VIDEO Republica Moldova: anticipate sau pact cu Vladimir Voronin?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invalidarea referendumului constituţional, din cauza absenteismului, prelungeşte criza politică şi împiedică alegerea şefului statului. Liderii prooccidentali de la Chişinău trebuie să decidă între un compromis cu Partidul Comuniştilor pentru alegerea preşedintelui în actualul Parlament şi convocarea anticipatelor.

VEZI VIDEO AICI!

Referendumul de duminică, din Republica Moldova, privind alegerea prin vot direct a preşedintelui a eşuat, potrivit datelor prezentate, ieri, de Comisia Electorală Centrală. Prezenţa la vot a fost de 29,05 la sută, ceea ce reprezintă mai puţin de o treime din populaţia cu drept de vot.

Pentru validarea referendumului era nevoie să vină la urne 33,3 la sută din alegători. Comisia Electorală Centrală nu poate anunţa oficial invalidarea scrutinului întrucât nu deţine toate procesele verbale. Rezultatele finale vor fi prezentate, astăzi, iar datele definitive vineri.

Liderii Alianţei îşi recunosc vina

Liderii Alianţei sunt dezamăgiţi de răspunsul populaţiei, dar admit că şi ei sunt de vină. Prezenţa scăzută la referendum a fost pusă de unii analişti politici pe seama  scăderii popularităţii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), coaliţie aflată la guvernare, şi pe tactica greşită de campanie a AIE.

Potrivit lui Anatol Ţurcanu, acest referendum reprezintă „eşecul de calcul" al AIE, care a desfăşurat o campanie greşită. „ Toată ţara a fost împânzită cu imaginile liderilor AIE. Ce a fost asta? Era referendum, nu alegeri prezidenţiale", spune Ţăranu.

Anticipate în iarnă sau în primăvară

Ieri, după şedinţa celor patru lideri al AIE, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a anunţat că a cerut Curţii Constituţionale să stabilească dacă sunt întrunite circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului de la Chişinău. În ceea ce priveşte alegerile anticipate, liderii Alianţei au evitat să anunţe vreo dată. Doar după ce se va primi un răspuns de la Curtea Constituţională şi după un dialog cu partenerii externi şi interni se va putea vorbi despre anticipate, susţin liderii AIE.

Potrivit legii, Curtea Constituţională urmează să dea un răspuns în termen de zece zile. Liderii Alianţei nu exclud nici un dialog cu Partidul Comuniştilor pentru a simplifica procedura de alegere a preşedintelui de către deputaţi, deşi nu au mare încredere în comunişti.

Delegaţia APCE care a monitorizat plebiscitul a cerut autorităţilor să organizeze alegeri parlamentare în acest an, iar politicienilor să propună soluţii pentru funcţionarea stabilă a instituţiilor şi „să lase în urmă disputele politice sau personale".

Victor Popa, profesor univeristar, doctor în drept, a declarat pentru Europa Liberă că în mod normal ar trebui să urmeze dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate. Însă ar mai fi o posibilitate, chiar dacă nu este chiar fair. Legislativul să nu fie dizolvat şi, peste şase luni, deputaţii să se pronunţe pentru alegerea şefului statului prin vot direct.

Comuniştii au şi ei o propunere: scăderea treptată a numărului de voturi pentru alegerea preşedintelui de către Parlament : 61 de voturi pentru prima încercare, 57 pentru a doua şi 52 pentru a treia.

2.000.000 de euro a costat referendumul de duminică, potrivit Publika TV.

Comentariu: S-a pierdut o bătălie, dar războiul nu e pierdut!

Dan Dungaciu
consilier al preşedintelui
Mihai Ghimpu


Nu cred că rezultatul este o catastrofă sau că ar trebui prezentat în aceşti termeni. Alianţa pentru Integrare Europeană şi-a adus la urne, practic, votanţii - în jur de 780.000 - în timp ce comuniştii deocamdată nu au făcut această probă. Este incomparabil mai uşor să ceri cetăţenilor să nu participe decât să le ceri să participe. Alegerile vor arăta cu adevărat care este percepţia electoratului. Participarea la referendum n-ar fi trebuit să surprindă, pentru că, dincolo de sondajele hiper-optimiste - care au făcut teribil de rău credibilităţii publice a acestui instrument sociologic şi a unor case de sondaje active la Chişinău - o analiză rece ne-ar fi spus că rata de participare la vot în Republica Moldova este una de circa 50-60%. Asta ne arată experienţa.

Scoţând de aici 30% din electorat, respectiv cei despre care puteam presupune că vor boicota acest referendum la cererea comuniştilor, ar mai fi rămas circa 30-40%, la care ar trebui adăugaţi si cei plecaţi peste hotare. Practic, sarcina AIE a fost să aducă la vot tot electoratul ei real şi virtual, ceea ce nu era o treabă uşoară. În plus, adăugaţi aici şi lipsa de miză a referendumului; faptul că cei care sunt plecaţi din Republica Moldova au preferat să-şi economisească energia şi banii pentru alegeri parlamentare; sondajele ultraoptimiste care au generat demobilizare la vot; lipsa de acţiune comună a AIE, care a refuzat la un moment dat, prin vocea unui lider important, constituirea unui staff comun al AIE pentru referendum; suprapunerea unor teme din alt repertoriu - corupţie, mafie etc. - care au canibalizat dezbaterea despre referendum etc.

Acum, soluţiile sunt alegeri anticipate şi reformă constituţională ulterior, adică ceea ce s-a propus încă de la începutul acestui an. La urne se va decide încotro va merge Republica Moldova. Sunt convins că există multă lume care regretă lipsa de participare la vot, iar rezultatul este o mobilizare serioasă pentru electoratul real şi potenţial al AIE, din interior şi exterior. De aceea nu m-aş grăbi cu concluziile pesimiste. Rămân la părerea că cine râde la urmă râde mai bine şi că o bătălie a fost, poate, pierdută, dar în niciun caz războiul.

"Acum, soluţiile sunt alegeri anticipate şi reformă constituţională ulterior."

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite