VIDEO TED, clubul unde se „coace“ viitorul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elite intelectuale, financiare, artistice, dar mai ales ale tehnologiei de ultimă oră se reunesc periodic pentru a-şi expune ideile inovatoare şi pentru a găsi soluţii la problemele actuale ale omenirii. Intrarea la o serie de conferinţe ale clubului costă 6.000 de dolari. Chiar şi aşa, cei care doresc să participe trebuie să trimită o scrisoare de motivaţie.

Reuniunile TED nu sunt cunoscute marelui public, fiind considerabil mai puţin mediatizate decât, spre exemplu, cele ale G8 ori ale Forumului de la Davos. Cu toate acestea, la ciclul de conferinţe itinerante iau parte vârfuri mondiale, de la Bill Gates, Mark Zuckerberg (Facebook) şi Steve Case (AOL) la Bill Clinton, Al Gore ori Gordon Brown, de la Steve Wozniak (co-fondator Apple), la actorul Robin Williams sau cântăreţul-afacerist Bono.

Citiţi şi:

Magnaţii Buffet şi Gates cer miliardarilor lumii să-şi doneze averile pentru caritate

Bill Gates învesteşte peste 25 de milioane de dolari în România

VIDEO Adevărul despre războiul din Afganistan, dezvăluit de documente secrete

Dosarele publicate de Wikileaks dezvăluie şi informaţii despre Osama Bin Laden

În cei 25 de ani de existenţă, TED (prescurtarea de la „Technology Entertainment Design") s-a impus ca locul unde, din Long Beach (California) până la Tokyo sau Oxford, elita lumii vine să-şi ia doza de adrenalină, să-şi prezinte cele mai noi descoperiri, invenţii şi realizări, să pună la cale viitorul generaţiilor următoare, să-şi expună cele mai avangardiste soluţii pentru conservarea speciilor ori salvarea vieţii pe Pământ.

În fiecare an, clubul TED are un ciclu de conferinţe („amestecate" cu spectacole şi concerte) ce se întind pe mai multe zile. Un bilet pentru patru zile costă 6.000 de dolari. Dar chiar şi aşa, nu oricine este admis.

Scrisoarea de motivaţie (în cazul în care nu este vorba de o personalitate) trebuie să conţină prezentarea „petentului", precum şi raţiunile pentru care vrea să participe la reuniunea clubului. De altfel, pentru seria de conferinţe din 2011, care se va ţine în California, biletele au fost deja vândute.

Ediţia din acest an a avut loc la Oxford, la mijlocul lui iulie. O atenţie deosebită i-a fost acordată lui Joseph Nye, fost consilier pe probleme de geopolitică al lui Bill Clinton, teoretician al conceptului de „soft power". Nye le-a cerut vârfurilor politice prezente să accepte în fine ideea că centrul polar se deplasează către Pacific şi le-a demonstrat că Occidentul ar avea mult de pierdut dacă nu ar favoriza legăturile economice cu China.

La Oxford, ochii s-au îndreptat şi către Julian Assange, directorul australian al controversatului site Wikileaks, care şi-a făcut prima apariţie publică de la începutul anului. Wikileaks a provocat recent un adevărat scandal internaţional dând publicităţii informaţii militare confidenţiale ce au pus Pentagonul pe jar.

Între două concerte, cercetătorul american Sebastian Seung a demonstrat că nu mai este mult timp până când informatica va fi folosită pentru corectarea unor predispoziţii genetice. Apoi, la conferinţa ce a avut ca temă suprapopularea planetei, biologul olandez Toni Frohoff a explicat că, dată fiind diminuarea resurselor de hrană, omenirea va fi nevoită să includă insectele în „meniul" de zi cu zi.

„Iluminaţii" din New Age

Ideea clubului i-a venit, în 1984, arhitectului Richard Saul Wurman care, sătul de a desena case, a vrut să creeze „o altfel de agora a cunoaşterii", animată de un nou spirit al Luminilor cu accente de New Age. A început să invite personalităţi din cele mai diverse domenii, care să-şi expună ideile într-o ordine complet aleatorie. „Confruntarea de păreri total opuse duce în final la o manieră nouă de a vedea lucrurile", spunea atunci Wurman.

A luat naştere astfel TED, clubul unde un concert rock are loc înainte de speech-ul celui mai bogat om din lume, Bill Gates, şi unde Bill Clinton ori fostul premier britanic Gordon Brown se întreţin amical cu artişti precum Peter Gabriel sau cu „icoane" ale tehnologiei contemporane precum Steve Wozniak, co-fondatorul Apple.

Wurman nu s-a limitat însă doar la atragerea unor personalităţi de prim rang, ci a şi organizat seria de conferinţe într-un mod inedit. Spre exemplu, fiecare participant este obligat să-şi limiteze prezentarea la cel mult 20 de minute, pentru a lăsa loc unui număr cât mai mare de „avangardişti" să-şi expună ideile. „N-am vrut ca publicul, plictisit, să înceapă să se gândească la lista de cumpărături de făcut diseară", a explicat Wurman.

Bagheta magică

La sesiunea din acest an de la Oxford (pentru care biletul a costat „doar" 5.200 de dolari), grupul Intel a făcut o demonstraţie spectaculoasă de propagare a curentului electric „fără fir", prezentând o cască („Emotive") ce permite creierului să dirijeze un punct pe ecranul unui calculator. Senzaţie a făcut şi o „baghetă" ce se anunţă a deveni unul dintre instrumentele de bază ale viitorului apropiat.

Dotată cu două baterii, cu ajutorul ei se poate comanda toată aparatura din casă pe bază de radiaţii infraroşii. De mare succes s-a bucurat şi „naveta spaţială" a motorului de căutare Google cu care se poate „naviga" pe Terra, având un unghi de vedere de 360 de grade. La rândul său, biologul Toni Frohoff le-a oferit invitaţilor câteva mostre de plăcinte cu insecte.

Julian Assange: de ce are lumea nevoie de wikkileaks

Manifestări TED 2010 Oxford

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite