Viitorii lideri ai Chinei ies la înaintare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreședintele și vicepremierul de la Beijing se pregătesc pentru preluarea ștafetei, anul viitor. Obama l-a trimis pe vicepreședinte Joe Biden să-și facă o primă impresie despre viitorii parteneri de dialog.

Pentru vicepreședintele Xi Jinping (58 de ani) și pentru vicepremierul Li Keqiang (56 de ani) săptămâna care a trecut a fost una extrem de ocupată. Xi Jinping s-a întâlnit cu omologul său american, venit în vizită pentru a oferi garanții ferme Chinei - principalul creditor extern al Washingtonului - în legătură cu economia SUA, dar și pentru a-l cunoaște mai bine pe viitorul lider de la Beijing.

Xi urmează să preia anul viitor funcția de secretar general al Partidului Comunist și să devină apoi președinte al țării în 2013. Nu întâmplător Obama l-a trimis pe Biden în China. Legăturile acestuia cu Imperiul de Mijloc sunt vechi. Vicepreședintele a fost unul dintre primii senatori care au vizitat China, imediat după stabilirea relațiilor diplomatice în 1979. Nepoata sa, care studiază chineză, l-a însoțit în această vizită având ca scop construirea unei relații personale între cei doi.

Cu picioarele pe pământ

Se știu puține despre Xi Jinping, dincolo de datele seci ale biografiei oficiale. Cei care au lucrat îndeaproape cu el în provinciile Fujian și Zhejiang spun că este pragmatic, serios, muncitor, cu picioarele pe pământ și nu-i place să iasă în evidență. Aceștia mai spun că se pricepe să rezolve problemele oamenilor și nu pare interesat să parvină.

În provincia Fujian, unde a fost viceguvernator și apoi guvernator, Xi s-a implicat activ în relația cu Taiwanul și a reușit să atragă numeroase investiții taiwaneze în provincie, notează "Washington Post". Li Shih-Wei, unul dintre investitorii taiwanezi importanți din Fujian, își amintește cu plăcere de întâlnirile frecvente Xi, când acesta conducea regiunea. "Ne asculta cu atenție problemele și încerca să găsească o soluție. Avea o eficiență destul de mare. Lucru rar printre oficialii pe care i-am întâlnit aici", spune Li Shih-Wei. Un alt lucru pe care l-a apreciat la Xi era faptul că nu lua masa în restaurante de lux.

Comentator la ziar

După Fujian, Xi Jinping a fost numit guvernator într-o provincie vecină: Zhejiang. Oamenii de afaceri locali și societatea civilă s-au bucurat de o deschidere mai mare în timpul în care Xi a guvernat provincia și a deținut șefia filialei locale a Partidului Comunist (2002-2007). Mai mulți candidați independenți au acces în parlamentul local, în această perioadă.

Li Fan, fondator al World and China Institute din Beijing, a remarcat între 2002 și 2007 o creștere a numărului de asociații nonguvernamentale, organizații sindicale și ale industriașilor. Totodată, bisericile au beneficiat de o perioadă de liniște. Dar Li spune că nu este clar dacă Xi a sprijinit această deschidere. "Putem afirma doar că s-a întâmplat sub conducerea lui Xi Jinping".

De ajutor pentru descifrarea viitorului lider chinez sunt și cele 232 de comentarii publicate sub pseudonimul Zhe Xin în Zhejiang Daily. Xi critica în aceste articole corupția și își exprima dorința ca liderii partidului să se apropie mai mult de oamenii obișnuiți. "Dacă stai departe de oameni ești precum un copac fără rădăcini. Oficialii de la toate nivelurile trebuie să-și schimbe modul de lucru, să se apropie de oamenii obișnuiți, să lase deoparte manierele trufașe și să dea un bun exemplu". Într-un alt material, Xi pleda pentru transparență.

"Un prințișor" atipic

Xi face parte din categoria "prințișorilor" -fiii revoluționarilor lui Mao - care țintesc spre funcții înalte în partid. Tatăl său, Xi Zhongxun, a fost vicepremier și guvernator al provinciei Guangdong. Cunoscut pentru crearea primei zone economice speciale, în Shenzhen, Zhongxun a fost repudiat de Mao și a simpatizat cu protestele prodemocratice din Piața Tiananmen din 1989. Cei care-l cunosc însă pe Xi spun că acesta are puține în comun cu majoritarea prințișorilor, un termen peiorativ de altfel.

Turneu în țară

Un om cu picioarele pe pământ este văzut și vicepremierul Li Keqiang (56 de ani), aflat săptămâna trecută într-un turneu prin țară. Pe lângă întâlniri cu oficiali locali și oameni de afaceri, Li a ascultat și păsurile oamenilor simpli. A vizitat un azil pentru bătrăni, s-a interesat de prețurile la locuințe, iar în Hong Kong, unde a stat trei zile, le-a promis ajutor oamenilor de afaceri, afectați de contractarea economică din al doilea trimestru al acestui an. Nici aici nu au lipsit de pe agendă întâlnirile cu oamenii de rând, Li ducându-se în vizită la câteva familii pentru a vedea cum trăiesc.

Ca și mentorul său, Hu Jintao, Li Keqiang va pleda pentru creșterea locurilor de muncă, locuințe la prețuri mici, dezvoltare regională echilibrată, asistență medicală pentru toți, este de părere Cheng Li, expert la Brookings Institute.

Idei liberale


Originar din provincia Anhui, una dintre cele mai sărace zone ale Chinei în copilăria sa, Li a luat-o de jos, pentru a ajunge la Universitatea din Beijing, într-o perioadă în care instituția se punea pe picioare după ce activitatea îi fusese suspendată timp de patru ani, în urma Revoluției Culturale. În afara universității s-a alăturat deseori unor grupuri radicale, dar a știut întotdeauna să se ferească de necazuri. În 1983 s-a alăturat comitetului central al Ligii pentru Tineret, unde l-a cunoscut pe actualul președinte, Hu Jintao.

În pofida ideilor liberale îmbrățișate în trecut, Li nu va putea aduce prea multe schimbări. "Ar fi nevoie de Xi și Li Keqiang și de alți lideri importanți, care să lucreze ca o echipă, pentru a putea impune reforme politice", este de părere Li Mingjiang, de la Universitatea Nanyang din Singapore.

Citește și:

Misiunea lui Joe Biden în China

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite