trei state fost sovietice s-au reunit în cadrul Consiliului Suprem economic eurasiatic, organismul principal al Uniunii Vamale dintre Rusia, Belarus şi Kazahstan. Proiectul iniţiat de Kremlin are ca scop crearea unui răspuns la Uniunea Europeană pentru fostul spaţiu sovietic, însă atragerea altor state din URSS a ridicat mari probleme Moscovei.

Cel mai concludent exemplu este Ucraina, un pion important din puzzle-ul gândit de Vladimir Putin, care s-a reorientat spre Uniunea Europeană în detrimentul aderării la Uniunea Vamală şi ulterior, Uniunea Euroasiatică.

Potrivit Agerpres, în afară de Vladimir Putin, care deja a emis un ordin privind semnarea acestui document, pe textul Tratatului îşi vor pune semnătura preşedinţii belarus Aleksandr Lukaşenko şi kazah Nursultan Nazarbaev. 

Preşedintele Armeniei, Serj Sarkisian, anunţase în luna septembrie 2013 la Moscova că ţara sa va deveni membră a Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan şi a Uniunii euroasiatice preconizate de Rusia. Şi Azerbaidjanul este aşteptat să se integreze în structurile propuse de Moscova, însă nu se află momentan printre semnatare.

„Trei state se angajează să garanteze libera circulaţie a produselor, serviciilor, capitalului şi muncitorilor, aplicând o politică concertată în domeniile-cheie ale economiei: energie, industrie, agricultură, transporturi', subliniază Kremlinul, într-un comunicat.

„Aceasta încheie formarea unei pieţe comune majore în spaţiul CSI (Comunitatea Statelor Independente — 170 milioane de persoane), care va deveni un puternic nou centru de dezvoltare economică“, se mai afirmă în text.

Republica Moldova şi Georgia au refuzat să cedeze presiunilor Rusiei din ultimul an, cu privire la integrarea în Uniunea Vamală şi au decis parafarea Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană la 27, respective 28 iunie.

Uniunea Eurasiatică va lua fiinţă la 1 ianuarie 2015, iar sediul central se va afla la Moscova, instanţa de judecată la Minsk (Belarus), iar organismul de reglementare financiară la Alma-Ata (capitala economică a Kazahstanului), informează presa rusă.

Partenerii Rusiei nu par însă la fel de entuziasmaţi de proiectul eurasiatic precum liderul de la Moscova, întrucât în ajunul semnării, preşedintele belarus a declarat că Tratatul privind Uniunea Eurasiatică nu este chiar cel la care a visat Belarusul.

„Din păcate, acest acord nu este chiar cel la care a sperat Belarusul şi despre care vorbeau partenerii noştri din Federaţia Rusă“, a spus Lukaşenko, citat de cotidianul rus Moskovski Komsomoleţ. Mai mult, el s-a referit la acord ca fiind „compromis“.

Mulţi analişti internaţionali au catalogat iniţiativă drept „piatra de temelie a unei noi Uniuni Sovietice“, reunită ca şi cea precedentă în jurul polului de putere moscovit. În acest sens, Vladimir Putin şi-a exprimat nu doar o dată regretul faţă de dezmembrarea URSS-ului, afimând că este „cea mai mare catastrofă a secolui 20“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite