Zi de vot în Georgia. Opoziţia condusă de Miheil Saakaşvili, unită în faţa puterii asigurate de un miliardar

Zi de vot în Georgia. Opoziţia condusă de Miheil Saakaşvili, unită în faţa puterii asigurate de un miliardar

Georgieni aşteptând să voteze în alegerile legislative FOTO EPA-EFE

Georgienii au început să se prezinte la urne, sâmbătă, pentru a-şi exprima votul în cadrul alegerilor legislative, al căror rezultat este preconizat a fi  incert în condiţiile în care opoziţia a reuşit să se unească împotriva partidului la putere condus de cel mai bogat om din această ţară din Caucaz, din ce în ce mai nepopular, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 08.00 (06.00 ora României) şi se vor închide la ora locală 20.00, când sunt aşteptate primele exit-poll-uri.

Scrutinul, ale cărui rezultate preliminare nu vor fi cunoscute decât după miezul nopţii ora locală, este monitorizat de observatori internaţionali din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Georgia, o ţară muntoasă de circa patru milioane de locuitori, este un exemplu rar de democraţie printre fostele republici sovietice, dar rămâne zguduită cu regularitate de manifestaţii antiguvernamentale.

Două personalităţi domină viaţa sa politică: fostul preşedinte Miheil Saakaşvili, în vârstă de 52 de ani, cu o carieră politică extravagantă în Ucraina în ultimii ani - unde s-a exilat -, şi miliardarul Bidzina Ivanişvili, în vârstă de 64 de ani, fost premier.

Formaţiunea lui Saakaşvili, Mişcarea Naţională Unită (MNU), a reuşit să adune în jurul ei mai multe partide de opoziţie în acest an pentru a se confrunta cu Visul Georgian al lui Ivanişvili, aflat la putere din 2012.

Joi, zeci de mii de susţinători ai lui Miheil Saakaşvili s-au adunat în piaţa principală din Tbilisi, capitala Georgiei.

„Victoria noastră se apropie. Georgia s-a trezit şi este gata să aleagă libertatea în locul opresiunii”, a declarat Saakaşvili prin videoconferinţă.

Constrâns la exil în 2013 după al doilea mandat de teama că va fi arestat sub acuzaţia de abuz de putere, Miheil Saakaşvili ia în calcul să se întoarcă la el în ţară şi să fie numit în funcţia de premier în cazul obţinerii victoriei în alegerile legislative.

În opt ani de putere, popularitatea Visului Georgian s-a prăbuşit pe fondul stagnării economice şi acuzaţiilor de subminare a democraţiei. Liderul său, Bidzina Ivanişvili, este criticat pentru faptul că exercită presiuni asupra adversarilor şi favorizează corupţia.

„Un oligarh ce deţine 40% din bogăţiile ţării pe care şi-a însuşit-o şi o conduce ca fieful său”, a afirmat Saakaşvili într-un interviu acordat AFP.

Potrivit estimărilor, opoziţia ar dispune de un avans scurt în intenţiile de vot. Totuşi, Visul Georgian îşi poate mobiliza „resursele financiare şi administrative” pentru a-i învinge pe adversari, apreciază expertul Gia Nodia.

Datorită unei reforme care întăreşte reprezentarea proporţională, micile partide au mai multe şanse să intre în Parlament în acest an, fiindu-le suficient un procentaj de doar peste 1%. Cu toate acestea, din cauza complexităţii regulilor electorale, rezultatele finale ar putea fi cunoscute abia la sfârşitul lunii noiembrie.

Această reformă electorală va consolida „pluralismul Parlamentului”, a estimat pentru AFP premierul Giorgi Gaharia, încrezător în victoria taberei sale şi asigurând că va aduce Georgia mai aproape de Uniunea Europeană şi de NATO.

Această ambiţie euro-atlantistă, împărtăşită de ambele tabere, este foarte prost percepută la Moscova, care a dus un război fulger împotriva Georgiei şi oferă sprijin pentru două entităţi secesioniste: Osetia de Sud şi Abhazia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările