VIDEO Proteste în Turcia: care sunt planurile ascunse ale lui Erdogan, de cine îi este frică şi cine sunt manifestanţii

Proteste în Turcia - momentul în care un manifestant este lovit de tancul poliţiei

Protestele care au avut loc pe Bulevardul Istikal, centrul vibrant al Istanbului, acolo unde sunt cele mai importante magazine si locurile de distracţie ale turcilor, nu înseamnă chiar ceva nou.

Ştiri pe aceeaşi temă

În ultimul an, turcii au protestat frecvent acolo, fie pentru libertatea presei, fie împotriva marilor proiecte imobiliare ce aveau sa se dezvolte în acea zonă, a legii care impune noi restricţii în ceea ce priveşte consumul alcoolului sau împotriva arestării kurzilor acuzaţi că au fost complici al Partidului Muncitoresc kurd.

Ce se dorea a fi o manifestaţie pentru ocrotirea mediului a luat amploare şi s-a transformat într-un mare protest ămpotriva guvernării moderate islamiste, condusă de premierul Tayyip Erdogan. Sute de oameni au străbătut vineri bulevardul Istikal pentru a ajunge în Piaţa Taksim. Aici au avut loc cele mai dure confruntări dintre poliţie şi protestatari. Odată ce poliţia s-a retras, aici au venit şi mai mulţi protestatari, iar nebunia a cuprins şi alte oraşe ale Turciei, precum Ankara sau Izmir.

"Nu mai avem nevoie de atâtea mall-uri, vrem copaci! Suntem împotriva proiectului imobiliar", striga Zeynep, un tânăr de 21 de ani. Oamenii sunt revoltaţi şi pentru că autorităţile, pentru a construi megalomanicul proiect, au evacuat populaţia din Tarbalaşi, un cartier sărac din zona Taksim.

Tonul autoritar din ultima vreme al lui Erdogan i-a înfuriat pe turci. "Eu nu beau alcool. Dar cine eşti tu să îmi spui mie ce să beau şi ce nu? Eşti cumva tatăl meu, mama mea? Nu poţi să îmi spui tu mie cum să trăiesc", se apără revoltat Hasan Gumus, un pensionar. Se tem de islamizarea ţării.

Pentru o guvernare ce se bucura de suportul a peste jumătate din populaţia ţării şi care a condus Turcia de peste zece ani - economia a cunoscut de la an la an creştere economică chiar si de peste 5% - protestele din Piaţa Taksim ar putea să le încurce planurile. Erdogan nu poate să aibă un al treilea mandat ca premier, aşa că îşi doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale din 2014. Mai mult, Erdogan ar vrea unele schimbări constituţionale pentru a atribui funcţiei prezidenţiale câteva atribuţii executive.

Dar protestele ar putea arunca în aer planurile lui Erdogan, cu toate că în Turcia, opoziţia aproape că este inexistentă.

Dar cine sunt protestatarii? În marea lor majoritate sunt tineri ce îmbrăţişează ideologia de stânga, ecologişti şi secularişti. Foarte puţini sunt cei din rândurile conservativilor religioşi. Pentru Erdogan, cel mai mare pericol este ca musulmanii conservativi, care sunt la baza partidului condus de Erdogan, să se alăture protestatarilor în semn de solidaritate faţă de brutalităţile poliţiei. Acesta este unul dintre motivele pentru care poliţia a plecat din Piaţa Taksim iar presiunea lui Erdogan asupra instituţiilor media a crescut şi mai mult.

Ca si consecinţă, spre exemplu, postul de televiziune CNN Turk, în timpul protestelor, a preferat să difuzeze o emisiune pentru gătit şi apoi o serie de documentare despre delfini şi pinguini.

 


 

Mai puteţi citi pe această temă:

Un protestatar doarme pe un scaun in Piața Taksim din centrul orașului Istanbul. Protestatarii s-au confruntat din nou, violent, cu poliția în primele ore ale zilei de luni. Unii dintre ei au dat foc unor sedii ale partidului aflat la guvernare. FOTO REUTERS

Imagini din aceeasi galerie
 • Un protestatar doarme pe un scaun in Piața Taksim din centrul orașului Istanbul. Protestatarii s-au confruntat din nou, violent, cu poliția în primele ore ale zilei de luni. Unii dintre ei au dat foc unor sedii ale partidului aflat la guvernare. FOTO REUTERS
 • Saci de gunoi sunt împrăștiați pe stradă pentru a forma o baricadă lângă un autobuz avariat din Piața Taksim. FOTO REUTERS
 • Un protestatar trece pe lângă o mașină ce a fost incendiată în Piața Taksim. Protestatarii și poliția au avut o noua confruntare violentă în primele ore ale acestei dimineți. FOTO REUTERS
 • Un steag ce îl reprezintă pe Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne, este fluturat de un protestatar, în Ankara. FOTO REUTERS
 • Un alt protestatar se odihnește în Piața Taksim, obosit probabil după ciocnirile cu poliția din primele ore ale dimineții. FOTO REUTERS
 • Protestatarii au încercat să spargă blocada poliției cu un excavator. FOTO REUTERS
 • FOTO REUTERS
 • FOTO REUTERS
 • FOTO REUTERS
 • FOTO REUTERS
 • FOTO REUTERS
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările