Un proiect politic eşuat

Un proiect politic eşuat

Prima mare "victimă" rămasă pe terenul victoriei lui Nicolas Sarkozy este axa transnaţională europeană dorită în mod special de Palazzo Chigi din Roma (sediul guvernului italian). Este vorba

Ne aflăm în cea mai plină de primejdii perioadă a Europei de după cel de-al doilea Război Mondial. Şi asta ne prinde dezbinaţi şi fără alte perspective decât cele deschise de scandalurile majore care apar cu o frecvenţă neobişnuită, într-atât de mare încât dau apă la moară adepţilor teoriilor conspiraţiei.

acum 19 ore · comentarii (19)

Conform editorialului publicat ieri de ziarul "The Guardian", Dmitri Kozak, adjunctul şefului de cabinet al Kremlinului, avea în program, pentru 26.01.2022, o întâlnire cu oficiali francezi, germani şi ucraineni, în formatul Normandia. Editorialul menţionat prezintă "Viziunea The Guardian asupra ameninţării la adresa Ucrainei: ridicată şi în creştere". Să fie jurnaliştii britanici mai puţin informaţi decât alţi pământeni geopoliticieni?...

acum 2 zile · comentarii (26)

Acasă, în SUA, preşedintele Biden nu poate convinge doi senatori democraţi rebeli, Kyrsten Sinema şi Joe Manchin, să voteze marele său plan de redresare economică, ”Built Back Better”, lăsând în stand-by proiectul democraţilor de a avea o variantă americană a iniţiativei chineze ”Belt and Road”

acum 2 zile · comentarii (10)

Cerul nu este brăzdat nici de rachete supersonice, nici de elicoptere de atac sau Suhoi-uri ruseşti. Căci nu va fi o invazie - şi nici nu era menită să fie. Riscul nu este astăzi un război convenţional, ci faptul că, vrăjiţi de spectrul unui război „iminent” în regiune, şi ocupaţi cu iluzorii măsuri de contracarare, să ratăm pregătirea pentru... pace.

acum 2 zile · comentarii (86)

În numărul de astăzi, am selectat pentru publicul nostru o serie de articole recente consacrate relaţiilor bilaterale sino-ruse. Mesajul (oficios) pe care autorităţile chineze vor să îl transmită prin preluarea şi propagarea acestor texte este că relaţia sino-rusă devine tot mai solidă, strategică, iar Occidentul este principalul vinovat.

acum 2 zile · comentarii (12)

Va exista oare „un demers SUA/NATO“ şi unul european în negocierile de securitate cu Rusia? S-ar putea să existe şi o asemenea variantă, iar semnalele în acest sens se multiplică după ce, la Strasbourg, preşedintele Macron a evocat dosarul ucrainean în faţa europarlamentarilor.

acum 3 zile · comentarii (37)

La sfârşitul anilor 1970, Statele Unite ale Americii şi Republica Populară Chineză au stabilit relaţii diplomatice formale, iar China, sub conducerea lui Deng Xiaoping, a adoptat o agendă de „reformă şi deschidere către lumea exterioară”. Pe parcursul celor patru decenii care au urmat şi în ciuda unor eşecuri ocazionale, relaţia bilaterală a avut o evoluţie pozitivă.

acum 3 zile · comentarii (8)

"Un aer de revoluţie" titra în această dimineaţă cotidianul La Libre Belgique, sintetizând stupefacţia generală în faţa violenţelor cu care s-a încheiat, chiar în mod cu totul neaşteptat prin amploare şi intensitate, o manifestaţie împotriva măsurilor sanitare a căror impunere a produs o tensiune mai demult la limita unei explozii.

acum 4 zile · comentarii (29)

Un război cu trupe şi armament obişnuit între Rusia şi Ucraina este un non-sens. S-ar solda cu mii de morţi şi răniţi, militari şi civili, cu distrugeri economice, de clădiri civile, de drumuri, care ar face din Ucraina o ţară nefuncţională mulţi ani de zile. Dacă ar vrea să anihileze armata ucrainiana, Rusia ar putea apela strict la avioane şi rachete.

acum 4 zile · comentarii (51)

Problema României nu mai este doar dacă va fi sau nu război în Ucraina. Pentru că cele patru runde de discuţii între ruşi şi occidentali au încurajat Moscova să-şi expliciteze pretenţiile. Ultimatumul privind sfera de influenţă a Rusiei – căci asta înseamnă aşa-zisele garanţii de securitate – vizează nu doar Ucraina, ci şi România şi Bulgaria.

acum 5 zile · comentarii (95)

„Vorbeşte în cuvinte dulci, dar ţine mereu la îndemână un băţ gros: vei ajunge departe!” - iată termenii prin care preşedintele Roosvelt îşi definea viziunea asupra politicii externe, concept rămas în istorie sub numele de „big stick policy”, „big stick diplomacy” sau „big stick ideology”.

acum 6 zile · comentarii (53)

Ar mai fi încă posibil ca logica diplomaţiei, a normalităţii şi înţelepciunii, să iasă învingătoare. În spate, ca întotdeauna pe timp de criză, planurile generalilor sunt mereu gata de pus în aplicare, cât mai rapid, asigurând, cum spun ei cu maximă convingere şi cu sentimentul datoriei împlinite, un număr maxim de pierderi materiale şi distrugerea cvasi-instantanee a „aglomerărilor” de trupe inamice.

acum 9 zile · comentarii (17)

Într-un interviu acordat Agenţiei Naţionale de Ştiri a Ucrainei / Ukrinform, generalul-locotenent Valeriy Zaluhnyi, comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei afirma franc: "Să fim sinceri: avem de a face, în prezent, cu Forţele Armate ale Rusiei, cu o putere totală de până la 1.000.000 de soldaţi. Ca ofiţer, nu prea accept povestea celor 100.000. Credeţi-mă, poimâine numărul trupelor ruseşti poate creşte până la 210.000..."

acum 10 zile · comentarii (38)

În articolul de astăzi al proiectului „China la zi”, vă prezentăm o serie de declaraţii oficiale ale purtătorilor de cuvânt ai Ministerului chinez al Afacerilor Externe din prima jumătate a lunii ianuarie şi, în final, două articole din presa chineză care reflectă, fie şi indirect, poziţia conducerii de la Beijing.

acum 10 zile · comentarii (13)
Modifică Setările