VIDEO Thailanda, în pragul războiului civil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele opoziţiei au degenerat în ultimele trei zile în ciocniri violente cu forţele guvernamentale. Autorităţile au instituit starea de asediu în Bangkok. Ultimele trei zile de violenţe între protestatari şi forţele guvernamentale au lăsat în urmă 25 de morţi.

Numărul total al morţilor a ajuns la 54 şi cel al răniţilor la peste 1.600, de la începutul protestelor, la jumătatea lunii martie. Violenţele au fost reluate joi după ce un lunetist l-a împuşcat pe Khattiya Sawasdipol, un general care s-a alăturat "cămăşilor roşii" antiguvernamentale.

AUDIO General thailandez, împuşcat în timpul interviului pe care i-l lua un reporter

Spitalizat într-o stare gravă, generalul, supranumit Seh daeng (Comandantul roşu), a fost împuşcat în frunte, chiar în timp ce acorda un interviu unui jurnalist de la "The New York Times".

Bilanţul celor trei zile de violenţe este de 25 de morţi şi peste 200 de răniţi. Liderii protestatarilor au anunţat că demonstranţii sunt gata să negocieze cu autorităţile, dacă discuţiile vor fi mediate de Naţiunile Unite, iar armata este de acord cu o încetare a focului.

Un purtător de cuvânt al guvernului a respins apelul la negocieri şi a precizat că autorităţile au lansat un ultimatum demonstraţilor, relatează Reuters. Astfel, femeile şi persoanele în vârstă au fost sfătuite să părăsească taberele protestatarilor din Bangkok, semn că în următoarele zile militarii vor interveni în forţă pentru a sparge baricadele demonstranţilor antiguvernamentali. O femeie a declarat pentru BBC că ea şi mai mulţi vecini au fost evacuaţi din casa aflată într-unul dintre cartierele aflate sub controlul "cămăşilor roşii".

image

Forţele guvernamentale au instalat baraje în cartierul financiar

Stare de asediu

Premierul Abhisit Vejjajiva a anunţat ieri instituirea stării de asediu în Bangkok. Starea de urgenţă a fost declarată în 22 de provincii, iar astăzi şi mâine sunt zile libere. Începerea semestrului şcolar a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Belgia, Canada, Marea Britanie şi SUA şi-au închis temporar ambasadele. Sâmbătă, Departamentul de Stat a autorizat plecarea din Bangkok a personalului neesenţial al Ambasadei. Ministerul de Externe de la Bucureşti recomandă cetăţenilor români să evite în această perioadă călătoriile în Thailanda.

Consiliul Naţional de Securitate a anunţat că 106 conturi bancare se află sub supraveghere şi vor fi blocate dacă autorităţile descoperă vreo legătură între deţinătorii acestora, toţi apropiaţi ai fostului premier Thaksin Shinawatra, şi participanţii la proteste. Guvernul suspectează că fostul şef al guvernului se află în spatele protestelor, pe care le-ar şi finanţa.

Fostul premier Thaksin Shinawatra, foarte popular în rândul populaţiei sărace, dar contestat în rândul elitei, a fost alungat de la putere în 2006, în urma unei lovituri militare. Acuzat de corupţie şi abuz de putere, miliardarul Thaksin a plecat în exil în Londra şi Dubai, iar Curtea Supremă a confiscat 1,4 miliarde de dolari din averea familiei sale.

În urmă cu doi ani, alegerile au fost câştigate de Partidul Puterii Poporului, apropiat de fostul premier, dar Curtea Constituţională a decis dizolvarea formaţiunii pe motiv de fraude electorale. Decizia a fost contestată de susţinătorii miliardarului, aşa-numitele "cămăşi roşii", care nu recunosc legimitatea actualului premier, Abhisit Vejjajiva.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite