Vreme extremă pe glob

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Furtună glacială”
„Furtună glacială”

Fenomene meteorologice excepţionale fac ravagii pe mapamond, unde SUA este afectată de furtuni de zăpadă şi gheaţă, Marea Britanie se află sub ape, iar Australia se confruntă cu incendii devastatoare.

Curenţii de aer rece, veniţi din Arctica, au provocat „o furtună glacială", pe coasta de sud-est şi est a ţării au paralizat statele din sud-est, obişnuite cu temperaturi ridicate în timpul iernii. Preşedintele Barack Obama a declarat stare de urgenţă în Georgia şi în Carolina de Sud, după ce peste 370.000 de locuinţe au rămas fără electricitate. Nordul ţării se va confrunta în următoarele zile cu cea mai gravă furtună de zăpadă din acest an, iar în Florida, au fost emise alerte de tornade, din cauza întâlnirii acestui aer glacial cu cel de la tropice. Vremea rea înregistrată săptămâna aceasta în Statele Unite a antrenat anularea a aproape 7.000 de zboruri în întreaga ţară, dintre care peste 4.100 de zboruri numai joi.

Inundaţii Marea Britanie

Nord-vestul Angliei este afectat de inundaţii fără precedent, 1.000 de persoane fiind evacuate de la sfârşitul lunii ianuarie. Nivelul apelor a crescut din cauza ploilor neîncetate din această săptămână, iar vântul a atins viteze de peste 180 km/oră. 160.000 de gospodorii au rămas fără curent electric, iar traficul feroviar a fost blocat. Autorităţile se pregătesc să întâmpine curentul de aer rece dinspre Atlantic, care va aduce un val de ninsori abundente, la sfârşitul săptămânii.

Australia, în flăcări

Rafalele de vânt şi temperaturile caniculare au provocat numeroase incendii în sud-estul australian, cu precădere în statul vecin Victoria, unde condiţiile meteorologice sunt cele mai grave de la incendiul care a distrus 173 de locuinţe în 2009. O mină de cărbune deschisă a fost devastată de flăcări, în timp ce o centrală electrică se află pe traiectoria incendiului. Echipele de urgenţă lucrează din greu în această zonă pentru a proteja aceste instalaţii strategice. Zeci de mii de hectare au fost arse, după ce în decembrie şi ianuarie s-au înregistrat temperaturi de peste 42 de grade Celsius.

Primăvară timpurie în Europa de Sud-Est

Europa se află sub dominaţia mai multor câmpuri ciclonice, însă sud-estul continentului s-a dezvoltat un câmp de presiune ridicată, care a generat temperaturi neobişnuit de calde. În Bulgaria şi România, valorile termice vor atinge 16-20 grade Celsius, provocând îngrijorări legate de posibile inundaţii. Gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă, oraşul Soci, se confruntă cu temperaturi foarte mari, atingând chiar şi 18 grade Celsius. Autorităţile se tem că probele de exterior vor fi afectate, după ce zăpada a început deja să se topească.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite