Vladmir Putin, vizită surpriză la baza Hmeimim. Liderul de la Kremlin a ordonat retragerea celei mai mari părţi a forţelor ruse din Siria VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin, vizită surpriză în Siria
Vladimir Putin, vizită surpriză în Siria

Preşedintele rus, Vladimir Putin, care a sosit în această dimineaţa la baza aeriană din Khmeimim, a ordonat demararea procesului de retragere a trupelor ruse din Siria.

Şeful statului rus a dat dispoziţii ministrului Apărării şi şefului Statului Major de retragere din Siria a celei mai mari părţi a contingentului militar rus.

”În aproape doi ani, forţele armate ruse, în colaborare cu armata siriană, i-au distrus în mare parte pe teroriştii internaţionali. Prin urmare, am luat decizia de a retrage în Rusia cea mai mare parte a contingentului militar rus care se află în Siria”, a declarat Putin, citat de Interfax.

Preşedintele rus a aterizat luni la Hmeimim, unde a fost primit de liderul sirian Bashar al-Assad, ministrul rus de Externe Seghei Şoigu şi şeful forţelor ruse în Siria Serghei Survkin, potrivit agenţiei.

El a anunţat încă din martoe 2016 o retragere a majorităţii trupelor ruse din Siria.

”Ordon ministrului Apărării şi şefului Statului Major General să retragă grupul rus de trupe la bazele lor permanente”, a declarat Putin citat de RIA Novosti.

”Am luat o decizie: o parte semnificativă a contingentului rus de trupe aflat în Siria se întoarce acasă în Rusia”, a spus el.

Preşedintele rus a adăugat că „în cazul în care teroriştii vor ridica din nou capetele, le vom aplica nişte lovituri pe care nu le-au mai văzut".

Potrivit lui, "forţele armate, industria de apărare au demonstrat forţa armatei şi flotei navale, precum şi o capacitate de luptă sporită a unităţilor militare".

În anul 2015, Rusia a răspuns solicitărilor Damascului de demarare a unei operaţiuni antiteroriste în Siria. În martie a anului trecut, o parte considerabilă a forţelor armate ruseşti a fost retrasă în legătură cu îndeplinirea cu succes a misiunilor stabilite. Cu toate acestea, în Siria a continuat să funcţioneze baza aeriană Khmeimim şi punctul logistic al flotei navale ruse din Tartus, precum şi Centrul de conciliere a părţilor.

După o scurtă vizită în Siria, preşedintele rus s-a îndreptat spre Cairo, unde urmează să discute cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, şi apoi se va întâlni cu omologul său turc Recept Erdogan, în Turcia. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite