LIVE VIDEO FOTO Se precipită lucrurile în Venezuela. Armata ar fi trecut de partea lui Guaido şi ar începe „faza finală” a înlăturării preşedintelui Maduro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP / Yuri Cortez
FOTO AFP / Yuri Cortez

Juan Guaidó, autoproclamat preşedinte al Venezuelei, recunoscut de peste 50 de state, îi îndeamnă pe venezueleni să se mobilizeze pentru faza finală a „Operaţiunii Libertate”. „Armata a luat decizia corectă”, a spus Guaido, în spatele căruia se pot vedea persoane îmbrăcate în uniformă militară.

UPDATE 23.48 Cel puţin 69 de oameni au fost răniţi şi spitalizaţi după încleştarea cu forţele de ordine, majoritatea dintre ei fiind loviţi de gloanţe de cauciuc, doi dintre ei fiind împuşcaţi, relatează presa locală.

UPDATE 23.32 Între 500 şi 600 de suporteri ai lui Maduro s-au adunat în faţa palatului prezidenţial.

UPDATE 22.53 Ambasadorul Venezuelei la ONU Samuel Moncada a declarat că Maduro i-a „învins” pe  Guaido şi susţinătorii săi şi că ţara a revenit la normalitate, preşedintele asigurând cetăţenilor săi „dreptul la pace”. „Am învins, ” a spus el citat de The Guardian.

UPDATE 21.49 Un colonel venezuelan, susţinător al lui Nicolas Maduro, a fost rănit, marţi, în cursul evenimentelor de sprijinire a autoproclamatului preşedinte Juan Guaidó, a anunţat ministrul Apărării, generalul Vladimir Padrino.

"Denunţ violenta agresiune a cărui victimă a fost colonelul Yerzon Jimenez Baez (...), rănit de un glonţ la gât pe autostrada Francisco Fajardo", în faţa bazei aeriene La Carlota din Caracas, a scris ministrul pe Twitter.

Ministrul consideră că responsabili pentru împuşcarea colonelului sunt "liderii politici ai opoziţiei",

UPDATE 19.17 Nicolás Maduro, preşedintele venezuelean, a transmis marţi, printr-un mesaj publicat pe contul lui de Twitter, că a avut discuţii cu liderii militari care îl susţin.

Maduro a spus că liderii armatei sunt „complet loiali poporului, Constituţiei şi patriei”. Mesajul lui a început cu exclamaţia „Nervi de oţel!”.

„Fac apel la mobilizarea populară maximă pentru a asigura victoria păcii. Vom învinge!”, a mai scris el.

UPDATE 17.30 Preşedinţii Vladimir Putin şi Donald Trump sunt la curent cu evenimentele în desfăşurare în Venezuela. Putin a abordat subiectul în timpul întâlnirii de marţi cu Consiliul de Securitate. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că în timpul întâlnirii „a fost acordată o atenţie deosebită ştirilor despre tentativa de lovitură de stat din acea ţară”. El nu a dat mai multe detalii.

Peste Ocean, Donald Trump a fost pus în temă legat de evenimentele de la Caracas, scrie Reuters. Preşedintele american nu a scris despre asta pe Twitter, însă purtătoarea de cuvânt Sarah Sanders a precizat că „a fost pus la curent şi monitorizăm situaţia în desfăşurare”.

UPDATE 16.10 Guvernul preşedintelui Maduro susţine că este în curs o acţiune de ''neutralizare a unui grup restrâns de trădători din efectivele armatei, care s-au poziţionat la intersecţia Altamira pentru a porni o lovitură de stat''.

UPDATE 16.07 Trupe care-l sprijină pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi altele care ar fi trecut de partea opozantului Juan Guaido sunt aproape de o confruntare în capitala Caracas, unde situaţia este confuză, relatează  agenţiile AFP .

Guvernul a denunţat o ''tentativă de lovitură de stat'' după ce preşedintele Adunării Naţionale autoproclamat preşedinte interimar, Juan Guaido, a anunţat din interiorul unei baze militare, prin intermediul reţelelor de socializare, că a primit sprijin din partea unui grup de ''soldaţi curajoşi''.

UPDATE 15.45  Sute de venezueleni au ieşit deja pe străzile capitalei Caracas, în încercarea de a-l înlătura de la putere pe Nicolas Maduro. Ministrul venezuelean al Apărării a transmis marţi că armata îi este loială lui Maduro şi că pseudo-liderii politici vor să creeze teroare. Senatorul american Marco Rubio a cerut „oficialilor militari” din Venezuela să îl sprijine pe Juan Guaidó, iar guvernul de la Madrid face apel la o tranziţie paşnică, în timp ce bolivianul Evo Morales condamnă „lovitura de stat” de la Caracas.

Sute de venezueleni au ieşit pe străzile Caracasului pentru a-şi exprima susţinerea faţă de preşedintele interimar Juan Guaidó. În apropiere de baza aeriana La Carlota au început deja tensiunile, potrivit unor imagini publicate de El Mundo. 

 Ministrul venezuelean al Apărării, Vladimir Padrino, a anunţat: „Respingem mişcarea pucistă care vrea să umple ţara de violenţă. Pseudo-liderii politici care s-au poziţionat în fruntea acestei mişcări subversive au angajat trupe şi poliţişti înarmaţi de război pe o stradă publică din oraş pentru a  crea teroare”.

Padrino a asigurat că armata bolivariană „se menţine fermă în apărarea Constituţiei Naţionale şi a autorităţilor legitime”, screi presa spaniolă.

El a mai spus că forţele de ordine îi sunt fidele lui Maduro.

Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela, a anunţat, într-o înregistrare postată de Twitter că începe „faza finală” a înlăturării lui Nicolas Maduro. ​„Armata a luat decizia corectă”, a spus Guaido, în spatele căruia se pot vedea persoane îmbrăcate în uniformă militară.

Nu este clar deocamdată dacă armata a trecut în bloc de partea lui Guaido sau acesta se bazează doar pe o anumită parte a acesteia.

„În acest moment mă întâlnesc cu principalele unităţi militare ale forţelor noastre armate care iniţiază faza finală a Operaţiunii Libertatea”, precizează el.

Guaido a cerut oamenilor să iasă în stradă. 

„Acesta este momentul pentru toţi venezuelenii, aceia care poartă uniforme şi cei care nu. Toată lumea ar trebui să iasă pe străzi, în pace”, a spus el.

La rândul său, Rodríguez a transmis: „Informăm poporul venezuelean că umărim şi anihilăm un grup mic de soldaţi trădători care sunt angajaţi într-o lovitură de stat împotriva Constituţiei şi a păcii republicii. Acest efort este susţinut de extrema dreaptă care complotează, care şi-a anunţat planurile violente de o lună. Facem apel la oameni să rămână în alertă maximă astfel ca, împreună cu armata bolivariană, să învingem încercarea de lovitură de stat şi să menţinem pacea. Vom izbuti”.

Potrivit The Guardian, Diosdado Cabello, liderul partidului socialist, a cerut susţinătorilor guvernului să se adune în faţa palatului prezidenţial pentru a-l apăra pe Nicolás Maduro de revolta soldaţilor trădători susţinuţi de SUA.

El a făcut aceste comentarii prin telefon, la televiziunea de stat, după ce Guaidó a apărut într-un videoclip alături de soldaţi şi de López.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a transmis: „Astăzi este o zi istorică pentru revenirea democraţiei şi libertăţii în Venezuela - ţară pe care PE a susţinut-o mereu. Eliberarea lui Leopoldo López de soldaţii care se supun Constituţiei este o veste mare. Trăiască o Venezuela liberă!”.

Liderul opoziţiei, Leopoldo López, eliberat din arest la domiciliu 

Leopoldo López, liderul opoziţiei din Venezuela, fost primar al Caracasului, a fost eliberat marţi din arest la domiciliu de forţele opoziţiei.

López, care ispăşea, din iulie 2017, o pedeapsă cu închisoarea de până la 14 ani, a publicat pe contul lui de Twitter, după o absenţă din social media de aproximativ un an şi jumătate, un videoclip în care apare alături de şeful Parlamentului venezuelean şi autoproclamatul preşedinte al statului, Juan Guaidó, recunoscut de mai mult de 50 de ţări, şi membri dezertori ai Forţelor Armate care au îndeplinit „o mişcare militară şi civilă”, scrie La Vanguardia.

juan guaido şi leopoldo lopez foto twitter leopoldo lopez

Juan Guaido (stânga) şi Leopolodo Lopez (dreapta), într-o fotografie publicată marţi dimineaţă pe contul de Twiiter al lui Lopez.

După cum a confirmat tatăl lui, exilat în Spania, care este înscris pe listele Partidului Popular pentru alegerile europarlamentare, pentru agenţia Efe, López se află alături de Guaidó într-o bază militară. 

Videoclipul publicat a fost realizat în baza aeriană La Carlota.

López a fost condamnat pentru că a promovat şi susţinut protestele antiguvernamentale din februarie 2014, care au degenerat în acte violente. El a fost condamnat în septembrie 2015 la 13 ani şi 9 luni de închisoare, după un proces care, potrivit apărării, a fost „nedrept” şi „bazat pe minciuni”.

Delictele care îi sunt atribuite lui López sunt de instigare, asociere în vederea comiterii de infracţiuni, incendiere. 

În ziua în care au avut loc protestele au murit trei oameni. După acestea, în Venezuela s-a iscat un val de proteste faţă de guvernul lui Nicolas Maduro care au durat patru luni şi au fost soldate cu 43 de morţi şi sute de răniţi.

Maduro a dublat salariul minim care ajunge la 8 dolari

În urmă cu trei zile, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a dispus majorarea cu peste 100% a salariului minim în ţară, aducându-l la echivalentul a aproape 8 dolari pe lună, într-un context de hiperinflaţie şi de puternică devalorizare a monedei naţionale, bolivar, transmite sâmbătă AFP.

Salariul de bază a fost majorat de la 18.000 bolivari (3,46 dolari la cursul oficial) la 40.000 bolivari (7,69 dolari), potrivit decretului publicat vineri în monitorul oficial. Creşterea, a doua din acest an, se aplică cu efect retroactiv de pe 16 aprilie.

Totodată, a fost reluată distribuirea de bonuri alimentare în valoare de 25.000 bolivari (4,80 dolari).

Noul nivel al salariului minim acoperă însă de-abia o zecime din coşul alimentar de bază, potrivit ONG-ului Cenda, care măsoară costul vieţii.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează pentru acest an o hiperinflaţie de 10.000.000%.

În 2018, preşedintele Maduro a ordonat de şase ori creşterea salariilor, fără însă ca aceasta să le permită venezuelenilor să-şi recupereze puterea de cumpărare.

În august, Maduro a lansat un program de reforme anticriză şi a anunţat o devalorizare cu 96% a monedei, care ulterior a pierdut alte 98,8 procente.

Intrarea în vigoare, duminică, a embargoului american asupra petrolului venezuelean riscă să agraveze şi mai mult criza economică.

Potrivit lui Nicolas Maduro, sancţiunile economice au provocat deja pierderi de 30 miliarde de dolari economiei ţării, care îşi asigură 96% din venituri din petrol.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite