Visul african: calea spre succes a celui mai sărac continent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorile se ţin lanţ pe cel mai sărac continent. Niciodată Africa nu a fost într-o formă mai bună. Economia sa este înfloritoare, mai puţini copii se înarmează şi cei mai mulţi merg la şcoală.

De asemenea, a scăzut numărul celor infectaţi cu HIV, iar speranţa de viaţă a crescut cu 10% în ultimul deceniu, în timp ce numărul investiţiilor străine directe s-a triplat, se arată într-un articol publicat în revista „The Economist“.

Numărul ţărilor în care venitul mediu pe cap de locuitor este 1.000 de dolari va creşte de la mai puţin de jumătate din cele 55 de state africane la trei sferturi.

Africanii sunt responsabili de toate astea, deşi au primit ajutor din afară, însă salvatorii continentului sunt propriii săi locuitori. Ei îmbrăţişează tehnologia modernă şi tot mai mulţi merg la vot, implicându-se în viaţa comunităţii.

Este o transformare îmbucurătoare, dar incompletă

Există pericolul ca Africa să fie mulţumită cu ce a obţinut până acum. Doar dacă africanii vor deveni şi mai ambiţioşi, vor putea să îşi atingă scopurile. Trebuie să elimine corupţia, să lupte pentru legi mai bune şi, mai ales, să se grăbească să facă toate astea, se arată în articol.

Mai sunt multe lucruri de făcut. Deşi sărăcia a devenit mai puţin vizibilă în capitalele africane, rămâne larg răspândită. Lupta împotriva foametei nu a fost câştigată încă.

Preţurile sunt mari, iar cei care depind de agricultură vor fi afectaţi de schimbarea climatică. Unul din cinci africani va fi direct de afectat de încălzirea globală până în 2020.

Mai mult, victoriile pe care africanii le-au obţinut cu greu sunt vulnerabile. Kenya este un model pentru alte ţări din estul Africii, dar campania pentru alegerile din 4 martie a fost tulburată de violenţe. Noi provocări – precum extremismul islamic din Sahara – ar putea duce la instabilitate.

Urbanizarea şi migrarea oamenilor din zonele rurale către cele urbane ar putea conduce la creşterea ratei şomajului. În acelaşi timp, deşi populaţia Africii creşte rapid – va ajunge la două miliarde până în 2050 – familiile devin mai puţin numeroase.

Africanii se luptă deja să devină mai productivi. Un raport recent al Băncii Mondiale a arătat că Africa ar putea produce suficientă hrană pentru locuitorii ei, dar prea puţini fermieri au şansa de a-şi vinde produsele.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite