Xi Jinping o laudă pe Angela Merkel: O „prietenă veche” a Chinei

Xi Jinping o laudă pe Angela Merkel: O „prietenă veche” a Chinei

Angela Merkel şi Xi Jinping înaintea unei întrevderi la Paris, Franţa, la 26 martie 2019 FOTO EPA-EFE

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a adus miercuri elogii cancelarului german Angela Merkel, care va părăsi în curând scena politică, apreciind că este „o prietenă veche” a ţării sale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform postului chinez CCTV, preluat de AFP,  Xi Jinping a salutat „schimburile aprofundate” avute de-a lungul anilor cu Angela Merkel.

În opinia liderului chinez, aceste schimburi au permis „dezvoltarea constantă şi solidă a relaţiilor” dintre Beijing şi Berlin.

„Nu ne vom uita niciodată vechii prieteni. Uşa Chinei va fi întotdeauna deschisă larg pentru dvs.”, i-a transmis Xi lui Merkel în cadrul unei discuţii video.

Este un format de discuţie privilegiată de Xi Jinping, care nu şi-a mai părăsit ţara de la începutul pandemiei de COVID-19, din motive de securitate, notează AFP.

Discuţia dintre Xi şi Merkel survine într-un moment în care cancelarul german se pregăteşte să predea ştafeta după 16 ani la şefia Guvernului german.

Relaţiile chinezo-germane au fost în general bune în ultimii 16 ani, spre deosebire de cele dintre China şi alte ţări europene, cum ar fi Franţa, Marea Britanie, Suedia sau, recent, Lituania, transmite AFP.

Uniunea Europeană se arată neîncrezătoare faţă de China pe fondul unor diferende care persistă, pe subiecte precum comerţul, statutul Taiwanului sau drepturile omului.

Angela Merkel, în schimb, a acţionat în sensul unei oarecare apropieri de China, luând în considerare relevanţa diplomatică şi economică de neocolit al gigantului asiatic.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările