VIDEO SUA, în căutare de aliaţi pentru a pedepsi Iranul. Rebelii houthi spun cum şi cu ce au lovit Arabia Saudită şi ameninţă Emiratele Arabe Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a afirmat miercuri că dispune de „multe opţiuni“ pentru a răspunde Iranului după atacurile cu drone, de sâmbătă, împotriva infrastructurilor petroliere saudite, pe care Washingtonul le pune pe seama Iranului. Rebelii houthi din Yemen spun că au drone noi „cu motoare normale sau cu reacţie” şi ameninţă că pot lovi şi  Emiratele Arabe Unite.

Donald Trump a discutat miercuri şi cu premierul britanic Boris Johnson despre necesitatea unui „răspuns diplomatic unit" .

Preşedintele american a anunţat miercuri o înăsprire ”substanţială” a sancţiunilor impuse Iranului, după atacurile de sâmbătă vizând instalaţii petroliere în Arabia Saudită, a căror responsabilitate Washingtonul o impută Teheranului, relatează AFP.

”Tocmai i-am ordonat secretarului Trezoreriei (Steven Mnuchin) să înăsprească substanţial sancţiunile impuse statului iranian”, a anunţat şeful statului american pe Twitter, fără să facă alte precizări.

Acest sancţiuni – a căror natură urmează să fie detaliată – se adaugă unor măsuri punitive deja fără precedent impuse de Washington Teheranului, după ce miliardarul republican şi-a retras ţara, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, pe care-l consideră insuficient în a împiedica Republica islamică să se doteze cu bomba atomică şi a destabiliza Orientul Mijlociu.

Donald Trump – care s-a arătat mai puţin categoric decât membrii Guvernului său, în ultimele zile, în privinţa la responsabilităţii Iranului în atacurile de sâmbătă, dar care a confirmat totodată că este vorba despre principalul suspect – a dat asigurări încă de duminică cu privire la faptul că este pregătit ”să riposteze” şi că dispune de numeroase ”opţiuni”.

Administraţia americană nu exclude represalii militare, după ce a denunţat un ”atac fără precedent” asupra aprovizionării mondiale cu petrol.

La rândul său, secretarul de stat american Mike Pompeo, aflat în vizită miercuri în Arabia Saudită, a calificat atacul împotriva infrastructurilor petroliere ale acestei ţări drept „un act de război", pe care l-a pus pe seama Iranului. Şi Arabia Saudită a acuzat miercuri Iranul că ar fi „incontestabil" în spatele atacurilor, susţinând că au fost lansate din „nord” (adică din Iran) şi că o anchetă va stabili locul exact al lansării.

”Este un atac de o amploare pe care nu am mai văzut-o până acum. Saudiţii sunt naţiunea care a fost atacată. A fost pe teritoriul lor. A fost un act de război direct”, a declarat Pompeo reporterilor care îl însoţesc într-o vizită în oraşul saudit Jeddah, pentru discuţii cu prinţul Mohammed bin Salman.

Şeful diplomaţiei americane, care va vizita şi Emiratele Arabe Unite, a declarat că atacurile de sâmbătă cu drone şi rachete de croazieră împotriva a două instalaţii petroliere majore nu au fost lansate de gruparea yemenită Houthi, susţinută de Iran, care le-a revendicat.

Imagine indisponibilă

Pompeo a spus că tipul de zbor sugerează că atacul nu a venit din sud, dinspre Yemen, şi că serviciile americane de spionaj sunt convinse să armele folosite nu se află în arsenalul Houthi.

”Ştim că acestea sunt sisteme pe care Iranul nu le-a livrat nicăieri, nu le-au livrat în afara ţării, după ştiinţa noastră”, a mai spus Pompeo.

Arabia Saudită a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, resturile unei drone şi ale unei rachete despre care Riadul susţine că ar fost găsite la instalaţiile petroliere atacate la sfârşitul săptămânii. Potrivit Ministerului Apărării de la Riad, în atac s-ar fi folosit 18 drone şi 7 rachete de croazieră şi că ele au fost lansate dintr-o zona care exclude Yemenul ca loc de provenienţă. Se cercetează care ar fi fost locul exact de unde au fost lansate. Iranul neagă implicarea în atac. 

Atacurile, aprobate de ayatollahul Ali Khamenei, susţin americanii

Atacurile care au vizat infrastructuri petroliere din Arabia Saudită au fost într-adevăr comise de Iran şi aprobate de ayatollahul Ali Khamenei, ghidul suprem iranian, a informat miercuri seară canalul american de televiziune CBS News, citând un oficial american sub acoperirea anonimatului, notează AFP.

Potrivit oficialului american citat de CBS News, ayatollahul Ali Khamenei a aprobat atacurile, cu condiţia ca iranienii să nege responsabilitatea şi ca nicio dovadă să nu îi lege de acestea.

Conform sursei, americanii deţin dovezi şi mai convingătoare decât rămăşiţele "dronelor" şi "rachetelor de croazieră" prezentate miercuri de Ministerul saudit al Apărării: fotografii cu Gardienii Revoluţiei islamice în timp ce se pregăteau pentru aceste atacuri la o bază aeriană din sud-vestul Iranului.

Această unitate paramilitară iraniană, plasată sub ordinele directe ale ghidului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, se află pe lista neagră americană a "organizaţiilor teroriste străine".

Potrivit CBS, abia după atac forţele americane au înţeles importanţa acestor fotografii.

"Am fost complet luaţi prin surprindere", a declarat sursa anonimă.

Potrivit ministrului iranian al apărării, atacul ar fi făcut parte din, ceea ce el a numit, „conflictul între două ţări – Yemen si Arabia Saudită”. Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, la rândul său, a spus astăzi că militanţii huthi au ţintit instalaţiile petroliere saudite, ca pe un „avertisment” dat Riadului de a nu se mai implica în conflictele din Yemen. În opinia liderului de la Teheran saudiţii ar trebui „să înveţe lecţia şi să ia în considerare ce s-ar putea întâmpla dacă ar fi un război în regiune”.

ONU trimite experţi în Arabia Saudită pentru a ancheta atacurile

Experţi ai ONU sunt aşteptaţi în Arabia Saudită pentru a efectua o anchetă internaţională asupra atacurilor care au vizat sâmbătă două instalaţii petroliere, informează miercuri AFP citând surse diplomatice, relatează AFP.

„Este foarte bine să fie efectuată o anchetă internaţională” în acest caz, a subliniat una dintre aceste surse sub acoperirea anonimatului. Experţii sunt pe drum sau poate chiar au ajuns, a precizat un alt diplomat.

Mandatul acestor experţi se bazează pe rezoluţia care a sprijinit acordul nuclear din 2015 cu Iranul şi pe rezoluţia care a decretat un embargo asupra vânzărilor de arme în Yemen, au precizat diplomaţii.

Prima rezoluţie, adoptată în 2015, prevede posibilitatea de a trimite experţi din cadrul departamentului politic al ONU imediat ce elemente de armament fabricate în Iran sunt găsite într-o ţară.

Rezoluţia privind Yemenul, adoptată tot în 2015, prevede crearea unui comitet de experţi însărcinat cu aplicarea embargoului asupra armelor.

Acest comitet prezintă rapoarte cu regularitate. Experţii săi au fost sesizaţi din cauza revendicării de către rebelii houthi a responsabilităţii privind atacurile comise sâmbătă, a precizat o sursă diplomatică.

 Kuweitul "intensifică" pregătirea trupelor sale

Armata Kuweitului a ordonat miercuri trupelor sale "să intensifice pregătirea lor pentru luptă" pe fondul tensiunilor tot mai mari în regiunea Golfului, Statele Unite acuzând Iranul că se află în spatele unor atacuri contra infrastructurilor petroliere din Arabia Saudită, relatează AFP.

Această decizie intervine în timp ce ţara a lansat o anchetă în legătură cu informaţiile despre "intruziunea" unei drone care ar fi survolat sâmbătă unul din palatele emirului.

"În faţa escaladării situaţiei din ţară, statul-major al armatei (Kuweitului) anunţă intensificarea pregătirii pentru luptă a unora dintre unităţile sale", a declarat armata într-un comunicat publicat pe Twitter.

"Armata desfăşoară exerciţii navale şi aeriene pentru a atinge cel mai înalt nivel de pregătire şi eficienţă în luptă", a adăugat documentul.

Kuweitul are frontiere terestre cu Irakul şi Arabia Saudită şi împarte frontiere maritime cu Iranul.

Guvernul Kuweitului, care deja a întărit măsurile de securitate în jurul instalaţiilor vitale ale ţării, a cerut marţi armatei să îşi "sporească eforturile pentru apărarea ţării de orice pericol potenţial".

Aliat al Arabiei Saudite, Kuweitul întreţine relaţii diplomatice normale cu Iranul.

Rebelii houthi din Yemen spun că au drone noi „cu motoare normale sau cu reacţie” 

Rebelii houthi din Yemen, care susţin că au comis atacurile din weekend asupra instalaţiilor petroliere saudite, au anunţat miercuri că au identificat zeci de situri în Emiratele Arabe Unite (EAU) pe care le pot lovi, relatează AFP.

Yahya Saria, un purtător de cuvânt militar al organizaţiei susţinute de Iran, a declarat că rebelii houthi au drone noi „cu motoare normale sau cu reacţie” care pot ajunge la ţinte aflate mult în interiorul Arabiei Saudite.

EAU sunt unul dintre pilonii coaliţiei militare conduse de Arabia Saudită care luptă împotriva rebelilor houthi şi de partea guvernului yemenit recunoscut internaţional.

„Îi spunem regimului din Emirate că o singură operaţiune de-ale noastre îl va costa scump. Astăzi, pentru prima dată, anunţăm că avem zeci de ţinte în Emiratele Arabe Unite, dintre care unele sunt în Abu Dhabi şi Dubai, şi că ele pot fi lovite în orice moment”, a declarat Yahya Saria.

La Riad, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, col. Turki al-Malki, a declarat că atacul este imposibil să fi fost comis din Yemen, adăugând că rebelii houthi „acoperă” Iranul.

Yahya Saria a spus că atacurile de sâmbătă au fost lansate din trei locaţii.

Imagine indisponibilă

Dronele Qassef 3 au fost lansate dintr-un loc, dronele Samad 3 dintr-un al doilea loc, iar cele cu motor cu reacţie dintr-un al treilea loc. El a precizat că acest tip de drone va fi prezentat în curând.

„Aceste drone (…) au transportat patru bombe precise pentru fiecare lovitură”, a mai spus Saria.

De asemenea, alte drone „au fost folosite pentru a deruta duşmanul în aşa fel încât principalele avioane să poată ajunge la ţintele lor”, a adăugat el.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite