VIDEO Rabinul Eliyahu Caufman: „Singura soluţie este să fie palestinienii independenţi“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există semeni cu convingeri puternice, imuni la mediocritatea promovată constant, facil şi cu ţeluri clare de manipulare a celor informaţi unilateral sau dezinformaţi cu bună ştiinţă. Din acest motiv am invitat la un schimb de idei pe un interlocutor care nu are doar un as imagologic, brainstorming-ul realizat vizând mai buna cunoaştere a cauzelor menţinerii ostilităţii între Israel şi palestinieni.

Născut la Huşi, Eliyahu Caufman a plecat în anul 1964 în Israel.

Cu master în sovietologie şi în istoria evreilor, distinsul interlocutor, din noua emisiune de televiziune lansată la 6TV, a activat şi în Forţele de Apărare ale Israelului, în calitate de comandant, al unei structuri militare, în Cisiordania. 

A fost şi ziarist la cotidianul Maariv.

După ce a devenit rabin a continuat să scrie la ziarele evreieşti, religioase.

Acum se ocupă cu organizarea de întâlniri între evrei şi arabi, pentru a demonstra că nu este vorba de un conflict religios între Israel şi comunitatea palestinienilor.

În opinia sa:"până în 1918, evreii au trăit în ţările islamice şi arabe mai bine decât au trăit în Europa şi chiar mai bine decât se trăieşte azi în America."

Rabinul Eliyahu Caufman este convins că religia aduce pace.

El a remarcat un proverb cu tâlc:"la noi se spune că nu se poate să mănânci sabie toată viaţa!"

Părerea sa este că ultima operaţiune militară israeliană în Gaza putea să nu aibă loc.

Mai ales că se forma un guvern de unitate naţională a palestinienilor, cu participarea reprezentanţilor Hamas.

Cum arabii îl recunosc pe actualul premier israelian, aşa şi acesta - afirmă rabinul Caufman - trebuie să recunoască pe cei care constituie dreapta palestiniană.

Mai mult, susţine distinsul rabin:"noi nu avem voie să ne amestecăm la politica (palestinieni)lor şi ei nu au voie să se amestece la politica noastră."

Ca fost iniţial soldat, apoi comandant, în armata israeliană, Eliyahu Caufman ştie că atunci "când ocupi o populaţie străină lucrul acesta nu face bine nimănui. La noi, în Talmud-ul nostru se scrie aşa cine cumpără un sclav devine sclavul acestuia, deoarece trebuie să îi dea de mâncare, să îi dea băutură, trebuie să îl întreţină."

În plus, rabinul Caufman a mai observat că în Israel "vin tot timpul oameni noi. Ei nu au dat victime în război şi le este foarte uşor să fie naţionalişti, de dreapta. Nu este ca în Vietnam şi nu este ca în Franţa, pe timpul conflictului din Algeria, când popoarele respective au spus Nu mai putem să luptăm (venind) din America în Vietnam. Nu mai putem să luptăm (venind) din Franţa, în Algeria. Dar la noi vin tot felul de evrei, din Rusia, amestecaţi. Ei vin de acolo foarte naţionalişti, de la Putin, sau din Ucraina. Vedeţi ce este acolo. Fundamentalismul nu este numai în ţările arabe, la Islam...din venirea acestora, din fostele teritorii sovietice, din ex-URSS, Rusia, Ucraina, a crescut ponderea celor de dreapta şi aceştia nu sunt oameni religioşi."

Eliyahu Caufman consideră că extinderea construirii de noi locuinţe israeliene, pe teritorii palestiniene, nu are o motivaţie religioasă:"întinderea asta este expresia naţionalismului extremist, care uneşte naţionaliştii religioşi cu stânga sionistă şi cu dreapta sionistă. Dacă vrei o ţară, cu două popoare trebuie să le asiguri aceleaşi drepturi. Dar dacă vrei două state trebuie să retragi de acolo toate coloniile. Noi mai vrem să credem că se poate acest lucru."

"Evangheliştii şi toţi mormonii extremişti din America - atrage atenţia jurnalistul Caufman - care vreau să se aşeze în coloniile israeliene sunt contra Islamului. Noi, evreii, de ce trebuie să ne băgăm în povestea asta?"

Interlocutorul meu se raportează la Ierusalim aşa cum era până în anul 1918, unde convieţuiau paşnic cei de religii diferite, inclusiv evreii cu arabii.

Scriitorul Caufman observă că "religia nu aduce antisemitismul. Cine aduce toate balamucurile astea? Din păcate, la noi, sunt oameni care vor să fie nereligioşi şi atunci găsesc un motiv. Fanatismul. "

Cu toate acestea, majoritatea cetăţenilor israelieni vor să coexiste două state, Israelul cu Palestina.

Rabinul Eliyahu Caufman spune şi credincioşilor săi că extremiştii sunt israelienii care nu au făcut armata.

Ponderea lor fiind undeva în jur de 5% din electorat.

Interlocutorul meu a punctat:"Extremismul islamic a început în Iran. Cine a ajutat Iranul? Cine l-a ajutat pe Khomeini? Trupele sovietice antireligioase. Când toţi comuniştii iranieni erau în închisoare, domnii din Rusia, Podgornîi şi Kosighin şi Brejnev dădeau arme la Iran. Asta-i una. În al doilea rând, cine a creat pe talibani? Americanii, pentru ca aceştia să acţioneze contra comuniştilor...Dacă nu erau creaţi era mai bine şi era mai linişte."

" Evreul trebuie să fie tolerant - afirmă rabinul - să ştie că trebuie să fie, pe lumea asta, ca lumina, dar nu să intre în discuţii şi lupte pe lucruri fizice în lume. Şi sioniştii, din cauză că nu sunt religioşi, intră în conflicte în care noi, ca evrei, nu avem voie."

Jurnalistul Caufman ştie că la nivelul generalilor din armata Israelului nu sunt extremişti, dar la grade mai mici se întâlnesc oameni cu vederi mai categorice.

De altfel, în opinia sa, menţinerea curentului politic de dreapta se explică prin faptul că în Israel vine tot timpul o populaţie nouă, precum aceea menţionată ca fiind iniţial în spaţiul ex-sovietic. 

În plus, susţine rezervistul Caufman, cine nu are copil în armata Israelului nu ştie dramele războiului:"Să agiţi steaguri este ceva uşor. Dar să trimiţi pe cineva să moară, asta nu este aşa de uşor. "

Cu o luciditate remarcabilă, rabinul Eliyahu Caufman a declarat:"Singura soluţie este să fie palestinienii independenţi. Să se conducă ei. Şi dacă această conducere a lor include, pe jumătate, reprezentanţii organizaţiei Hamas, să le dea şi lor legitimaţii şi atunci Hamas nu o să mai fie aşa de extremistă. Şi atunci este mai uşor de adus oamenii la locul de muncă."

Tot el crede că aceia care se opun Hamas au drept motiv invocarea religiei musulmane a membrilor menţionatei organizaţii a palestinienilor, din Gaza, iar în spatele acestei atitudini de respingere, extremiste, sunt anumite categorii de americani, precum evangheliştii. Ei ajută pe extremiştii israelieni contra arabilor.

Concluzia rabinului, scriitorului şi jurnalistului Eliyahu Caufman este una de bun simţ:

"Trebuie să fie convorbiri. Nu poate să fie altceva. Eu ştiu că oameni din Israel au imaginaţie dorind schimbarea lui Abu Mazen ( actualul preşedinte al statului Palestina, Mahmoud Abbas) cu altcineva. Dar Israelul nu are voie să se amestece. De ce? Pentru că, tot timpul când un guvern punea oamenii lui la un loc, asta nu a ajutat. Israelul a procedat aşa cu Libanul şi aşa a fost ucis Bachir Gemayel. Eu vreau să cred că, prin ajutorul lui Dumnezeu, aici o să fie un dialog şi mai complicat o să fie înlăturarea coloniilor. Aici este o problemă mare."

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite