VIDEO Proteste-şoc la Roma şi la Bangkok

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italienii mizează pe afişarea goliciunii, iar thailandezii pe împrăştierea de sânge. Primari cu pantalonii în vine şi sânge împrăştiat în faţa unor clădiri guvernamentale au constituit modalităţi ieşite din comun pentru exprimarea unor nemulţumiri.

În semn de protest faţă de politica primarului Cetăţii eterne, Gianni Alemanno, circa 50 de oficiali (primari de arondismente şi consilieri de stânga) şi-au dat pantalonii jos în Piaţa Capitoliului, unde se află Primăria Romei. „Parcuri şi grădini abandonate", „Oameni fără case, case fără oameni" ori „Alemanno ne lasă în chiloţi" se putea citi pe pancartele manifestanţilor.

Vezi aici VIDEO

Deliciul fotoreporterilor prezenţi la faţa locului l-a făcut „costumaţia" unei angajate a Primăriei care, peste hainele „normale", şi-a pus o pereche de pantalonaşi cu dantelă în stilul secolului al XIX-lea. Sandro Medici, primar al arondismentului X al Romei, a explicat că protestul inedit a vizat neadoptarea bugetului, „din raţiuni electorale, pentru că acesta conţine taxe nepopulare".

Din acest motiv, şcolile din cartierul Cinecitta, care trebuie să-şi deschidă porţile în septembrie, riscă să rămână închise, a mai spus Medici. În maniera filmului britanic de mare succes „Full Monty", care povesteşte aventurile unor şomeri reconvertiţi în stripperi, protestatarii romani au denunţat şi „scandalul campionatului mondial de nataţie", un responsabil italian aflându-se în prezent în închisoare pentru acte de corupţie.

Gianni Alemanno, care face parte din partidul Poporul Libertăţii (de dreapta, aflat la guvernare), a devenit primul edil al Romei în 2008, luându-i locul lui Walter Veltroni. Din cele 19 arondismente ale oraşului Roma, 11 sunt conduse de primari de stânga. 

Un alt protest ieşit din comun s-a desfăşurat şi în capitala Thailandei, Bangkok, unde peste 100.000 de partizani ai fostului premier Thaksin Shinawatra, îmbrăcaţi în cămăşi roşii, continuă să ceară alegeri anticipate şi dizolvarea Parlamentului.

„Cămăşile roşii"

Sute de protestatari au donat sânge în sticle de plastic, sub supraveghere medicală, printre aceştia aflându-se şi numeroşi călugări budişti (care, conform legii, nu au voie să participe la nicio acţiune politică).

Sângele colectat a fost apoi împrăştiat în faţa sediului Guvernului, un gest simbolic („sacrificiul sângelui"), prin care susţinătorii lui Shinawatra cer demisia actualului premier, Abhisit Vejjajiva, şi organizarea de alegeri anticipate.

Însă Vejjajiva, instalat prim-ministru în 2008 şi care se bucură de sprijinul armatei, refuză să demisioneze. Instabilitatea politică s-a accentuat în Thailanda după ce fostul premier Thaksin Shinawatra a fost înlăturat de la putere, printr-o lovitură de stat militară, în 2006. 

Operaţiune riscantă

Crucea Roşie a denunţat proiectul prelevării de sânge, pe care l-a considerat o potenţială sursă de contaminare. Protestatarii susţin însă că totul s-a aflat sub control medical, fiind utilizate 60.000 de seringi noi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite