Washingtonul nu mai poate să joace rolul de mediator al păcii, afirmă Abbas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat miercuri că Statele Unite nu mai pot să-şi joace rolul istoric de mediator al păcii cu israelienii, după anunţul preşedintelui Donald Trump a recunoaşterii Ierusalimului drept capitala Israelului, relatează AFP.

”Prin aceste decizii deplorabile, Statele Unite subminează în mod deliberat toate eforturile de pace şi proclamă că ele abandonează rolul de sponsor al procesului de pace pe care l-au jucat în cursul ultimelor decenii”, a declarat Abbas la televiziunea palestiniană.

În opinia sa, anunţul lui Trump ”nu va schimba cu nimic situaţia în oraşul Ierusalim, capitala eternă a statului Palestina”.

Liderii palestinieni revendică Ierusalimul de Est - ocupat şi apoi anexat de Israel în 1967 - drept capitală a statului la care aspiră.

Comunitatea internaţională nu a recunoscut vreodată Ierusalimul drept capitală a Israelului şi consideră Ierusalimul de Est drept un teritoriu ocupat.

Israelul proclamă întregul Ierusalim - de Vest şi de Est - drept capitala sa ”eternă şi indivizibilă”.

Procesul de pace israeliano-palestinian se află într-un punct mort de trei ani, iar problema Ierusalimului este unul dintre principalele puncte de blocaj.

La rândul său, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) Saeb Erakat a declarat că Trump a ”distrus” soluţia cu două state anunţând recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

”Din nefericire, preşedintele Trump tocmai a distrus perspectiva a două state”, palestinian şi israelian, le-a declarat el unor jurnalişti.

Totodată, Trump a ”descalificat Statele Unite ale Americii în orice rol în vreun proces de pace”, a adăugat el

În Fâşia Gaza, mişcarea palestiniană islamistă Hamas, considerată de Satatele Unite drept o organizaţie ”teroristă”, a afirmat că decizia lui Trump ”deschide porţile infernului intereselor americane în regiune”.

Ismaïl Radouane, un reprezentant de rang înalt al Hamasului, a îndemnat, în faţa unor jurnalişti, ţările arabe şi musulmane să ”taie legăturile economice şi politice” cu ambasadele americane şi să-i expulzeze pe ambasadorii americani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite