Xi Jinping deschide Forumul Economic de la Davos, în umbra lui Trump

Xi Jinping deschide Forumul Economic de la Davos,
în umbra lui Trump

Preşedintele chinez Xi Jinping FOTO AP

Preşedintele chinez Xi Jinping va livra marţi la Davos viziunea sa asupra globalizării, în faţa unei elite economice cutremurate de neîncrederea crescândă în populaţiile occidentale care l-au adus pe Donald Trump la Casa Albă şi, se pare, din ce în ce mai ostile corporaţiilor deschise comerţului liber.

Ştiri pe aceeaşi temă

Xi Jinping va fi primul preşedinte din China care va veni la tribuna din Davos, pentru a vorbi în faţa a circa 3.000 de lideri politici şi de afaceri, adunaţi de luni seara în staţiunea de schi transformată într-o tabără fortificată până la sfârşitul de vineri al forumului economic mondial.

„Având în vedere (...) noile provocări la nivel internaţional, preşedintele Xi va expune punctul de vedere al Chinei privind globalizarea”, a declarat miercuri Li Baodong, vice-ministrul chinez de externe.

Noi provocări, într-adevăr, în această vale înzăpezită a Alpilor acoperită de umbra absentului Donald Trump, care se va muta vineri la Casa Albă. Trump şi-a construit succesul prin critica adusă liberului schimb, atât de îndrăgit de participanţii la forumul economic de la Davos.

Un membru al echipei de tranziţie a preşedintelui ales, Anthony Scaramucci, va ţine un discurs la două ore după intervenţia preşedintelui Xi.

De aproape 50 de ani, Davos reuneşte lideri de afaceri, lideri guvernamentali, politicieni, artişti, o elită globală care apreciază comerţul liber sub toate formele sale.

Ediţia din acest an are un specific aparte, având în vedere ostilitatea tot mai mare a unei mari părţi a populaţiilor occidentale în privinţa globalizării, în special a clasei de mijloc, care a votat pentru Trump şi Brexit şi critică jocul politic din Franţa şi Germania.

Scwhab Klaus, fondatorul forumului, este conştient de această fractură şi a plasat ediţia din acest an sub semnul liderilor responsabili, spunând că ei ar trebui să vadă „de ce oamenii sunt furioşi şi nemulţumiţi”.

Marţi, Joe Biden va ţine tot la Davos discursul său de rămas bun din funcţia de vice-preşedintele al Statelor Unite. Remarcile sale de anul trecut cu privire la starea generală proastă a claselor de mijloc acum par profetice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările