Violenţa domestică scoate oamenii în stradă în Peru. Circa 50.000 de persoane au manifestat împotriva machismului, la Lima

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei femei au murit săptămâna trecută în Peru din cauza violenţei domestice FOTO AFP
Trei femei au murit săptămâna trecută în Peru din cauza violenţei domestice FOTO AFP

Aproximativ 50.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Lima pentru a denunţa violenţele împotriva femeilor, în contextul în care Peru, cunoscut pentru societatea sa conservatoare, este una dintre ţările cele mai afectate de acest flagel.

În 2015, au fost înregistrate 95 de cazuri de femei ucise şi de la începutul anului 54 de astfel de cazuri, precum şi 118 tentative, potrivit cifrelor oficiale, relatează agenţia France Presse, citată de Agerpres.

În medie, o treime dintre victime îşi denunţaseră deja agresorul, potrivit Avocatului poporului, organism însărcinat să vegheze la respectarea drepturilor omului.

Ultimul caz care s-a produs în urmă cu doar câteva zile este cel al lui Shirley Pajuelo, lovită de soţul ei şi tatăl celor şase copii ai săi cu o cărămidă în cap pentru că mâncarea pe care i-o servise avea prea mult usturoi. Săptămâna trecută, trei femei au murit în Peru, victime ale violenţelor.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2013, Peru este cea de a treia ţară din lume, după Etiopia şi Bangladesh, din punctul de vedere al numărului femeilor cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani victime ale violenţei sexuale a partenerului.

O campanie intitulată #Niunamenos a fost lansată de mai multe asociaţii, obţinând şi sprijinul preşedintelui Pedro Pablo Kuczynski, care a făcut apel pe Twitter la „respingerea oricărui act de inegalitate şi de violenţă împotriva femeilor“.

Potrivit unor sondaje difuzate sâmbătă, 74% dintre locuitorii din Lima consideră societatea peruviană machistă, dar pe de altă parte 53% dintre ei consideră că o femeie în fustă scurtă este de vină dacă este hărţuită.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite