Forţele kurde cer SUA să-şi „asume responsabilitatea morală” şi să închidă spaţiului aerian pentru aviaţia turcă. Răspunsul lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele kurde din Siria au cerut sâmbătă Washingtonului să-şi „asume responsabilitatea morală” şi „să-şi respecte promisiunile”, SUA fiind acuzate că şi-au abandonat aliaţii, vizaţi de o ofensivă a Turciei, relatează AFP. „Nu vrem să-şi trimită soldaţii pe front pentru a-şi pune viaţa în pericol. Tot ce vrem este închiderea spaţiului aerian pentru aviaţia turcă”,se arată într-un comunicat al SDF.

Ankara a lansat miercuri o ofensivă în nordul Siriei împotriva unei miliţii kurde, la două zile după ce SUA au retras trupele americane desfăşurate în anumite sectoare din apropierea frontierei cu Turcia.

„Îi invităm pe aliaţii noştri să-şi asume responsabilitatea morală şi să-şi respecte promisiunile”, se menţionează într-un comunicat citit în cadrul unei conferinţe de presă a Forţelor democrate siriene (SDF), alianţă arabo-kurdă care controlează regiuni vaste în nordul şi nord-estul Siriei.

SDF au fost aliate în ultimii ani cu coaliţia internaţională condusă de Washington în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

„Nu vrem să-şi trimită soldaţii pe front pentru a-şi pune viaţa în pericol. Tot ce vrem este închiderea spaţiului aerian pentru aviaţia turcă”, potrivit comunicatului.

Ofensiva Turciei intervine în contextul în care de câteva săptămâni Washingtonul şi Ankara lucrau la realizarea unei „zone de securitate” la frontiera între Turcia şi Siria.

În cadrul acestui „mecanism de securitate”, SDF a acceptat să-şi retragă fortificaţiile, dar în mai multe rânduri Ankara s-a plâns de întârzierile de care s-ar face vinovat Washingtonul în crearea zonei tampon.

„Aliaţii noştri ne-au garantat protecţia lor după ce ne-am distrus tranşeele şi fortificaţiile”, explică SDF.

„Dar brusc, fără a ne preveni, ne-au abandonat printr-o decizie incorectă de a-şi retrage trupele de la frontiera turcă”, potrivit textului.

„Această măsură a fost o decepţie majoră, precum o lovitură de cuţit în spate”, menţionează comunicatul.

Potrivit unui responsabil al Washingtonului, între 50 şi 100 de membri ai forţelor speciale americane au fost retraşi de la frontieră pentru a fi transferaţi spre alte baze din Siria.

În mai multe rânduri, preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va „distruge” economia Turciei în cazul unei ofensive „incorecte”.

În comunicatul lor, SDF au estimat că „declaraţiile politice de condamnare” şi „proiectele de sancţiuni economice împotriva Turciei” nu vor face să înceteze „masacrele”.

Armata turcă şi-a intensificat ofensiva în nordul Siriei

Armata turcă şi-a intensificat în noaptea de sâmbătă spre duminică ofensiva în nordul Siriei, îndeosebi la periferia oraşului strategic kurdo-sirian Ras al Ain, pe care susţine că l-a cucerit, deşi informaţiile provenite din zonă sunt contradictorii.

Presa locală relatează duminică despre intensificarea activităţilor forţelor aeriene turce în apropierea oraşului de frontieră Akcakale, unde armata turcă şi-a întărit prezenţa cu un nou convoi de tancuri şi cu material militar greu.

Tirurile de artilerie ale turcilor au continuat la primele ore ale dimineţii de duminică, îndeosebi în acest oraş, situat la câteva sute de metri de frontiera siriană.

Un indiciu că armata turcă se aşteaptă la mai multe lupte în zonă este faptul că autorităţile din mai multe oraşe de frontieră au anunţat închiderea şcolilor pentru cel puţin trei zile, începând de luni.

În replică la atacurile armatei turce, circa 300 de proiectile ale miliţiilor siriano-kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) au căzut până în prezent în diferite puncte din sudul Turciei, provocând 18 morţi şi circa o sută de răniţi, toţi civili. În plus, până acum patru militari turci şi-au pierdut viaţa, iar la înmormântarea lor au asistat zeci de mii de persoane.

Duminică, guvernul turc a dat asigurări că, pe parcursul ofensivei sale din nordul Siriei, începută miercuri, "a neutralizat" (altfel spus a ucis, reţinut sau rănit) 480 de combatanţi din miliţiile siriano-kurde YPG.

„Operaţiunile în cadrul ofensivei <<Izvorul Păcii>> au continuat în timpul nopţii cu succes, cu sprijin terestru şi aerian, inclusiv cu drone“, a anunţat Ministerul Apărării turc într-un comunicat.

Potrivit Reuters, care citează Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, cu sediul la Londra), forţele turce şi aliaţii lor sirieni au cucerit porţiuni importante din oraşul sirian Suluk, situat la circa 10 km distanţă de graniţa siriano-turcă, la sud-est de oraşul Tel Abyad.

Un reprezentant al Forţelor Democrate Siriene (FDS), principala coaliţie a combatanţilor kurzi şi arabi care controlează vaste regiuni în nordul şi nord-estul Siriei, a confirmat că în această zonă au loc lupte, transmite AFP. "Turcii încearcă să preia controlul, dar au loc confruntări violente cu forţele noastre", a spus el.

Pe un alt front, la Ras al Ain, forţele kurde i-au respins pe militarii turci şi pe aliaţii săi sirieni, a anunţat OSDO. "Luptele continuă la periferia de vest a oraşului Ras al Ain", potrivit OSDO, care a anunţat că în timpul luptelor din noaptea de sâmbătă spre duminică 17 combatanţi proturci au fost ucişi la Ras Al Ain şi patru luptători ai FDS. De miercuri, de la începerea ofensivei turce în nordul Siriei, şi-au pierdut viaţa 85 de combatanţi kurzi şi 38 de civili. Ras al Ain este amplasat pe o importantă rută de transport şi aprovizionare între centrele urbane Tal Abyad, la vest, şi Qamishli, la est, controlate de FDS.

Totodată, Biroul de coordonare al afacerilor umanitare ale ONU (OCHA) a anunţat sâmbătă seara că "strămutări semnificative continuă să fie raportate în zonele rurale în jurul (oraşelor) Tal Abyad şi Ras al Ain", "estimările actuale depăşind 130.000 de persoane" strămutate. Aceste persoane au fost instalate în şcoli transformate în adăposturi în oraşele şi localităţile situate relativ departe de zona în care au loc luptele, a anunţat OCHA.

Trump speră ca luptătorii kurzi „să se retragă“ de la graniţa turcă pentru a evita un conflict cu Ankara 

Preşedintele american Donald Trump a declarat sâmbătă că speră ca luptătorii kurzi sirieni "să se retragă" de la graniţa Turciei cu Siria în contextul în care Ankara a lansat o ofensivă militară în acea zonă, informează dpa.

"Este foarte greu să înfrângi nişte forţe care dispun de avioane, iar tu nu le ai. Sper să se retragă", a declarat Trump, într-un discurs la Washington, referindu-se la Turcia şi la kurzii sirieni.

Trump şi-a apărat decizia de a retrage trupele americane de la graniţa Siriei cu Turcia. "Nu cred că soldaţii noştri ar trebui să fie acolo pentru următorii 50 de ani, păzind o frontieră între Turcia şi Siria, când nu ne putem proteja propriile frontiere acasă", a apreciat preşedintele american, într-o referire la graniţa SUA cu Mexicul.

"Am distrus ISIS, l-am învins, ne-am făcut treaba, acum trebuie să mergem acasă", a adăugat Trump.

Anterior, sâmbătă, fostul şef al Pentagonului, Jim Mattis, l-a contrazis pe Trump, spunând că gruparea teroristă Stat Islamic nu este învinsă şi va renaşte dacă SUA nu continuă să lupte împotriva sa.

"ISIS nu este învinsă, trebuie să menţinem presiunea asupra ISIS pentru ca să nu-şi revină", a declarat Mattis într-un interviu acordat emisiunii "Meet the Press" de la postul NBC. "În acest caz, dacă nu menţinem presiunea, atunci ISIS va renaşte. Vor reveni, nu există nicio îndoială", a insistat Mattis, care a demisionat în decembrie după ce Trump a anunţat că intenţionează să retragă trupele din Siria. 

Civili „executaţi” de rebeli pro-turci

Imagine indisponibilă

Cel puţin nouă civili au fost „executaţi” de rebelii sirieni care participă la ofensiva lansată de Ankara împotriva unei miliţii kurde în nord-estul ţării, informează sâmbătă un ONG, relatează AFP.

„Cei nouă civili au fost executaţi în momente diferite, la sud de oraşul frontalier Tal Abyad”, informează Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDO).

Printre victime se află un responsabil al unui partid politic kurd şi şoferul său, potrivit unui comunicat al Consiliului democratic sirian, aripa politică a forţelor kurde şi arabe SDF.

Hevrin Khalaf „a fost scos din maşina sa (…) şi executat de mercenari susţinuţi de Turcia, pe drumul între Qamishli şi Minbej”, se menţionează în comunicatul Consiliului democratic sirian. Şoferul său a avut aceeaşi soartă, potrivit textului citat.

Miercuri forţele turce şi rebelii sirieni pro-turci au lansat o ofensivă în nord-estul Siriei pentru a alunga de frontiera Turciei miliţiile kurde siriene.

După slăbirea rebeliunii, combatanţii sirieni care luptau în trecut împotriva regimului lui Bashar al-Assad sunt acum finanţaţi şi instruiţi de Ankara.

Pe reţelele sociale şi printre militanţii kurzi au circulat după înregistrări video. În prima apar doi bărbaţi în civil la sol, iar un combatant aflat lângă ei anunţă că au fost capturaţi de rebelii din Ahrar al-Sharkiya.

Această înregistrare, în care nu are loc o execuţie, a fost publicată pe contul de Twitter al facţiunii împreună cu o fotografie în care apar doi captivi îngenunchiaţi.

În a doua înregistrare, un combatant neidentificat deschide focul asupra unei persoane îmbrăcate în civil.

OSDO a confirmat autenticitatea acestor înregistrări video dar AFP nu le-a putut verifica independent.

Aceste execuţii ridică la 38 numărul civililor ucişi de la începutul ofensivei de miercuri, potrivit OSDO. De asemenea, 81 de combatanţi kurzi au fost ucişi în înfruntări, potrivit unui ultim bilanţ avansat de OSDO.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite