VIDEO Trump a sosit la Hanoi pentru al doilea summit cu Kim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump sosind la Hanoi FOTO EPA-EFE
Donald Trump sosind la Hanoi FOTO EPA-EFE

Preşedintele american Donald Trump a sosit marţi la Hanoi, capitala Vietnamului, în vederea celei de a doua sa întâlniri cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, menită să dea substanţă declaraţiei larg simbolice cu privire la „denuclearizarea Peninsulei“ Coreene de la finalul precedentului lor summit, relatează AFP.

Capitala Vietnamului găzduieşte miercuri şi joi această nouă întâlnire între liderul nord-coreean şi preşedintele american, al cărei loc exact şi desfăşurare au fost atent ţinute secrete.

Avionul prezidenţial Air Force One a aterizat marţi seara (ora locală) pe Aeroportul internaţional Noi bai, după o călătorie de 20 de ore.

Cu doar câteva ore mai devreme, purtând tradiţionalul său costum tip Mao, Kim Jong-un a coborât, după o adevărată odisee feroviară de 4.000 de kilometri, din faimosul său tren blindat verde-măslină în Gara Dong Gang, o localitate vietnameză de la frontieră, de obicei liniştită, în care elevi agitau steaguri aşteptându-l.

„Am văzut liderul de la depărtare“

Hoang Thi Thuy, o localnică, a declarat că a aşteptat în ploaie ocazia de a-l vedea pe numărul unu nord-coreean, primul care vizitează Vietnamul - alt regim cu un partid unic - de la vizita bunicului său, Kim Il-sung, în 1964.

„Am fost foarte mulţumiţi că ni s-a spus să aşteptăm acolo sosirea trenului“, a declarat ea pentru AFP.„L-am văzut pe lider de departe. Eram foarte fericită, este greu de descris“.

Kim a salutat mulţimea, zâmbind, după care a intrat într-un Mercedes Benz şi a plecat, într-o coloană, către Hanoi, unde a fost primit cu urale de către mulţimi reţinute de bariere de securitate, în timp ce vehicule blindate patrulau pe străzi. După câteva ore de odihnă, el s-a dus la ambasada ţării sale.

Înainte de sosire, Donald Trump s-a vrut optimist, dând asigurări pe Twitter că aştepată cu nerăbdare „un summit foarte productiv“.

Foarte puţine detalii au ajuns în public despre întâlnire.

Cei doi lideri urmează să ia cina împreună, miercuri seara, în compania unora dintre consilierii lor, după care se întâlnesc, joi, într-un tête-à-tête, a anunţat, simplu, Casa Albă.

În iunie, la Singapore, Kim Jong-unn s-a angajat „să acţioneze în vederea unei denuclearizări complete a Peninsulei Coreene“.

Însă, de atunci, lipsa unor progrese concrete i-a făcut sceptici pe mulţi observatori.

Stephen Biegun, emisarul Statelor Unite pentru Coreea de Nord, a recunoscut recent că Phenianul şi Washingtonul „nu s-au pus de acord asupra semnificaţiei denuclearizării“.

Trump nu se grăbeşte

Statele Unite au reclamat în mai multe rânduri Phenianului să renunţe definitiv, în mod verificabil şi ireversibil la arsenalul nuclear - care i-a adus o importantă serie de sancţiuni ONU de-a lungul timpului.

Coreea de Nord denunţă, la rândul său, ceea ce percepe drept ameninţări americane, şi anume prezenţa militară americană în Coreea de Sud şi în regiune, în general.

Donald Trump repetă că nu se grăbeşte să convingă Coreea de Nord să renunţe la arsenalul său nuclear, atât timp cât aceasta se abţine, aşa cum face de un an, să efectueze tiruri de rachete şi teste nucleare.

„Nu vreau să bruschez pe nimeni“, a lansat el înainte să plece de la Washington, părând să vrea să tempereze dinainte speranţele suscitate de summitul vietnamez.

Preşedintele american mânuieşte, de luni de zile, stimulentele şi ameninţările în acest dosar, lăudând un potenţial economic al Coreei de Nord, dar refuzând, în acelaşi timp, să slăbească sancţiunile.

„Printr-o denuclearizare completă, Coreea de Nord va deveni rapid o putere economică. Fără asta, rămânem în acelaşi punct!“, a scris el pe Twitter. „Preşedintele Kim va lua o decizie înţeleaptă!“.

Phenianul subliniază că a făcut deja gesturi, odată cu suspendarea testelor militare şi aruncând în aer căile de acces în instalaţia sa de teste nucleare.

Însă subliniază, de asemenea, că şi-a terminat de dezvoltat arsenalul şi că nu mai are nevoie de asemenea infrastructuri.

Foaie de drum?

Numeroşi analişti apreciază că întâlnirea între cei doi lideri, care au trecut în câteva luni de la insulte personale la declaraţii de „dragoste“ din partea lui Trump, trebuie să ducă la ceva mai concret decât în Singapore.

Potrivit lui Kim Yong-hyun, de la Universitatea Dongguk, cel mai bun scenariu ar fi ca cei doi lideri să se pună de acord asupra unei foi de drum.

Washingtonul ar putea să promită garanţii de securitate sub forma unei declaraţii oficiale cu privire la încheierea Războiului Coreei (1950-1953), care s-a terminat cu un armistiţiu, sau să deschisă un birou de legătură.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite