VIDEO Cum s-a dat de gol fondatorul Statului Islamic prin intermediul ultimului său mesaj de propagandă

VIDEO Cum s-a dat de gol fondatorul
Statului Islamic prin intermediul ultimului său mesaj de propagandă

ABu Bakr al-Baghdadi FOTO Arhivă

Timp de nouă ani, Abu Bakr al-Baghdadi le-a dat mari bătăi de cap „Şoimilor“, unitatea de elită a serviciilor secrete irakiene. În cele din urmă s-a deconspirat singur.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un filmuleţ de propagandă a permis localizarea lui Abu Bakr al-Baghdadi, cel mai căutat terorist din lume până de curând, transmite corespondentul special al France TV Info în Siria.

La sfârşitul lui aprilie, al-Baghdadi şi-a făcut reapariţia după cinci ani pentru a-şi încuraja soldaţii. Mesajul venea ca urmare a înfrângerii Statului Islamic. Dar, încercând să-şi reînsufleţească trupele, al-Baghdadi nu a făcut decât să-şi grăbească sfârşitul.

Potrivit lui Fadel Abou Rarif, un expert în securitate care colaborează cu serviciile secrete irakiene, rigiditatea posturii afişate de fostul lider al Statului Islamic în acel filmuleţ „confirma faptul că el fusese rănit în urma a trei atacuri duse de Şoimi împotriva sa“.

După difuzarea acestor imagini, Şoimii i-au identificat pe cei trei jihadişti prezenţi în faţa liderului lor şi au pornit pe urmele lor. I-au găsit şi i-au capturat. Fiecare dintre ei avea o misiune precisă: unul aducea femei pentru al-Baghdadi, altul îi proteja corespondenţa secretă, iar al treilea a pregătit locul realizării filmuleţului, potrivit France TV Info.

Abu Bakr al-Baghdadi în ultima sa apariţie video

Datorită informaţiilor furnizate de cei trei, Şoimii au pus mâna pe unele bunuri personale ale lui al-Baghdadi abandonate într-un adăpost subteran.

Şase luni mai târziu de la reapariţia sa, montată la Palmira, în centrul Siriei, Abu Bakr al-Baghdadi era încercuit într-un sat din regiunea Idlib, la graniţa cu Turcia. Înconjurat în noaptea de 26 spre 27 octombrie de trupe speciale americane, fostul lider al Statului Islamic a încercat să se salveze printr-un tunel. Neavând scăpare, s-a autodetonat şi a murit.

Oficialii americani spun că nu deţin informaţii despre data sosirii lui al-Baghdadi în provincia Idlib, dar sunt siguri că acesta a ales teritoriul respectiv pentru că nu era controlat de Guvernul sirian.

Noul lider al Statului Islamic este Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi. Membru al al-Qaeda până la alăturarea la Statul Islamic, în 2014, al-Qurashi a fost responsabil de operaţiunile duse împotriva Armatei Sirieiene Libere (FSA) şi Armatei Arabe Siriene (SAA). Originar din Tell Afar, din vestul Irakului, el a selectat personal mai mulţi atacatori sinucigaşi şi l-a cunoscut direct pe al-Baghdadi în închisorile americane din Irak în 2003-2004.

Potrivit lui Russ Travers, directorul interimar al National Counterterrorism Center, organismul care supervizează lupta antiteroristă în Statele Unite, noul şef jihadist ar putea să se afle în fruntea a circa 14.000 de luptători dispersaţi în Siria şi în Irak şi să se apropie de liderul actual al al-Qaeda, egipteanul Ayman al-Zawahiri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: