VIDEO Cum se pregătesc agenţii CIA pentru misiunile din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ryan Fogle, arestat în Rusia pe 14 mai 2013 FOTO AFP
Ryan Fogle, arestat în Rusia pe 14 mai 2013 FOTO AFP

Arestarea unui ofiţer CIA în Moscova este cea mai recentă dovadă că, la mulţi ani după încheierea Războiulului Rece, Statele Unite şi Rusia sunt încă angajate într-o luptă de spionaj. Aparent, cele două puteri nu ezită să folosească tactici secrete, dispozitive de spionaj şi antrenamente care, uneori, nu sunt suficiente pentru a evita identificarea lor, scrie „Associated Press“.

Serviciile de securitate ruse au prins un diplomat de 29 de ani, despre care ei au spus că încerca să recruteze un spion. Ruşii au declarat că Ryan Fogle a fost prins având asupra sa o scrisoare de recrutare, o busolă, două peruci şi un teanc de bani, iar imaginicle cu arestarea sa au fost publicate ca o dovadă că tânărul diplomat lucra pentru CIA.

Niciuna dintre aceste tactici nu este nouă. În 1977, KGB-ul a arestat-o în Moscova pe Martha Peterson, care încerca să lase un mesaj unui spion important, cu numele de cod Trigon. La fel ca în cazul lui Fogle, ruşii erau pregătiţi cu camere de fotografiat atunci când au prins-o pe Peterson. Opt ani mai târziu, KGB-ul a filmat şi arestarea lui AG Tolkachev, un spion de top al CIA, care ulterior a apărut la televiziunea rusă.

La rândul lui, în 2010, FBI-ul a prins mai mulţi spioni pe care îi urmărea de ani buni, iar ruşii nu au fost foarte încântaţi de situaţie. În cele din urmă, cele două ţări au făcut schimb de agenţi.

Ideea de bază a spionajului este să nu fii prins, dar este mai uşor de zis decât de făcut. Ruşii sunt faimoşi pentru faptul că identifică şi prind spioni, astfel că, de-a lungul anilor, ei au prins cel puţin 12 ofiţeri ai CIA care executau activităţi clandestine.

Ce presupune antrenamentul agenţilor CIA

Pentru a fi cât mai greu de detectat, CIA întreprinde eforturi considerabile pentru a-şi instrui agenţii şi pentru a evita ceea ce i s-a întâmplat la Fogle.

Agenţii urmează cursuri intense de instruire la tabăra de spionaj a CIA din statul american Virginia, participând la ceea ce este cunoscut sub numele de „curs de pregătire pentru teren“. Astfel, ofiţerii din agenţie învaţă cum să îşi dea seama dacă sunt urmăriţi: dacă observă ceva de două ori, sunt, cel mai probabil, urmăriţi, scrie „Associated Press“.

Cei care trebuie să lucreze peste hotare, în locuri cum ar fi Moscova, beneficiază de o instruire suplimentară, inclusiv de un curs pentru a face faţă unui mediu ostil. Agenţii FBI din Washington şi din New York, care au cea mai mare experienţă în urmărirea spionilor, obişnuiesc să pună ofiţeri debutanţi la încercare. Agenţii FBI sunt instruiţi tot de CIA, joacă dur şi le oferă tinerilor din agenţie un tratament asemănător cu cel la care a fost supus, cel mai probabil, Fogle.

Paranoia de la Moscova

Soţiile sau soţii agenţilor care îşi desfăşurau activitatea la Moscova urmau, şi ei, cursul, pentru că toată lumea trebuie să fie pregătită. În ciuda măsurilor de precauţie, Moscova este un loc special. Foştii agenţi vorbesc despre „regulile Moscovei“, din cauza complexelor jocuri de-a şoarecele şi pisica. Capitala Rusiei este considerată unul dintre cele mai dificile locuri din lume pentru a recruta agenţi.

Ofiţerii CIA de la Moscova au elaborat o listă de indicatori pentru a determina dacă sunt urmăriţi. Un fost ofiţer CIA a vorbit, sub condiţia anonimatului, că ruşii aveau tendinţa de a folosi maşini atât de greu de remarcat, încât tocmai din această cauză ele săreau în ochi.

Un fost ofiţer CIA a mărturisit că niciodată nu o lua pe scurtături prin Moscova, ci opta pentru rute aglomerate care ar fi putut să îl ţină în trafic ore bune. Un alt ofiţer chiar a folosit-o pe soţia lui drept momeală pentru a distrage atenţia KGB, cât timp el a lăsat mesaje secrete.

Regulile Moscovei nu sunt suficiente

Chiar şi cu măsuri de precauţie, Martha Peterson a declarat că există lucruri pe care nici măcar un spion nu le ştie. Ea nu a avut nicio idee că ruşii au aflat de identitatea lui Trigon şi că ştiau că ea urma să îi lase ceva la o destinaţie stabilită, pe un pod. Dar ei o aşteptau acolo, cu camere foto. Îşi aminteşte că fost interogată ore bune, iar apoi a fost alungată din ţară.

Mai târziu, ea a aflat că până şi CIA fusese compromisă. În 1984, FBI l-a arestat pe Karl Koecher după ce a aflat că era un agent dublu: o „cârtiţă“ KGB, care a lucrat ca translator la CIA.  Koecher a avut un rol important în prinderea lui Trigon şi în arestarea lui Peterson.

Care este situaţia lui Fogle

Cazul lui Fogle a ridicat întrebări serioase cu privire la ceea ce s-a întâmplat, pentru că multe nu au sens, spun foşti oficiali CIA: el a fost pândit şi avea asupra sa două peruci, iar deghizările sunt de obicei folosite pentru a părăsi ambasada SUA din Moscova şi pentru furişarea pe lângă punctele de observaţie din Rusia. Dar, odată ce un ofiţer trece de ultima parte a traseului în care poate fi detectat, nu mai are nevoie de perucă, iar el avea două.



Oficialii au declarat şi că era puţin probabil ca Fogle să fi încercat să recruteze pe cineva în acel moment. Nu mergi pe străzile din Moscova pentru a recruta un spion, iar persoana respectivă ar fi fost verificată înainte de orice întâlnire faţă în faţă, mai spun oficialii citaţi de „Associated Press“.

„Mi se pare extrem de neobişnuit. Poate doar dacă avea 150% încredere în relaţia cu cel pe care trebuia să-l recruteze“, a declarat Joseph Wippl, un fost agent CIA care a lucrat peste graniţe.

Este posibil ca Fogle să fi fost tentat de o provocare, de ceva ce a îngrijorat întotdeauna CIA, în special în Rusia. Poate că cineva a furnizat către CIA informaţii senzaţionale în faţa cărora agenţia nu a putut rezista încercării de a trimite un mesaj unui posibil recrut.

În plus, este neclar de ce ruşii au făcut atâta tam-tam din arestarea lui Fogle, chiar dacă aşa ceva s-a mai întâmplat şi în alte cazuri. Jurnaliştii de la „Associated Press“ se întreabă dacă nu cumva au încercat să trimită un mesaj Statelor Unite, de nemulţumire diplomatică. CIA a refuzat să comenteze cu privire la arestarea lui Fogle.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite