VIDEO Proteste în Mexic, în urma expunerii unui tablou neconvenţional cu eroul Emiliano Zapata gol pe un cal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictura cu Emiliano Zapata a dus la multe reacţii negative în rândul mexicanilor
Pictura cu Emiliano Zapata a dus la multe reacţii negative în rândul mexicanilor

La începutul acestui an, preşedintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador a declarat anul 2019 „Anul lui Zapata”, comemorând 100 de ani de la moartea revoluţionarului Emiliano Zapata, din 1919. Concomitentă cu această aniversare este o expoziţie de lucrări în Ciudat de Mexico, care prezintă abordări diferite asupra Revoluţiei Mexicane, inclusiv care prezintă şi apariţia emblematică a lui Zapata.

Una dintre operele artistice, creată de către Fabián Cháirez, a fost deosebit de controversată şi a devenit centrul unor proteste care au izbucnit în apropiere de Palatul Artelor Frumoase din capitala Mexicului.

Lucrarea lui Cháirez, intitulată „La Revolución” (în traducere, Revoluţia) îl înfăţişează pe Zapata într-o ipostază neconvenţională. De obicei, Zapata, care a fost una dintre figurile cele mai importante din revoluţia din Mexic, este portretizat ca un bărbat plin de masculinitate. Însă în acest caz, artistul a ales să-l prezinte pe eroul mexican în pielea goală, cu pantofi cu toc în picioare şi purtând o pălărie tradiţională (sombrero) roz, călare pe un cal excitat. Zapata este înfăşurat de o panglică în culorile steagului Mexicului - roşu, alb şi verde.

„Masculinitatea lui Zapata este glorificată”, a declarat  Cháirez pentru BBC, notând că a vrut să meargă împotriva curentului cu reprezentarea sa.

Pictura a dus la multe reacţii negative în rândul mexicanilor. Unii au fost atât de furioşi de lucrarea de art, încât au protestat în faţa Palatului Artelor Frumoase din Ciudad de Mexico, acolo unde extre prezentată expoziţia.

 „Ar trebui să o ardă! Să o ardă!”, au strigat protestatarii, argumentând că pictura este o jignire la adresa simbolului mexican. Nepotul lui Zapata, Jorge Zapata Gonzalez, vrea ca aceasta să fie îndepărtată. „Nu vom permite acest lucru”, a declarat el pentru Associated Press.

Un purtător de cuvânt al celor care au protestat în faţa muzeului, Antonio Medrano, a declarat pentru publicaţia „The Guardian”: „Aceasta nu este libertate de expresie, este depravare. E degradant. Nu ne pot expune istoria în felul acesta. Nu pot permite o astfel de bătaie de joc”. 

Mişcarea de protest a atras şi contra-demonstranţi, care susţin drepturile LGBTW şi această prezentare a lui Zapata, a cărui imagine, potrivit custodelui expoziţiei Luis Vargas Santiago, a fost deseori folosită de către diferite mişcări din Mexic. 

Cel mai recent, a spus Vargas Santiago, imaginea lui Zapata a fost folosită pentru a susţine egalitatea de gen şi sexuală. „Nu e ca şi cum imaginea lui Zapata este un simbol fix, care nu poate fi contestat”, a afirmat custodele. „Aşa cum monumentele sunt contestate, şi Zapata este o imagine care poate fi schimbată”. El a mai precizat că unii descendenţi ai lui Zapata şi-au exprimat sprijinul pentru pictură şi pentru expoziţie. 

„Există unii oameni care experimentează o lipsă de confort atunci când văd trupuri care nu respectă regulile”, a continuat  Cháirez. „În acest caz, unde este jignirea? Ei văd ca pe o jignire faptul că Zapata este feminizat”.

Expoziţia, care prezintă 141 de opere de artă din 70 de colecţii va putea fi vizitată până în luna februarie. Deşi protestatarii au ameninţat că vor fi prezenţi în fiecare zi, până când tabloul va fi îndepărat, oficialii muzeului au afirmat că lucrarea lui  Cháirez va rămâne expusă alături de restul obiectelor de artă.

Emiliano Zapata Salazar El Caudillo del Sur (1879-1919) a fost unul din conducătorii revoluţiei mexicane dintre 1910 şi 1929, care a pornit sub conducerea lui Francisco Maderos împotriva dictatorului Porfirio Díaz. El a murit într-o cursă întinsă de colonelul trădător al revoluţiei, Jesús Guajardo.

În legendele mexicane, Zapata reuşeşte să scape din cursă şi să se ascundă în munţi, de unde vine în ajutorul celor asupriţi. În anul 1952, viaţa lui Zapata a fost transpusă pe ecran, titlul filmului fiind „Viva Zapata!”, iar rolul principal fiind jucat de Marlon Brando. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite