Zelenski şi cei dinaintea lui: actori, oameni de televiziune, muzicieni şi sportivi care au ajuns la putere datorită celebrităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski înconjurat de echipa sa de campanie FOTO AFP
Volodimir Zelenski înconjurat de echipa sa de campanie FOTO AFP

Ucrainenii au ales duminică un actor de comedie novice în politică în postul de preşedinte. Este o premieră pentru Ucraina, dar nu ceva neobişnuit pentru alte ţări. Mai mulţi actori, cântăreţi şi sportivi celebri au deţinut puterea, mai ales de la Ronald Reagan încoace.

La 41 de ani, comediantul şi antreprenorul Volodimir Zelenski se pregăteşte să depună jurământul în calitate de al şaselea preşedinte al Ucrainei. A fost votat, în ciuda lipsei de experienţă politică, de peste 73% sută dintre ucrainenii care s-au prezentat duminică la urne. Înainte de el, mai multe celebrităţi au mizat pe faimă pentru a prelua puterea, lista fiind deschisă îndeosebi de cel de-al 40-lea preşedinte al Statelor Unite, Ronald Reagan.

Reagan, deschizătorul de drumuri

Ronald Reagan este prima vedetă de cinema care a devenit preşedinte. Comentator sportiv la un post de radio, apoi actor de mâna a doua timp de peste 20 de ani, republicanul Reagan s-a făcut vizibil în politică în calitate de guvernator al Californiei, în 1966. A făcut apoi saltul la Casa Albă în 1981, unde a exercitat două mandate de patru ani.

Ronald Reagan FOTO abcnews.go.com

Ronald Reagan FOTO Arhivă

Originar din Austria, fostul campion mondial la culturism Arnold Schwarzenegger şi-a câştigat faima ca actor la Hollywood şi a mers pe urmele lui Ronald Reagan doar până la conducerea Californiei. A asigurat, ca republican, două mandate de guvernator (2003-2011) al celui mai populat şi bogat stat din SUA. A renunţat între timp la politică şi s-a întors la cariera cinematografică.

arnold schwarzenegger foto getty images

Arnold Schwarzenegger FOTO Arhivă

În Filipine, Joseph Estrada, un comediant adulat în cartierele sărace, a fost pe rând primar, senator şi vicepreşedinte. A devenit preşedinte în 1998, dar a părăsit funcţia după nici trei ani presat de o mişcare de contestare apărută împotriva sa din cauza unor acuzaţii de corupţie.

Joseph Estrada FOTO EPA

Joseph Estrada FOTO EPA

În Guatemala, actorul de comedie Jimmy Morales a fost ales preşedinte în octombrie 2015 pe fondul unui val de exasperare faţă de corupţie şi întreaga clasă politică. Producător de cinema şi prezentator de televiziune, el s-a făcut cunoscut mai ales în 2007 prin rolul „Neto“, un cowboy naiv care ajunge în mod întâmplător pe punctul de a-şi conduce ţara.

Jimmy Morales FOTO EPA-EFE

Jimmy Morales FOTO EPA-EFE

Excentricii Berlusconi şi Trump

Patronul de presă Silvio Berlusconi, cunoscut pentru insistenţa de a promova femei dezbrăcate la posturile sale de televiziune, a ocupat de trei ori funcţia de preşedinte al Consiliului italian între 1994 şi 2011. În pofida problemelor cu justiţia, „Il Cavaliere“ a condus timp de 25 de ani dreapta italiană.

Imagine indisponibilă

Silvio Berlusconi FOTO Arhivă

În ianuarie 2017, multimiliardarul Donald Trump a depus jurământul în calitate de al 45-lea preşedinte al SUA sub ochii stupefiaţi ai lumii întregi. O fire slobodă la gură şi imprevizibilă, Trump îşi datorează popularitatea emisiunii „Ucenicul“, pe care a produs-o şi a prezentat-o în perioada 2004-2015. S-a remarcat totodată ca sponsor al concursului Miss Univers şi prin cărţile dedicate celor dornici să facă bani din afaceri.

Imagine indisponibilă

Donald Trump FOTO Arhivă

Muzicienii deveniţi lideri de stat

Muzicolog şi pianist celebru la el în ţară, Vytautas Landsbergis a fost primul preşedinte al Lituaniei post-sovietice. A intrat în politică în 1988 în calitate de cofondator al mişcării Sajudis, care a avut un rol decisiv în desprinderea acestei republici de la Marea Baltică de Uniunea Sovietică.

Imagine indisponibilă

Vytautas Landsbergis FOTO Arhivă

Michel Martelly, un cântăreţ popular haitian cunoscut cu numele de scenă „Sweet Micky“, şi-a condus ţara din 2011 până în 2016.

Sportivii

Medaliat cu aur la Jocurile Olimpice din 1968 şi 1972, scrimerul Pal Schmitt a devenit în 2010 al patrulea preşedinte al Ungariei post-comuniste. A demisionat după doi ani de mandat, din cauza unui scandal de plagiat privind lucrarea sa de doctorat. 

Pal Schmitt

Pal Schmitt

Crescut într-un cartier sărac din Monrovia, George Weah a fost în anii 1990 unul dintre marii fotbalişti ai lumii. Este singurul african care câştigat Balonul de Aur şi singurul fotbalist care a ajuns preşedinte al Liberiei. A intrat în politică după sfârşitul războiului civil din ţara sa (1989-2003) şi a fost ales şef de stat în decembrie 2017.

weah

George Weah

În august 2018, un idol al zeci de milioane de pakistanezi a preluat şefia Guvernului de la Islamabad. Este vorba de Imran Khan, căpitanul unei echipe naţionale de crichet care a adus Pakistanului singurul său titlu mondial la acest joc sportiv.

Imagine indisponibilă

Imran Khan FOTO Arhivă

În 1971, campionul mondial la box la categoria grea Idi Amin Dada prelua puterea în Uganda în urma unei lovituri de stat. A condus în mod autoritar timp de opt ani, apoi şi-a trăit restul vieţii în exil în Arabia Saudită.

Idi Amin Dada FOTO EPA

Idi Amin Dada FOTO EPA

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite