Referendumul lui Putin. Un institut de sondare a opiniei publice nu mai are răbdare şi anunţă victoria liderului de la Kremlin | vladimir putin

Referendumul lui Putin. Un institut de sondare a opiniei publice nu mai are răbdare şi anunţă victoria liderului de la Kremlin

Aproximativ 76% dintre ruşi au votat până în prezent în favoarea reformelor constituţionale care îi permit preşedintelui în exerciţiu Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, a anunţat luni, cu trei zile înainte de încheierea referendumului, institutul de sondare a opinie publice VŢIOM - de stat -, preluat de agenţiile internaţionale de presă.

Ce arată recentele scandaluri de spionaj despre poziţionarea Rusiei faţă de SUA şi China

Ce arată recentele scandaluri de spionaj despre poziţionarea Rusiei faţă de SUA şi China

Într-un editorial publicat în The Moscow Times, Mark Galeotti, cercetător consultant senior la Institutul Royal United Services pentru apărare şi securitate din Marea Britanie, autor al cărţii „Trebuie să vorbim despre Putin”, scrie că noile cazuri de spionaj în defavoarea Rusiei expun încă o dată abordarea tranzacţională a politicii internaţionale de către Moscova.

Moscova reacţionează la anunţul lui Trump de relocare a unor trupe americane din Germania în Polonia: Încalcă Actul Fondator NATO-Rusia

Moscova reacţionează la anunţul lui Trump de relocare a unor trupe americane din Germania în Polonia: Încalcă Actul Fondator NATO-Rusia

Rusia urmăreşte cu atenţie declaraţiile Washingtonului cu privire la relocarea unei părţi a contingentului american din Germania în Polonia, iar în cazul în care va fi necesar va lua toate măsurile corespunzătoare pentru asigurarea securităţii Federaţiei Ruse şi a aliaţilor săi în noul context, a declarat ministrul adjunct rus de externe, Aleksandr Gruşko, avertizând cu această ocazie Washingtonul împotriva încălcării Actului Fondator NATO-Rusia.

Ca să-şi treacă referendumul ce-l face pentru a rămâne preşedinte pe viaţă, Putin anunţă că îi va suprataxa pe bogaţi | vladimir putin

Ca să-şi treacă referendumul ce-l face pentru a rămâne preşedinte pe viaţă, Putin anunţă că îi va suprataxa pe bogaţi

Cu două zile înainte de referendumul de modificare a Constituţiei, ce va începe mâine şi se va desfăşura până pe 1 iulie,  Vladimir Putin a anunţat creşterea impozitelor pe veniturile mari, precum şi noi ajutoare şi subvenţii, măsuri menite să contribuie la combaterea crizei provocate de pandemia COVID-19, transmite AFP.

FOTO UPDATE Paradă la Moscova la 75 de ani de la înfrângerea lui Hitler. În plină pandemie, Putin scoate militarii în Piaţa Roşie cu gândul spre referendum | vladimir putin

FOTO UPDATE Paradă la Moscova la 75 de ani de la înfrângerea
lui Hitler. În plină pandemie, Putin scoate militarii
în Piaţa Roşie cu gândul spre referendum

Mii de soldaţi au defilat miercuri dimineaţă în Piaţa Roşie din Moscova sub ochii lui Vladimir Putin, un moment de stimulare a patriotismului pus în scenă în ajunul referendumului constituţional care i-ar permite preşedintelui rus să-şi prelungească şederea la Kremlin tocmai până în 2036.

Ce a făcut Putin la Dresda, în Germania comunistă, pe când era ofiţer KGB: mărturiile unui membru al Facţiunii Armata Roşie

Ce a făcut Putin la Dresda, în Germania comunistă, pe când era ofiţer KGB: mărturiile unui membru al Facţiunii Armata Roşie

Perioada în care Putin a fost detaşat la Dresda, în Germania de Est, este acoperită de mister, în măsura în care majoritatea documentelor asociate activităţilor biroului au fost arse şi KGB-ul spune că rolul preşedintelui lui rus acolo a fost unul obscur şi birocratic. Un membru al Facţiunii Armatei Roşii a dezvăluit însă, într-o poveste ce nu poate fi coroborată, că Putin a avut o altă misiune la Dresda.

Paradoxal pentru ţara în care dictatorii, cum îi numim noi, tătucii, cum se recomandă ei, au grijă de tigrii siberieni şi cercetează personal cu batiscaful grosimea gheţii polare, lucrurile nu merg prea bine dincolo de râul Don cel liniştit. Referendumul constituţional care trebuia să fie pe 21 aprilie, a fost amânat pentru 1 iulie. Parada Victoriei, de pe 9 mai a fost transferată pe 24 iunie.

acum 24 zile · comentarii (9)

Atenţie, aş zice, la modul în care ruşii profită la maximum, cât se poate de rapid posibil, de instalarea şi cronicizarea vidului de securitate format de plecarea în ritm susţinut a americanilor din marile baze care, mult timp, au asigurat controlul spaţiului terestru, aerian şi maritim în zona cea mai sensibilă din Orientul Apropiat, teritoriul plecând din Afganistan, trecând prin Siria şi Irak şi ajungând departe în Maghreb.

acum 27 zile · comentarii (31)

Ultimele două săptămâni au consacrat un lucru greu de anticipat odată cu apariţia crizei pandemiei de coronavirus: Sfârşitul Erei Nucleare, aşa cum o ştim. Începută în august 1945 cu bombele de la Hiroshima şi Nagasaki, era nucleară a reprezentat o formula de dobândire a unei arme supreme, a unui avantaj major, dar şi a descurajării războiului convenţional, dar şi de poziţionare în prim planul deciziei la nivel global.

luna trecuta · comentarii (74)

Rusia a fost întotdeauna adepta realismului, iar metoda geopolitică a atras-o de la fondarea disciplinei. Nu numai pentru că era unul dintre statele continentale, ale heartland-ului euro-asiatic, alături de Germania, cu care putea domina masa euro-asiatică şi, deci, lumea, ci şi pentru că geografia a împiedicat-o întotdeauna în marile sale cuceriri – sau, mă rog, e un bun motiv să dai vina pe cineva - şi i-a justificat nevoia spaţiului tampon şi

acum 2 luni · comentarii (61)

Povestea este absolut reală şi deschide o posibilă şi, cred eu, extrem de utilă dezbatere despre ceea ce este acum un curent care cuprinde din ce în ce mai multe state din fosta URSS şi cercul său de ţări-satelite: se anulează progresiv, dar foarte vizibil, procesul de secularizare al vieţii politice, iar religia îşi recapătă rolul de actor politic de prim rang.

acum 2 luni · comentarii (37)

E în plină desfăşurare bătălia finală a celui de-al treilea război mondial. Războiul a început acum trei ani, dar n-aţi băgat de seamă, pentru că v-au ţinut de vorbă Soros, cel care-l plăteşte pe Papă să distrugă Europa creştină cu ajutorul migranţilor, şi Bill Gates, maestrul vaccinurilor, cu care se bate eroic un Kennedy.

acum 3 luni · comentarii (151)

Federaţia Rusă se află în cea mai ciudată situaţie acum, după lansarea crizei de coronavirus pe care a vrut să o valorifice ca imagine, avantaje politice, economice şi de poziţionare internaţională, cu suita de instrumente ale războiului informaţional.

acum 3 luni · comentarii (108)

Rusia lui Putin a aruncat în aer piaţa petrolieră în plină criză de coronavirus, cu riscul de a detona criza economică globală care se tot anunţa pentru anul acesta, dar care au putea deveni reală, prin suprapunerea multiplelor acţiuni nesăbuite ale unuia sau altuia dintre jucătorii majori.

acum 4 luni · comentarii (72)

Rusia a aruncat în aer alianţa sa de 3 ani cu OPEC, organizaţia statelor producătoare de petrol conduse de Arabia Saudită vineri, atunci când a refuzat nu numai să aprobe o nouă reducere de 1,5 milioane barili de petrol pe zi din producţia de petrol globală, dar nici măcar cu a fost de acord cu tăierea precedentă, ce dura de 3 ani, de 2,1 miliarde barili de petrol.

acum 4 luni · comentarii (76)

După întâlnirea dintre şeful statului turc şi omologul rus, certă rămâne apetenţa celor doi lideri regionali pentru a da tonul la muzica evenimentelor viitoare conform propriilor lor partituri geopolitice. Din nou, din păcate, Uniunea Europeană s-a dovedit a fi un jucător de talie mică, un observator neputincios la drama celor folosiţi ca mingi de ping pong, de personalităţi interesate doar de trecătoarea lor glorie personală.

acum 4 luni · comentarii (50)

Discursul lui Vladimir Putin de pe data de 15 ianuarie în care a anunţat modificări constituţionale, fără a le prezenta concret, nu a fost o surpriză. De mai multă vreme liderul de la Kremlin căuta o modalitate pentru a rămâne la putere şi după expirarea ultimului său mandat de Preşedinte, în 2024.

acum 6 luni · comentarii (6)

O singură zi i-a trebuit lui Vladimir Putin ca să facă reforma în Rusia. Miercuri, 15 ianuarie, în nici o oră, a ţinut un discurs despre Starea Naţiunii, a demis – într-o formă simplă, a la russe – Guvernul Medvedev în deplinătatea sa şi a numit un nou premier, în persoana lui Mikhail Mishustin, şeful fiscului din Rusia.

acum 6 luni · comentarii (33)

Bănuiesc ce comentarii va stârni acest enunţ. Aveţi puţintică răbdare şi citiţi restul, căci timpurile se anunţă complicate, cu capcane savant întinse peste covoarele savant cusute cu bune intenţii şi însoţite de propuneri într-atât de prieteneşti încât nu pot fi refuzate. Sau, se spune în subtext, dacă refuzi, o faci fie de prost, fie asumându-ţi un risc existenţial.

acum 6 luni · comentarii (27)

Dacă în plan extern Vladimir Putin este tot mai prizat, nu acelaşi lucru se întâmplă în plan intern. Aici propaganda pare să-şi fi atins limitele iar încrederea şi aprobarea lui Putin sunt în prăbuşire constantă, fapt ce antrenează tangaje tot mai importante ale Rusiei însăşi.

acum 7 luni · comentarii (80)