Violenţe extreme în Kîrgîzstan / Guvernul a autorizat forţele de ordine să deschidă focul fără somaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 49 de persoane au murit şi alte 654 au fost rănite în urma violenţelor etnice din sudul Kîrgîzstanului, a anunţat, sâmbătă, Ministerul kîrgîz al Sănătăţii, citat de Mediafax.

UPDATE 21.19 Kîrgîzstanul autorizează forţele de ordine să deschidă focul fără somaţie în sudul ţării

Guvernul kirghiz a anunţat sâmbătă că a autorizat forţele de ordine să deschidă focul fără somaţie asupra grupurilor care folosesc arme de foc în zonele din sudul ţării, unde a fost decretată starea de urgenţă ca urmare a confruntărilor violente soldate cu cel puţin 75 de morţi, relatează AFP.

Guvernul interimar a autorizat forţele de ordine "să facă uz de arme de foc" fără somaţie pentru restabilirea ordinii, în condiţiile în care "confruntările între grupuri etnice care folosesc arme de foc continuă" în sudul Kîrgîzstanului, se arată într-un comunicat oficial.

UPDATE 17.55 Rusia acordă doar ajutor umanitar Kîrgîzstanului

Rusia a acordat un ajutor umanitar Kîrgîzstanului, însă nu este dispusă să ofere şi asistenţă militară, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a ordonat autorităţilor "să acorde un ajutor umanitar" pentru Kîrgîzstan, a afirmat Natalia Timakova, citată de agenţiile de presă ruse.

"Este vorba despre un conflict intern, iar Rusia nu vede, pentru moment, condiţii pentru a participa la rezolvarea acestuia", a adăugat ea, referindu-se la solicitarea de asistenţă militară formulată sâmbătă dimineaţă de autorităţile kirghize.

UPDATE 12.54 Kîrgîzstanul cere Rusiei ajutor militar

Liderul interimar al Kîrgîzstanului, Roza Otunbayeva, a cerut Rusiei să trimită trupe de menţinere a păcii pentru a ajuta la oprirea violenţelor din sudul ţării, relatează RIA Novosti.

"Situaţia a ieşit de sub control şi avem nevoie de forţe militare. De aceea ne îndreptăm către Rusia", a spus Otunbayeva.

Cel puţin 50 de persoane au fost ucise şi sute au fost spitalizate începând de joi noapte. Cel puţin un district a fost distrus şi refugiaţii, majoritatea femei şi copii uzbeci, se îndreaptă spre Uzbekistan.

"Situaţia este gravă şi nu sunt semne că se va ameliora", a spus o sursă.

"Situaţia rămâne foarte complicată (...) Schimburile de focuri continuă, iar mai multe clădiri au fost incendiate", a declarat un reprezentant al forţelor de ordine locale. Guvernul a instituit starea de urgenţă şi restricţii de circulaţie.

Confruntările dintre grupuri de tineri uzbeci şi kîrgîzi au izbucnit în noaptea de joi spre vineri şi au continuat şi în cursul zilei de vineri în oraşul Osh şi în districtele din vecinătate, fiind declanşate de o neînţelegere între membri ai celor două etnii.

Câteva sute de persoane s-au adunat vineri seară în centrul oraşului Bişkek, în apropiere de sediul televiziunii naţionale, anunţându-şi intenţia de a pleca spre Osh, centrul violenţelor.

Potrivit unor surse medicale, în noaptea de de vineri spre sâmbătă au fost rănite 27 de persoane au fost rănite în capitala kîrgîză.

Guvernul cheamă ofiţerii de poliţie şi armată pensionari la datorie

Ofiţerii aflaţi în retragere au fost chemaţi la datorie de  autorităţile, pentru a susţine forţele guvernamentale în regiunea Osh. "Guvernul provizoriu le cere ofiţerilor de poliţie şi armată pensionari să contribuie la stabilizarea situaţiei din Osh", a declarat un oficial guvernamental, într-un mesaj transmis de televiziunea naţională.

După revoluţia din aprilie, soldată cu 87 de morţi şi înlăturarea de la putere a regimului preşedintelui Kurmanbek Bakiev, Kîrgîzstanul s-a confruntat cu mai multe valuri de violenţă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite