Zăcământ uriaş de gaz descoperit în Mediterana în apele teritoriale ale Egiptului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marina Egipt FOTO emperordivers.com

Autorităţile din Egipt intenţionează să folosească gazele de la zăcământul uriaş descoperit de grupul italian Eni în Mediterana numai pentru acoperirea cererii interne în următorii 10 ani, a declarat un oficial guvernamental citat de Bloomberg.

“Toată producţia va merge la consumul intern”, a afirmat marţi Hamdy Abdel Aziz, purtător de cuvânt al Ministerului Petrolului.

Grupul Eni a anunţat duminică descoperirea unui zăcământ uriaş de gaze în largul Egiptului, care ar putea avea rezerve de până la 5,5 miliarde de barili echivalent de petrol, cele mai mari din Mediterana şi unele dintre cele mai mari din lume.

Producţia de gaze a Egiptului a scăzut din 2011, după revolta prin care a fost înlăturat de la putere fostul preşedinte Hosni Mubarak, care a dus însă la reducerea investiţiilor în activităţile de explorare şi producţie.

Cea mai populată ţară arabă, cu aproape 87 de milioane de locuitori, a început să cumpere gaze naturale lichefiate în acest an, de la companii precum Noble Group, BP şi Vitol. 

Înainte de revoltă, Egiptul vindea gaze Iordaniei şi Israelului, prin conducte, şi avea fabrici de lichifiere a gazelor, pentru livrări în străinătate.

Autorităţile egiptene intenţionau să importe gaze din Cipru, din 2018, dar planurile vor fi reanalizate de ambele state, a spus Abdel Aziz.

Potrivit datelor guvernamentale, consumul de electricitate al Egiptului, generată în mare parte prin utilizarea drept carburant a gazelor naturale, înregistrează anual o creştere de peste 7%.

Zăcământul este cea mai mare descoperire de gaze făcută vreodată în Egipt şi în Marea Mediterană şi ar putea deveni una dintre cele mai mari descoperiri de gaze naturale din lume. Eni va accelera dezvoltarea zăcământului cu ajutorul celor mai bune tehnologii existente, se arată într-un comunicat al companiei.

Eni este principalul producător de hidrocarburi din Egipt, cu o producţie zilnică de 200.000 de barili echivalent de petrol.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite