Violenţele de la Cairo ameninţă relaţiile diplomatice ale Egiptului. Turcia îşi recheamă ambasadorul

Violenţele de la Cairo ameninţă relaţiile diplomatice ale Egiptului. Turcia îşi recheamă ambasadorul

Armata egipteana a tras în mulţimile de oameni care protestau în Cairo

Turcia şi-a rechemat ambasadorul de la Cairo, a declarat ministrul turc de Externe în această dimineaţă, pe fondul intensificării violenţelor sângeroase dintre susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi şi trupele armate. Joi, Canada a anunţat joi închiderea ambasadei sale la Cairo, relatează AFP.

„Ambasadorul nostru a fost chemat pentru a discuta" despre evenimentele recente care au avut loc în Egipt, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului turc. Ambasadorul turc Huseyin Avni Botsali urmează să revină vineri la Cairo, a adăugat el.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, care a denunţat vehement lovitura de stat dată de Armata egipteană pe 3 iulie, a cerut Consiliului de Securitate al ONU să se reunească urgent pentru a discuta despre evenimentele tragice care au escaladat în Egipt, în ultimele zile.

„Este un masacru foarte grav, ce a vizat poporul egiptean care manifesta paşnic", a declarat prim-ministrul turc.

Anterior, Canada anunţase joi închiderea ambasadei sale de la Cairo din cauza violenţelor din teritoriul egiptean, pentru a asigura securitatea personalului său consular.

Situaţia va fi reevaluată în zilele următoare pentru redeschiderea ambasadei cel târziu duminică, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului canadian de Externe.

Ministrul canadian de Externe, John Baird, a îndemnat joi „toate părţile să se implice într-un dialog constructiv pentru a calma tensiunile", cerându-le egiptenilor "să dea dovadă de reţinere şi hotărâre în următoarele zile". De asemenea, Baird a condamnat atacurile asupra locurilor de cult şi le-a cerut autorităţilor egiptene să „protejeze credincioşii şi edificiile religioase în faţa oricăror acte de violenţă sau intimidare".

Dispersarea sângeroasă de către armata şi poliţia egiptene a susţinătorilor lui Morsi, destituit din funcţia de preşedinte la 3 iulie, s-a soldat miercuri cu 578 de morţi.

Comunitatea internaţională este foarte îngrijorată de aceste violenţe, iar preşedintele american Barack Obama a condamnat „vehement" această represiune sângeroasă şi le-a cerut insistent autorităţilor egiptene, susţinute de către armată, să anuleze starea de urgenţă impusă în Egipt. SUA nu se grăbiseră să denunţe lovitura de stat dată de comandantul Sisi, iar ulterior a condus mai multe discuţii cu noua conducere provizorie instituită de Armata, la conducerea statului.

Statele Unite le-au recomandat cetăţenilor lor să părăsească Egiptul, iar celor care intenţionează să meargă în această ţară să îşi amâne călătoria.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: