Rusia o convoacă pe ambasadoarea Marii Britanii la Moscova în privinţa remarcilor „nepoliticoase” ale lui Johnson la adresa lui Putin | vladimir putin

Rusia o convoacă pe ambasadoarea Marii Britanii la Moscova în privinţa remarcilor „nepoliticoase” ale lui Johnson la adresa lui Putin

Ambasadoarea Marii Britanii la Moscova, Deborah Bronnert, a fost convocată, joi, la Ministerul rus de Externe, care a protestat împotriva remarcilor ”nepoliticoase” ale premierului Boris Johnson la adresa preşedintelui Vladimir Putin, fiind o ”retorică injurioasă inacceptabilă”, a anunţat diplomaţia rusă, relatează AFP.

Ştiţi ce este VK? O prescurtare, pentru Vkontakte. Adică - În Contact. Ce să fie? Un serviciu de media şi reţele sociale în Rusia. Audienţă? Din martie 2022 este al patrulea cel mai popular site web din Rusia şi al 16-lea cel mai vizitat site web din lume. Pe 23 iunie, la ora 10 dimineaţa, pe contul său de pe BKOHTAKTE, fostul preşedinte rus Dimitri Medvedev a publicat, în limbile rusă şi engleză, noi rânduri de amărăciune geopolitică.

acum 7 zile · comentarii (27)

Când eram în Bavaria, un comandor german de marină, ex-ataşat al ţării sale la Paris, a avut ideea să prezinte cursanţilor săi, din centrul şi estul Europei scăpată de Războiul Rece, locul unde s-a derulat a IV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, respectiv Garmisch-Partenkirchen, de la 6 la 16.02.1936, ceremonia de deschidere fiind pe Olympia Skistadion, în prezenţa lui Adolf Hitler, cancelarul Germaniei. Nu era nimic spectaculos, dar...

acum 11 zile · comentarii (11)

În dezbaterea comentariilor, atitudinilor şi a propunerilor strategice ale Chinei cu privire la fenomenul Brexit, numărul tematic China Analysis (European Council on Foreign Relations, 2016) evidenţiază perspectiva necesar-pragmatică de raportare la realitatea imediată: ca o consecinţă a Brexit-ului, repercusiunile iminente se vor „resimţi direct atât în Uniunea Europeană, cât şi în Marea Britanie, cea care va avea de câştigat fiind China”.

acum 13 zile · comentarii (5)

Europa devine principala perdantă a conflictului ucrainean. Ceea ce se profila ca o tendinţă devine o certitudine după ce Emanuel Macron a ieşit extrem de slăbit din alegerile franceze de ieri, în care cele două extreme pro-putiniste, Renaşterea Naţională şi alianţa electorală în jurul liderului comunist Jean-Luc Mélenchon au reuşit să îl facă să piardă majoritatea absolută şi au făcut Franţa neguvernabilă.

acum 13 zile · comentarii (0)

Dacă Putin vorbeşte foarte serios despre statele din defuncta URSS ca fiind, toate, parte din Rusia istorică, aparţinând în mod firesc de fiinţa naţională a Maicii Rusia pravoslavnice şi anti-occidentale, atunci ne întoarce pe toţi, fără ezitare şi fără vreun dubiu posibil, în perioada zbuciumată care, ideologic, anunţa programatic începerea conflagraţiei mondiale.

acum 16 zile · comentarii (65)

Ceea ce se întâmplă la nord şi est de România ţine de convingerea preşedintelui Federaţiei Ruse că în arealul ex-sovietic deciziile geopolitice se iau doar la Kremlin, iar aplicarea lor este de competenţa structurii militare ruse, un fel de miliţie trimisă să facă ordine acolo unde Moscova consideră că este vorba doar de un război civil.

acum 20 zile · comentarii (14)

Poate să fie logica unei frustrări profunde. Dar, la fel de bine, poate să fie semnul că într-adevăr am trecut în cu totul altă etapă, cea în care fiecare dintre super-puteri îşi numără aliaţii şi ţările subordonate şi, apoi, în funcţie de rezultatul statistic, calculează cu oarecare exactitate raportul de forţe şi şansele unei sau unor viitoare ofensive.

acum 22 zile · comentarii (68)

Răspunsul este simplu şi ţine de ceea ce, la unele şcoli de ştiinţe politice, se învaţă în cadrul unei discipline de curs foarte complicată, iar studenţii îşi petrec foarte mult timp în camerele hărţilor, civile sau militare, devenind experţi, unii chiar doctori pe bune în „Geopolitica Strâmtorilor”.

luna trecuta · comentarii (56)

În cazul Crimeei, lucrurile au mers relativ simplu şi cunoaşteţi cum întreaga poveste s-a încheiat prin organizarea unui referendum care, în prezenţa „omuleţilor verzi” proveniţi din trupele speciale ruseşti, avea ca scop să confirme formal dorinţa populaţiei de a alege alipirea regiunii la Federaţia Rusă.

acum 2 luni · comentarii (22)

De săptămâni întregi, pe toate canalele alimentate de Moscova, direct sau indirect, a fost transmis şi apoi amplificat zvonul că pe 9 mai, din Piaţa Roşie, Putin avea să lanseze mesaje teribil de importante, fie vorbind despre o declaraţie oficială de război trimisă Ucrainei, fie despre anunţarea unei mobilizări generale sau parţiale, fie referinţe directe la posibilitatea folosirii armamentului nuclear.

acum 2 luni · comentarii (31)

Odată cu insuccesele apărute pe front, maşina propagandistică a Kremlinului a început să funcţioneze la turaţie maximă. În mare parte, aceasta a fost îndreptată în două direcţii: cea a urii faţă de Ucraina şi cea a intimidării faţă de Occident. Naraţiuni feroce, toxice şi în acelaşi timp absurde domină ordinea de zi în presa rusă de stat. Mesajele de escaladare sunt transmise şi de către Kremlinul oficial.

acum 2 luni · comentarii (20)

Sunt cele două componente pe care Putin vrea să-şi bazeze mesajul său de forţă prin care, neîndoielnic, îşi doreşte să rămână în istorie. Din punctul meu de vedere, şi-a ales să aducă cât mai aproape posibil, până la fuziune, cele două elemente pe care se bazează în mod tradiţional orice abordare imperială care îmbină puterile şi influenţa armatei şi a bisericii.

acum 2 luni · comentarii (22)

Recentele ”atacuri teroriste” din Transnistria sunt simple provocări ale Rusiei pentru a tensiona situaţia în regiune şi a crea pretexte pentru a ataca Republica Moldova, mi-a declarat, într-un interviu, diplomatul şi istoricul Mihai Gribincea, fost ambasador al R.Moldova la Bucureşti şi prin cumul la Belgrad, în perioada 2015-2020.

acum 2 luni · comentarii (6)

Armata moldavă este pregătită cu brio să reziste unui asalt din partea actorilor secesionişti din Transnistria, dar este foarte greu de crezut că dacă Ucraina va fi îngenuncheată, R.Moldova poate rezista unei invazii ruseşti, mi-a declarat, într-un interviu, fostul ministru al Apărării din R.Moldova, Anatol Şalaru.

acum 2 luni · comentarii (9)

Programele de înzestrare ale Armatei trebuie accelerate, pentru că tehnica de luptă este absolut esenţială întrucât avem încă tancuri fabricate prin anii 1950 - 1960 şi insist pe importanţa unei legi a operaţiunilor compensatorii, - mi-a declarat, într-un interviu, preşedintele Comisiei pentru Apărare a Senatului, Nicoleta Pauliuc, vicelider al Grupului parlamentar al PNL din Senatul României.

acum 2 luni · comentarii (13)

Din nefericire, nu optimiştii au avut dreptate, ci cei care povesteau la Bruxelles şi în alte capitale cu forţă de decizie în spaţiul euro-atlantic, că va veni momentul în care dependenţa strategică a Europei faţă de importurile energetice din Rusia, cu deosebire de gaze naturale, va fi folosită de Kremlin drept armă ofensivă de primă importanţă.

acum 2 luni · comentarii (85)
Modifică Setările