VIDEO Cum s-a desfăşurat operaţiunea de lichidare a liderului Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abu Bakr al-Baghdadi

Liderul grupării jihadiste Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, a fost ucis în nord-estul Siriei de comandouri americane auduse cu mai multe elicoptere în regiunea Idlib unde s-ar fi ascuns cel mai căutat terorist.

Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care dispune de o vastă reţea de surse pe teren, comandouri americane au fost transportate cu elicoptere şi au debarcat în cursul nopţii în regiunea Idlib unde se aflau „grupuri apropiate de SI“, gruparea Statul Islamic.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, posturile de televiziune americane CNN şi ABC News au dezvăluit un raid care l-a vizat pe Abu Bakr al-Baghdadi, considerat vinovat de multiple atentate sângeroase în întreaga lume.

CNN a relatat că sunt în derulare teste care să confirme oficial moartea liderului grupării jihadiste, care şi-ar fi detonat vesta plină cu explozibili avută asupra sa pentru a se sinucide în momentul raidului.

Două surse irakiene de securitate au declarat duminică pentru Reuters că Irakul a fost informat de surse din Siria că Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis.

"Sursele noastre din Siria au confirmat pentru echipa de agenţi de informaţii irakieni însărcinată cu urmărirea lui al-Baghdadi că acesta a fost ucis alături de bodyguardul personal la Idlib după ce locul în care se ascundea a fost descoperit când a încercat să îşi scoată familia din Idlib spre graniţa cu Turcia", a spus una dintre surse.

Citeşte şi: VIDEO Donald Trump confirmă că liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, este mort: SUA au făcut dreptate. A murit ca un laş

Tiruri din opt elicoptere au vizat, după miezul nopţii de sâmbătă spre duminică o casă şi o maşină, în apropierea satului Barisha, a declarat pentru AFP directorul SOHR Rami Abdel Rahman.

Abdelhamid, un locuitor de la Barisha, s-a dus în sectorul vizat duminică devreme. ”Sunt o casă surpată, nişte corturi şi o maşină civilă avariată cu doi morţi înăuntru”, a declarat el pentru AFP.

În apropiere de Barisha, un corespondent AFP a putut vedea carcasa unui minibuz carbonizat, atins de bombardamente.

Citeşte şi: Mărirea şi decăderea liderului grupării jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, lichidat de comandouri americane

”Operaţiunea a durat cel puţin până la ora locală 3.30 ”, a declarat alt locuitor.

Fără a confirmat moartea lui al-Baghdadi, forţele kurde au transmis duminică dimineaţă la rândul lor un comunicat despre o operaţiune „istorică“, rezultat al unei cooperări "comune a serviciilor de informaţii" cu SUA.

Accesul în locul în care s-ar fi desfăşurat operaţiune, blocat

O grupare jihadistă care deţine controlul asupra unei zone din nord-vestul Siriei a blocat duminică accesul într-un loc în care s-ar fi desfăşurat, potrivit presei americane, o operaţiune americană, în noaptea de sâmbătă spre duminică, împotriva liderului grupării Statul Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi, a constatat un jurnalist AFP.

Combatanţi din cadrul grupării Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o fostă aripă siriană a Al-Qaida, au ocupat poziţii duminică dimineaţa în jurul unei case în ruină, în mijlocul unor măslini, în satul Barisha, în apropiere de frontiera turcă.

Câţiva jurnalişti s-au putut apropia o scurtă perioadă de timp de ruinele acestei case de la Barisha, în întregime distrusă în atac.  Escavatoare îndepărtau molozul.

Satul se află într-o zonă apropiată de frontiera cu Turcia, în care combatanţi jihadişti au reuşit să menţină o prezenţă, în pofida înfrângerii teritoriale a SI de către coaliţia internaţională la începutul anului.

Combatanţi din cadrul Hurras al-Din, un grupuscul jihadist extremist, sunt de asemenea prezenţi în zona presupuselor atacuri.

Această evoluţie are loc într-o perioadă de activităţi militare intense în nordul Siriei, unde forţele turce au lansat la 9 octombrie o vastă ofensivă contra forţelor kurde.

Al-Baghdadi a apărut ultima oară într-o înregistrare video la 19 aprilie, în care şi-a îndemnat susţinătorii să continue lupta.
 

raid comando


El apărea pentru prima oară după cinci ani şi a promis ca organizaţia sa ”să răzbune” moartea jiadiştilor SI ucişi, afirmând că lupta împotriva Occidentului este o ”bătălie lungă”.
 

Imagine indisponibilă


În septembrie, Abu Bakr al-Baghdadi şi-a îndemnat susţinătorii, într-o înregistrare audio, ”să salveze” jihadiştii deţinuţi în închisori şi familiile acestora care trăiesc în tabere de deplasaţi în Siria şi Irak.

La Mosul, în Irak, şi-a făcut liderul SI singura apariţie publică cunoscută, în iulie 2014, la Moscheea Al-Nuri.

Purtând un turban şi haine negre, cu barba grizonantă, el i-a îndemnat atunci pe toţi musulmanii să-i jure credinţă la şefia ”califatului” SI autoproclamat în vaste teritorii cucerite în Irak şi în Siria vecină.
 

raid al baghdadi


Acest ”califat” a fost declarat eradicat la 23 martie 2019 de către forţele antijihadiste, în Siria, însă haosul în domeniul securităşii din regiune alimentează temeri cu privire la o resurgenţă a organizaţiei.

Pe adevăratul său nume Ibrahim Awad al-Badri, liderul SI s-ar fi născut în 1971 într-o familie săracă din regiunea Bagdadului. Pasionat de fotbal, el nu a reuşit să devină avocat, iar apoi militar, după care a studiat teologia.

În cursul invaziei americane a Irakului, în 2003, el a creat un grupuscul jihadist fără mare impact, după care a fost arestat şi încarcerat în uriaşa Închisoare Bucca.

Eliberat din cauza lipsei de probe, el a intrat într-o grupare de gherilă sunnită aflată sub tutela A-Qaida şi i-a preluat, câţiva ani mai târziu, şefia. Profitând de haosul şi războiul civil, combatanţi săi s-ai instalat în Siria în 2013, înaintea unei ofensive fulgerătoare în Irak.

Gruparea, redenumită Statul Islamic, ia locul deţinut de Al-Qaida, în timp ce succesele sale militare şi propaganda atent realizată atrag mii de suţinători în întreaga lume.

În cazul în care operaţiunea americană a fost încununată de succes - ea va fi cea mai importantă vizând un lider de rang înalt jihadist de la moartea la 2 mai 2011 a lui Osama ben Laden, liderul Al-Qaida, ucis de forţele speciale americane la Abbottabad în Pakistan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite