VIDEO Trump: Aş putea câştiga războiul din Afganistan într-o săptămână, dar nu vreau să omor 10 milioane de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump a declarat, într-un interviu, că ar putea şterge Afganistanul de pe faţa pământului, dar că alege să nu o facă, remarcile sale provocând furie la Kabul, potrivit The Independent.

„Nu vreau să omor 10 milioane de oameni”, a spus preşedintele american, luni. „Am planuri pentru Afganistan, dacă voiam să câştig acel război, Afganistanul ar fi şters de pe faţa pământului, ar dispărea, totul ar fi terminat în 10 zile”.

Conflictul din Afganistan durează de 18 ani, SUA sau talibanii nereuşind să declare victorie.

În jur de 32.000 de civili au murit în ultimul deceniu de conflict, potrivit ONU, un număr record de decese înregistrându-se în 2018. De asemenea, peste 2.000 de soldaţi americani au murit în conflict.

Trump a făcut declaraţiile din Biroul Oval, după o întrevedere cu Imran Khan, prim-ministrul Pakistanului. Comentariile sale au venit în contextul în care discuţiile dintre SUA şi talibani sunt în desfăşurare.

Liderul american a sugerat că Pakistanul şi premierul său ar putea ajuta la intermedierea unei înţelegeri politice care să pună punct războiului, dar guvernul de la Kabul a reacţionat cu furie după comentariile preşedintelui.

Marţi, oficialii de la Kabul i-au cerut lui Trump să lămurească declaraţiile. „Naţiunea afgană nu a permis şi nu va permite niciodată niciunei puteri străine să-i determine soarta”, se arată într-un comunicat al Guvernului afgan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite