Primul caz cu Omicron depistat în Spania

Primul caz cu Omicron
depistat în Spania

Spania a depistat primul caz de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului la un bărbat în vârstă de 51 de ani care a sosit, duminică, din Africa de Sud după o escală la Amsterdam, potrivit autorităţilor din sănătate de la Madrid, scrie The Guardian.

În numărul de astăzi, vă prezentăm o serie de declaraţii oficiale ale purtătorilor de cuvânt ai Ministerului chinez al Afacerilor Externe şi două articole importante apărute în presa chineză la sfârşitul lunii noiembrie. Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziţia oficială a Chinei) vor fi analizate în emisiunile şi materialele ulterioare ale Centrului de studii sino-ruse (CSSR).

acum 21 ore · comentarii (8)

La nivelul Uniunii planează de aproape 20 de ani ideea unei armate europene. După fiecare eveniment global cu potenţial de conflict armat se rediscută viabilitatea proiectului. Mandatul lui Trump urmat de retragerea pripită din Afganistan dar şi mutarea atenţiei americane în zona India – Pacific pune iar pe tapet proiectul unei forţe militare europene.

acum 2 zile · comentarii (11)

Semnele vitale ale acordului nuclear cu Iranul, cunoscut în mod obişnuit ca JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), sunt foarte slabe, chiar în timp ce părţile semnatare – SUA, Franţa, Marea Bitanie, China, Rusia, Germania şi Republica Islamică Iran – se reunesc la Viena pentru a relua negocierile privind viitorul acestuia.

acum 2 zile · comentarii (0)

Ucraina poate deveni terenul pe care să se desfăşoare un tip de conflict de mare intensitate care să readucă în Europa, după secole, spectrul unei primejdii de care uitaseră până şi autorii manualelor de istorie pentru educaţia politic corectă a tinerei generaţii: războiul interconfesional în lumea creştină, în cazul Ucrainei majoritar ortodoxă.

acum 3 zile · comentarii (42)

Chiar că aşa ceva este nemaiauzit, în orice caz fără precedent şi, oricum, pune în joc, în imediat, însăşi credibilitatea naţională şi internaţională ale Ucrainei şi preşedintelui său. Desigur, de lovituri de stat s-a mai auzit şi se aude tot timpul, sport naţional mai ales în Africa unde mai multe state se întorc sau sau sunt pe cale să se întoarcă la tribalismul începuturilor existenţei lor istorice.

acum 4 zile · comentarii (54)

După ce luni de zile am fost păcăliţi cu lupta politică internă, prin care unii mioritici i-au dat jos, din fotolii înalte, pe oficiali de pripas, mai nou avem parte de Commedia dell'arte a unor iluştri decidenţi răsăriteni, care îşi joacă rolurile cu o măiestrie de parcă au început şi ei să creadă legendele geopolitice oferite, cu generozitate, opiniei publice internaţionale.

acum 7 zile · comentarii (20)

În numărul de astăzi, vă prezentăm o serie de declaraţii oficiale ale purtătorilor de cuvânt ai Ministerului chinez al Afacerilor Externe şi un calup se articole importante apărute în presa chineză în perioada 8-17 noiembrie. Capul de afiş al acestui interval a fost summitul celor doi preşedinţi, Joe Biden şi Xi Jinping.

acum 8 zile · comentarii (6)

Deloc, absolut deloc întâmplător, o indicaţie de răspuns vine din partea lui Boris Johnson, prim ministrul britanice, aflat sub o enormă presiune internă din cauza unei posibile foarte apropiate reaprinderi a conflictului din Irlanda de Nord şi încercând acum să trimită atenţia publică înspre orice orizont, cu cât mai îndepărtat cu atât mai bine, Ucraina fiind un caz ideal la limita mereu gri a Europei.

acum 9 zile · comentarii (58)

Europa şi Australia se confruntă cu două categorii de evenimente concomitente: creşterea explozivă a numărului cazurilor de Covid-19 – în state unde vaccinarea este amplă şi cuprinzătoare la nivelul populaţiei – şi manifestaţii masive de protest cu violenţe împotriva măsurilor autorităţilor, în special vaccinare obligatorie, certificat verde la muncă, în transportul public şi activităţile neesenţiale şi lockdown-uri.

acum 9 zile · comentarii (31)

Cea mai clară ilustrare a abordării americane a problemelor vizând China, în varianta administraţiei Biden, acceptând mai multe riscuri, tensiuni şi divergenţe aprinse dar fără a cădea în conflict, s-a arătat în noaptea de luni spre marţi, 15/16 noiembrie când Preşedintele Statelor Unite s-a întâlnit cu Secretarul General al CC al PCC şi Preşedintele Chinei, Xi Jinping.

acum 11 zile · comentarii (11)

Lângă noi, în tăcerea totală şi complet nepăsătoare a responsabililor noştri politici, s-a produs o primă falie majoră în unitatea de poziţii UE/NATO pe subiectul Crimeea, tema poate cea mai dureroasă şi sensibilă prin implicaţiile sale geopolitice care depăşesc cu mult nivelul zonal şi ating zona definiţiei acceptabile în lumea democratică a conceptului de suveranitate naţională.

acum 11 zile · comentarii (47)

„Pablo i-a apucat mâna şi i-a strâns-o puternic şi sincer iar el [Robert Jordan] i-a returnat strânsoarea... Cred că suntem aliaţi acum, se gândi el. Mereu au fost multe strângeri de mână între aliaţi. Ca să nu mai vorbim de decoraţiuni şi sărutări pe ambii obraji, se gândi el. Mă bucur că nu trebuie să facem asta. Presupun că toţi aliaţii sunt aşa. De fapt, pe fond, întotdeauna se urăsc”. (Ernest Hemingway, Pentru cine bat clopotele, tr. a.)

acum 14 zile · comentarii (43)
Postari Recente
Modifică Setările