Ortodoxia ca paradox

Ortodoxia ca paradox

Orice religie ajunsă la un grad de maturitate îşi gestionează cu inteligenţă vectorii relevanţi. Creştinismul ortodox nu face excepţie de la regulă. Marea provocare pentru credinţa

La ora la care citiţi acest articol, miniştrii de finanţe şi ai economiei din ţările Zonei Euro se reunesc în formatul EUROGRUP, prin videoconferinţă, încercând să vadă dacă pot obţine o deschidere majoră la ceea ce a fost descrisă drept “îngenuncherea ideii de solidaritate europeană” în cadrul Consiliului European din 26 martie.

acum 21 ore · comentarii (18)

Sunt multe cauzele care au provocat catastrofa COVID-19, dar oricât de multe şi de greu de separat ar fi ele, la capătul celălalt al firului care ţese, cu o fervenţă ameţitoare, tragedia acestor zile, nu ai cum să găseşti altceva decât perena, universala şi, iată, sinucigaşa prostie omenească.

acum 16 ore · comentarii (13)

Cel mai probabil, cel mai târziu pe 20 iunie 2020 vom respira liber în spaţii deloc închise, privind înapoi, cu tristeţe, perioada de restricţii generate de pandemia de coronavirus. Un virus care a generat doar întrebări la G20, confruntări sterile, la nivel înalt, în UE, dar şi consens la NATO, în privinţa răspunsurilor pragmatice aşteptate de ţările aflate şi acum în dificultate.

acum 2 zile · comentarii (17)

Durerea dibuie repede lozincile şi le îngroapă adînc. În vremuri de suferinţă, marile miniciuni agreate şi micile recitaluri cerşetoare de atenţie se sparg, odată cu oglinda în care se răsfaţă. Iluziile se cojesc pînă la os. În locul lor, reapar adevăruri uitate, strigînd de la celălalt capăt al istoriei. Aşa învăţăm, iar, ce e neschimbat şi esenţial.

acum 2 zile · comentarii (154)

Prin 1987, Fleetwood Mac lansa albumul Tango in the night, care conţine şi piesa Little Lies (minciuni mici), un hit al vremii. Ţin minte cum videoclipul era difuzat destul de des pe canalele de profil (finalul anilor 90’, anii 2000’) în România. Acum, pe vremea molimii, am revăzut din întâmplare videoclipul şi nu am putut să nu mă gândesc că anumiţi simpatizanţi pro-ruşi sau ultraortodocşi, au adoptat melodia drept coloana sonoră a vieţii lor.

acum 2 zile · comentarii (54)

Pe timpurile astea, dacăm sunteţi atenţi, începe să se ridice la orizont un nor foarte special de furtună, specific perioadelor de mare conflict, cele în care, în numele “binelui comun superior” poate fi tolerată punerea brutală şi extrem de rapidă a drepturilor universale ale omului.

acum 3 zile · comentarii (73)

Europenii suferă de coronavirus şi sunt pândiţi de eurosceptici. Trăim vremuri dificile în care luciditatea fiecăruia este importantă. Uniunea Europeană nu poate să facă minuni cu un buget de 1% din PIB-ul european şi nici să interfereze cu atribuţiile suverane ale statelor membre. Cu instrumentele pe care le are la dispoziţie, Uniunea Europeană a luat decizii care sunt semnificative pentru a putea ameliora situaţia din România.

acum 5 zile · comentarii (22)

Din nefericire, guvernele lumii doar asta pot face acum: o gestionare de criză blocată exclusiv în urgenţele zilei, cu acţiuni făcute în disperare pentru a umple găurile neşteptate în sisteme care promiseseră expertiză profesionistă specifică bunei guvernări şi, ca rezultat, o rezilienţă sporită, aşa cum se promite după marele şoc de după criza globală începută în 2008.

acum 5 zile · comentarii (31)

Poate, pentru prima dată în istoria modernă, întreaga lume, interconectată, este concentrată pe rezolvarea unei singure probleme legate de pandemia de gripă ce a izbucnit. Noul coronavirus, SARS-CoV-2 şi boala pe care o provoacă, COVID-19, a paralizat comunitatea globală. Liderii şi cetăţenii încearcă să răspundă la o ameninţare ale cărei dimensiuni nu sunt cunoscute în totalitate.

acum 5 zile · comentarii (32)

Cea mai importantă problemă a momentului este când şi cum se va sfârşi criza generată de coronavirus. Care sunt scenariile şi cum ieşim din coşmar. Nu sunt medic, aşa încât toată documentaţia vizează analize în domeniul deciziei în criză şi a studiilor prospective, acolo unde mă pricep cu adevărat.

acum 5 zile · comentarii (66)