VIDEO Securitatea sanitară versus Ebola

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Putem fi indiferenţi la răspândirea acestui nou virus ucigaş, Ebola, momentan fără antidot. După cum unii sunt insensibili la războiul slavo-slav, cel derulat la circa 300 de kilometri de graniţele României, iar Moscova ne şi sfătuieşte să nu ne implicăm în problemele sale...interne. Glumă bună, poate, de Radio Erevan. Ebola nu este însă deloc o glumă şi se răspândeşte în condiţii care nu pot fi ignorate.

Pornind de la aceste realităţi am invitat la un schimb de opinii un jurnalist de război şi un medic.

Primul a revenit recent din capitala Cehiei, de la o instruire unde lupa a fost pusă pe prevenirea răspândirii Ebola.

Medicul a lucrat ani buni pe continentul african şi are explicaţii şocante, mai puţin cunoscute, privind cauzele răspândirii rapide a acestei epidemii ucigătoare.

Dialogul a fost purtat în studioul postului de televiziune "The Money Channel", la emisiunea "ZIUA Z" şi poate fi vizionat dacă daţi click aici. Vă mulţumesc frumos.

Orientativ am inserat mai jos doar câteva dintre enunţurile, de interes general, ale celor doi distinşi invitaţi.

Radu Dobriţoiu:

@ Pe 11 noiembrie am participat, la Praga, la un curs de pregătire, organizat de EBU/European Broadcasting Union, unde unul dintre module a fost dedicat instruirii celor ce îi susţin pe corespondenţii care transmit din zone de risc, cu accent pe ţările africane, unde acum ştim foarte bine că s-a dezvoltat această epidemie Ebola. @ În momentul de faţă sunt aproximativ cinci tipuri de Ebola şi acest virus are mutaţii din ce în ce mai dese. @ Timpul mediu, de stagnare şi rezistenţă, este de 21 de zile, dar timpul maxim este mai puţin cunoscut. @ Trebuie spus că România, în momentul de faţă, nu este ameninţată, pentru că, în primul rând, nu se află pe un traseu care să ducă din Africa spre Europa. Dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. Este o ameninţare pentru care trebuie să fim pregătiţi. Şi tocmai de aceea este pregătit, în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, un spital militar. Este vorba de un spital militar de campanie. Unul foarte modern. @ Este important să tratăm, cu toată seriozitatea, problema Ebola. Ebola este un virus care se transmite numai în anumite condiţii. @ Se anticipează că vara viitoare ar putea fi un vaccin contra Ebola, dar mai devreme de patru cinci ani nu se va elimina acest pericol.

Alba Popescu:

@ Africanii au şi obiceiurile lor specific, culturale. În Africa există principiul familiei extinse. Ce înseamnă asta? Nu numai părinţi, copii. Acolo poligamia este o normalitate. Eu, în Africa aveam un coleg care era directorul financiar al companiei pe care o conduceam şi care era copilul 45 al tatălui său, cu a şaşea soţie. În total au fost şaizeci şi ceva, dar în afară de copii, discutăm despre unchi, mătuşi, bunici. Este vorba de sute de persoane. Asta înseamnă o familie extinsă. Aceasta, când participă la un ritual de înmormântare se spală cu apa în care a fost îmbăiat mortul. Există şi alte variante. Mult mai dure. Vă daţi seama că, în momentul în care este spălat un decedat de Ebola, care este contagios, vă daţi seama ce urmează. @ De obicei infectarea cu Ebola se face de la om la om, prin intermediul fluidelor corpului. @ În perioada de incubaţie bolnavul nu este contagios. @ Debutul bolii este brusc, brutal, cu febră mare, peste 38 de grade, cefalee puternică, dureri musculare, de burtă, senzaţie de vomă etc. Albul ochilor devine roşu. Apar marile hemoragii. @ Pe măsură ce bolnavul se apropie de etapa finală elimină sânge, de aceea se numeşte febră hemoragică. @ Trebuie să luăm în consideraţie şi crearea în laborator a unor asemenea virusuri. @ Arma aceasta biologică este numită arma nucleară a săracului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite