Vremea extremă, principala cauză a sărăciei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fenomenele meteo extreme sunt
o cauză din ce în ce mai importantă a sărăciei Fenomenele meteo extreme sunt
o cauză din ce în ce mai importantă a sărăciei FOTO AFP
Fenomenele meteo extreme sunt o cauză din ce în ce mai importantă a sărăciei Fenomenele meteo extreme sunt o cauză din ce în ce mai importantă a sărăciei FOTO AFP

Fenomenele meteo extreme sunt o cauză din ce în ce mai importantă a sărăciei tot mai accentuate din multe zone ale lumii, informează un studiu publicat de BBC.

Circa 325 de milioane de oameni riscă să trăiască în state expuse unui risc major de dezastre naturale până în anul 2030, potrivit unui institut de mediu britanic.

Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că seceta, unul dintre cele mai frecvente fenomene meteo extreme, reduce într-o proporţie însemnată progresul împotriva sărăciei realizat în ţările în curs de dezvoltare.

Studiul a realizat o proiecţie a cauzalităţii dintre fenomenele naturale extreme şi sărăcie pentru următorii 20 de ani, concluzionând că peste 300 de milioane de oameni vor trăi în 49 de ţări expuse fenomenelor meteo extreme până în anul 2030. Cea mai afectată zonă va fi, potrivit experţilor, desertul sub-Saharian, unde 118 milioane de oameni vor trăi în sărăcie din cauza secetei.

Studiul evidenţiază faptul că o parte însemnată din eforturile financiare de a ajuta ţările afectate nu sunt folosite corect. De cele mai multe ori, fondurile sunt folosite după ce un fenomen extrem se întâmplă, in sprijinul populaţiei deja afectate, însă experţii consideră că atenţia ar trebui mutată pe prevenţia unor astfel de fenomene.

Potrivit sursei citate, statele care vor fi cel mai afectate în viitor de fenomenele extreme sunt: Bangladesh, Republica Democrată Congo, Etiopia, Kenya, Madagascar, Nepal, Nigeria, Pakistan, Sudan şi Uganda.

Studiul mai notează că eforturile de combatare a acestor fenomene extreme inclusiv a sărăciei, trebuie să fie unul comun, în cadrul comunităţii internaţionale. 


Citeşte şi:

Valul neobişnuit de frig şi încălzirea planetei: bancuri sau cataclism anunţat?

Un subiect foarte serios care, în această zi de duminică, poate fi dezbătut, la alegerea dvs., pe două paliere. Primul este cel al unui umor de bună calitate, jucându-se cu previziunile de tip catastrofă iminentă, relativizându-le pe baza principiului etern valabil care spune cu mult optimism că „poate n-o fi dracul atât de negru”.

Apocalipsa climatică: mit, joc geopolitic, realitate iminentă?

Iată cinci avertismente ale cercetătorilor ştiinţifici cu privire la posibilitatea ca această iarnă să prevestească o nouă perioadă de mini-glaciaţiune, precum şi riscurile producerii unui asemenea fenomen extrem.

Previziuni negre despre o iarnă mortală

Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) evaluază o cerere record de petrol pe plan mondial în 2014, dar deja acest lucru se va vedea începând cu acest an datorită intrării într-o iarnă excepţional de friguroasă. IEA a reevaluat creşterea pentru acest an la 930.000 de barili suplimentari/zi în raport cu 2012, mai precis 645.000 barili/zi în cel de-al doilea trimestru din acest an. Cauza?

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite