Zeci de nord-coreeni şi chinezi, inculpaţi în SUA de încălcarea sancţiunilor impuse Phenianului. 250 de firme-paravan şi tranzacţii de 2,5 miliarde de dolari

Zeci de nord-coreeni şi chinezi, inculpaţi în SUA de
încălcarea sancţiunilor impuse Phenianului. 250 de firme-paravan şi tranzacţii de 2,5 miliarde de dolari

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, în centrul imaginii, inaugurând un complex rezidenţial la Phenian FOTO EPA

Statele Unite au inculpat 28 de nord-coreeni şi cinci chinezi, pe care-i acuză de crearea unei reţele de 250 de firme-paravan care au efectuat tranzacţii în valoare de 2,5 miliarde de dolari, ocolind sancţiunile impuse Phenianului, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceste 250 de societăţi - în Thailanda, Libia, Austria, Rusia, China şi Kuwait - au efectuat comerţ cu bunuri destinate Coreei de Nord şi s-au îmbogăţit, se arată în actul acuzării, făcut public joi.

Majoritatea persoanelor inculpate au legături cu filiale „secrete” ale principalei bănci nord-coreene de schimb valutar, Banca de Comerţ Exterior a Republicii Populare Democratice Coreea, care se află pe o listă neagră a Trezoreriei americane şi cu care este interzis, astfel, să se întreţină legături.

Doi foşti preşedinţi ai acestei bănci - Ko Chol Man şi Kim Song Ui - se află între inculpaţi, dar şi doi foşti vicepreşedinţi ai instituţiei.

Ei sunt acuzaţi de faptul că au folosit - din 2013 până anul acesta - firme-paravan în vederea încheierii unor tranzacţii în dolari - un lucru interzis oricărei entităţi nord-coreene prin sancţiunile stricte impuse Coreei de Nord de către Statele Unite, cu scopul de a obliga regimul lui Kim Jong Un să renunţe la programele sale nuclear şi balistic.

Ei ascundeau implicarea Băncii nord-coreene de Comerţ Exterior în aceste tranzacţii în dolari, „pentru ca băncile vizate să accepte plăţile”, se arată în actul inculpării.

Dintre cele 2,5 miliarde de dolari care au tranzitat sistemul monetar internaţional - timp de şapte ani -, doar 63 de milioane de dolari au fost interceptate.

Prin această inculpare, Statele Unite îşi semnalează hotărârea de a împiedica Coreea de Nord să aibă acces în mod ilegal la sistemul financiar american”, subliniază într-un comunicat procurorul federal Michael Sherwin.

Washingtonul doreşte astfel „să limiteze capacitatea (Phenianului) de a folosi beneficiile actelor sale ilegale în vederea unei îmbunătăţiri a programelor sale ilicite de distrugere în masă şi de rachete”, a precizat el.

Potrivit unui oficial american, banii erau destinaţi unei întregi game de bunuri, de la produse de lux la materiale destinate programului nord-coreean nuclear.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările