VIDEO Primele victime ale operaţiunii militare turce în nordul Siriei. Kurzii au respins un atac în oraşul Tal Abyad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 15 persoane, dintre care opt civili, au fost ucise miercuri în cursul ofensivei armatei turce împotriva miliţiilor kurde din nord-estul Siriei, conform informaţiilor furnizate de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH). Potrivit BBC, în zona ofensivei continuă luptele, iar sute dacă nu mii de civili îşi părăsesc casele.

GALERIE FOTO

Forţele conduse de kurzi în nord-estul Siriei au declarat că s-au confruntat cu un atac la sol din partea trupelor Turciei, care au lansat miercuri o operaţiune transfrontalieră, informează Reuters.

"Atacul la sol al forţelor turceşti a fost respins de către luptătorii SDF în oraşul Tal Abyad ... Niciun avans în acest moment", a informat pe Twitter Mustafa Bali, purtătorul de cuvânt al Forţelor Democrate Siriene.

SDF, care controlează nord-estul Siriei, a mai informat pe Twitter că un atac aerian al Turciei a lovit o închisoare în care sunt deţinuţi militanţi ai organizaţiei Stat Islamic.

"Una din închisorile în care se află deţinuţi ISIS a fost lovită de un atac aerian" al Turciei, conform postării citate de Reuters, care nu a furnizat detalii suplimentare. 

Armata turcă a atacat oraşele Ras al-Ayn, Darbasia, Malikiyah, Qamishli în provincia Hasakah şi oraşele Tell Abyad şi Ayn Issa din provincia Rakka.

De asemenea, aviaţia turcă va efectua lovituri asupra infrastructurii care alimentează cu energie electrică staţia de pompare a apei Haluk. Potrivit postului de televiziune, această staţie alimentează oraşul Hasakah. De asemenea, unor atacuri a fost supusă şi barajul Saffan, aflat la nord de Malikiyah.

Armata Turciei şi aliaţii ei rebeli sirieni au atacat miercuri miliţiile kurde din nord-estul Siriei, cu lovituri aeriene şi bombardamente de la sol, urmate de o trecere a frontierei cu o operaţiune militară la sol ce ar putea schimba faţa războiului ce durează de opt ani, transmite Reuters.


Asaltul a început la o zi după ce Donald Trump a retras forţele USA din zonă, preşedintele american fiind criticat de membri importanţi ai Partidului Republican ce au spus că Trump i-a abandonat pe kurzii sirieni, aliaţi loiali ai Washingtonului. Kurzii au spus că decizia lui Trump este ”un cuţit înfipt în spate”.

”Forţele Armate Turce şi Armata Naţională Siriană au lansat o operaţiune terestră la est de Eufrat ca parte a Operaţiunii Primăvara Păcii”, a anunţat ministerul Apărării din Turcia după lăsarea serii, după o zi de bombardamente aeriene în zonă.

Presa turcă spune că forţele armate au intrat în Siria prin patru puncte, două în apropierea oraşului sirian Tel Abyad, iar două mai la est, în zona Ras al Ain. Potrivit cotidianului turc Hürriyet, Turcia are în vedere într-o primă etapă preluarea controlului asupra unei fâşii cu o lungime de 120 km şi o adâncime de circa 30 de km, mergând de la Tal Abyad până la Ras al-Ain.

Turcia susţine, într-o scrisoare trimisă Consiliului de Securitate a ONU că operaţiunea sa militară va fi ”proporţională, măsurată şi responsabilă”. Acest for cu 15 membri se va reuni joi pentru a discuta despre situaţia din Siria la solicitarea a cinci membri UE: Marea Britanie, Franţa, Germania, Belgia şi Polonia.

Mii de oameni au fugit din Ras al Ain către provincia Hasaka, aflată sub controlul Forţelor Democratice Siriene (SDF) kurde. Loviturile aeriene turce au ucis cel puţin cinci civili şi trei luptători SDF şi au rănit zeci de civili, potrivit SDF.

Un jurnalist Reuters din Akcakale, de partea turcă a frontierei, a văzut explozii în Tel Abyad. 

După lăsarea nopţii, pe cer s-au văzut urmele luminoase roşii lăsate de rachetele trase peste graniţă în Tel Abyad, iar exploziile se auzeu încă după opt ore de bombardamente. Un martor a spus că civilii fug în masă din localitate.

Doi senatori americani, un republican şi un democrat, au anunţat miercuri o propunere ce vizează sancţionarea foarte severă a Turciei în cazul în care aceasta nu îşi retrage armata din Siria, în urma operaţiunii sale aflată în curs împotriva forţelor kurde din nord-estul Siriei, informează AFP.

Congresul american îl va face pe preşedintele Erdogan să plătească "foarte scump" pentru ofensiva din Siria, a avertizat miercuri influentul senator republican Lindsey Graham. "Rugaţi-vă pentru aliaţii noştri kurzi care au fost abandonaţi ruşinos de administraţia Trump", a scris el pe Twitter. "Voi face eforturi în Congres pentru ca Erdogan să plătească foarte scump", a adăugat senatorul, în general un susţinător apropiat al lui Donald Trump. 

Acest proiect de sancţiuni ar urma să ceară executivului condus de preşedintele Donald Trump îngheţarea bunurilor de pe teritoriului SUA ale celor mai înalţi lideri turci, inclusiv ale premierului Recep Tayyip Erdogan şi ale deţinătorilor portofoliilor afacerilor externe, apărării, finanţelor, comerţului şi energiei.

Aceste măsuri punitive ar viza, de asemenea, orice entitate străină care ar vinde arme Ankarei, precum şi sectorul energetic al Turciei, conform postării publicate pe Twitter de senatorul republican Lindsey Graham - în mod obişnuit un apropiat al preşedintelui Trump, dar foarte pornit împotriva poziţiei adoptate de preşedinte în criza actuală- , precum şi de colegul său democrat Chris Van Hollen.

"Aceste sancţiuni vor avea consecinţe imediate şi de mare amploare pentru Erdogan şi armata sa", a avertizat Chris Van Hollen.

Cei doi nu au precizat când va fi supusă unui vot în Senat propunerea. Lindsey Graham a declarat însă că este sigur că va obţine un sprijin puternic din partea celor două tabere politice ale Congresului, cu atât mai mult cu cât administraţia Trump "refuză să acţioneze împotriva Turciei". Dacă va trece de votul în Senatul dominat de republicani, propunerea ar urma să fie adoptată de Camera Reprezentanţilor, unde Partidul Democrat este majoritar.

Preşedintele SUA, care a dat mână liberă Turciei în plan militar, a ameninţat la rândul său cu sancţiuni economice, dar doar în cazul în care Ankara îşi conduce ofensiva în mod "injust" şi "inuman".

Senatorii propun, de asemenea, interzicerea vânzării de arme şi muniţii produse în SUA către Turcia şi limitarea acordării de vize liderilor de la Ankara.

Totodată, ei doresc aplicarea neîntârziată a sancţiunilor prevăzute de o lege americană din 2017 pentru a pedepsi achiziţionarea de către autorităţile turce a sistemului rus de apărarea antirachetă S-400. Aceste sancţiuni ar trebui aplicate în mod automat, dar Donald Trump şi-a manifestat până în prezent reticenţa în privinţa aplicării lor.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite