VIDEO Putin, primit cu mare pompă în Arabia Saudită de regele Salman şi prinţul moştenitor Mohammed bin Salman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin a fost primit luni cu mare pompă în Arabia Saudită, unde urma să pecetluiască o înţelegere cu saudiţii în domeniul petrolier şi încerce să-şi folosească influenţa în vederea reducerii tensiunilor de la Golful Persic între Riad şi Iran, relatează AFP.

Întâmpinat cu salve de tun la sosirea pe aeroportul de la Riiad, Putin a fost escortat de cavaleri saudiţi purtând steaguri ruse până la palatul regal, unde a fost primit de regele Salman şi prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit MBS.

Destinşi şi zâmbind, preşedintele rus şi regele saudit au discutat scurt înaintea unei recepţii solemne în onoarea lui Putin, potrivit unor imagini transmise de televiziunea saudită.

Negocieri între cei doi lideri şi delegaţiile lor, dar şi între Putin şi prinţul moştenitor urmau să aibă loc luni seara şi se anunţă dominate de petrol.

Arabia Saudită, principala membră a Organizaţiei ţărilor exporttatoare de petrol (OPEP), şi Rusia - care nu este membră a grupului - au cooperat strâns în ultimii ani în vederea limitării ofertei aurului negru cu scopul creşterii preţului acestuia.

Ultima prelungire a reducerilor producţiei, decisă de cele 24 de state productoare de petrol, reunite sub numele ”Opep” expiră la sfârşitul lui martie 2020.

Potrivit ministrului rus al Energiei Aleksandr Novak, Moscova şi Riadul urmau să semneze luni o Chartă a cooperării pe termen lung a Opep, oficializând astfel un acord aprobat în vară la Viena.

”RELAŢII FOARTE BUNE”

”Vom coopera în mod absolut cu Arabia Saudită şi cu ceilalţi parteneri şi prieteni ai noştri din lumea arabă (...) pentru a reduce la zero orice încercare de destabilizare a pieţei” petroliere, a dat asigurări Putin într-un interviu acordat unor posturi de televiziune arabofone, difuzat duminică,înaintea vizitei sale.

El a elogait, cu această ocazie, ”relaţiile sale foarte bune cu regele, dar şi cu prinţul moştenitor”.

Moscova şi Riadul - aliatul tradiţional al Statelor Unite - au afişat în ultimii ani o apropiere spectaculoasă, marcată de o vizită în Rusia a regelui Salman în octombrie 2017 o o premieră istorică.

Un an mai târziu, în timp ce MBS era vizat de un potop de critici după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în Turcia, Putin l-a salutat pe prinţul moştenitor strângându-i mâna cu entuziasm, un gest foarte remarcat în faţa liderilor G20.

Moscova - consolidată de aceste relaţii cu Riadul şi în acelaşi timp aliata Teheranului, inamicul jurat al regatului - ar putea să încerce ”să joace rolul pacificatorului” în tensiunile iraniano-saudite, apreciază analistul politic rus Fiodor Lukianov.

Acest conflict a cunoscut un acces de tensiune în septembrie, în urma unor atacuri care au vizat instalaţii petroliere saudite. Acestea au fost revendicat ede rebelii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, împotriva cărora luptă o coaliţie condusă de către Arabia Saudită.

Însă Riadul şi Washingtonul au acuzat Teheranul, în timp ce Republica islamică a negat orice implicare şi a avertizat împotriva unui ”război total” în cazul unui atac al teritoriului său.

CREAREA UNEI ”DINAMICI POZITIVE”

Rusia, care nu a luat partea nimănui, a respins ”concluziile pripite” cu privire la Iran.

”În ceea ce priveşte Rusia, noi vom face totul pentru a crea condiţiile necesare în vederea unei dinamici pozitive” vizând să calmeze tensiunile. a subliniat Putin în interviul său acordat posturilor arabofone.

În Siria, ruşii - aliaţii regimului lui Bashar al Assad şi Iranului şi saudiţii - care susţin opoziţia - se află în tabere opuse. Războiul sirian se află pe agenda discuţiilor lui Putin la Riad, a anunţat un consilier de la Kremlin, Iuri Uşakov.

”Este important pentru Rusia ca o ţară arabă să participe la soluţia politică în Siria”, declară Lukianov, pentru că, până acum, ”doar trei ţări nearabe” sunt implicate - Turcia, Rusia şi Iranul.

În cadrul vizitei urmau să fie semnate aproximativ 30 de acorduri şi contracte, inclusiv zece în sectoare ale înaltei tehnologii - inteligenţă artificială, anergie şi infrastructură -, în valoare totală de peste două miliarde de dolari.

În octombrie 2017, Rusia şi Arabia Saudită au semnat un protocol al unui acord care deschide calea achiziţionării de către Riad a puternicelor sisteme ruse de rachete antiaeriene de tip S-400.

Această tranzacţie nu s-a concretizat, după ce regatul a optat până la urmă să achiziţioneze un sistem american.

După Arabia Saudită, Putin se duce marţi în Emiratele Arabe Unite (EAU), unde se întâlneşte cu prinţul moştenitor al Abu Dhabi Mohammed bin Zayed Al-Nahyan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite