VIDEO Moment exploziv în Stâmtoarea Ormuz. Imagini cu operaţiunea trupelor de elită ale Iranului de sechestrare a unui petrolier britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
trupe de elita iraniene

Gardienii Revoluţiei - trupele de elită ale Teheranului - au publicat imagini din timpul operaţiunii de sechestrare a navei cu 23 de persoane la bord. În imaginile făcute publice de Gărzile Revoluţionare iraniene vedem mai multe şalupe care se apropie de petrolierul sub pavilion britanic, în strâmtoarea Ormuz. Un elicopter survolează nava, apoi mai mulţi membri ai trupelor iraniene coboară în rapel pe puntea petrolierului şi îl iau în custodie.

Situaţia rămâne tensionată în Golful Persic, la două zile după ce comandourile iraniene au sechestrat un petrolier sub pavilion britanic în strâmtoarea Ormuz.

Toţi cei 23 de membri de echipaj ai petrolierului sub pavilion britanic Stena Impero, sechestrat vineri de Iran, sunt în siguranţă şi în stare de sănătate bună, au asigurat duminică autorităţile portuare din provincia Hormozgan, transmite Reuters.

Directorul Organizaţiei maritime şi portuare iraniene din provincie, Allahmorad Afifipour, a precizat pentru televiziunea de stat că toţi cei 23 "se află la bordul navei, sunt în siguranţă şi sănătoşi, în portul Bandar Abbas".

Marea Britanie a denunţat drept un "gest ostil" confiscarea petrolierului vineri, în strâmtoarea Ormuz şi a respins explicaţia Teheranului că nava fusese implicată într-un accident.

trupe de elita iraniene

Petrolierul britanic Stena Impero reţinut vineri de Iran a fost implicat într-un accident cu o ambarcaţiune de pescuit iraniană şi a ignorat apelul de urgenţă al acesteia, a transmis agenţia de ştiri Fars din Iran, sâmbătă, citând un oficial, conform Reuters.

Toţi cei 23 de membri ai petrolierului sunt acum în portul Bandar Abbas şi vor rămâne pe vas până la sfârşitul unei investigaţii în curs de desfăşurare, l-a citat Fars pe acest oficial.

"A fost implicat într-un accident cu o navă de pescuit iraniană... Când aceasta a trimis un apel de urgenţă, vasul sub pavilion britanic a ignorat acest lucru", a declarat pentru Fars şeful Organizaţiei Maritime şi a Porturilor din provincia sudică Hormozgan, Allahmorad Afifipour.

"Petrolierul se află acum în portul Bandar Abbas din Iran şi toţi cei 23 de membri ai echipajului vor rămâne pe navă până la finalizarea anchetei'', a adăugat el.

Echipajul este alcătuit din 18 cetăţeni indieni şi alţi cinci din Rusia, Filipine, Lituania şi din alte ţări, a spus Afifipour.

Stena Impero a fost dus la Bandar Abbas vineri seara de forţele navale ale Gărzilor Revoluţionare şi anchetarea accidentului a început sâmbătă, a mai declarat Afifipour, potrivit agenţiei Fars.

Marea Britanie a anunţat anterior că este în căutare urgentă de informaţii despre petrolier, care se îndrepta spre un port din Arabia Saudită şi brusc şi-a schimbat cursul după trecerea prin strâmtoarea de la intrarea în Golful Persic.

Relaţiile deja încordate dintre Iran şi Occident au devenit din ce în ce mai tensionate de când marina britanică a capturat petrolierul iranian Grace 1 în Gibraltar, pe 4 iulie, sub suspiciunea de contrabandă cu petrol către Siria, ceea ce încalcă sancţiunile UE.

Un alt petrolier sechestrat vineri de Iran în Golf, Mesdar, sub pavilion liberian, a fost eliberat. Analiştii politici spun că Iranul plăteşte cu aceeaşi monedă după ce, la începutul lunii, militari britanici au sechestrat un petrolier iranian în strâmtoarea Gibraltar.

O navă militară britanică a încercat să împiedice capturarea unui tanc petrolier britanic de către forţele iraniene în zona Strâmtorii Ormuz, a declarat un oficial de la Teheran, în timp ce Londra a transmis că o fregată britanică era la aproximativ o oră depărtare de nava comercială sechestrată.

 Generalul Ramezan Sharif, purtătorul de cuvânt al Gărzilor Revoluţionare Islamice, a declarat sâmbătă că, în pofida "rezistenţei şi imixtiuni" navei militare britanice, forţele iraniene au reuşit să sechestreze tancului petrolier, informează agenţia de ştiri Reuters.

Penny Mordaunt, ministrul Apărării de la Londra, a declarat că fregata HMS Montrose se afla la 60 de minute depărtare de petrolierul britanic Stena Impero în momentul în care nava comercială a fost oprită de forţele iraniene, potrivit publicaţiei The Telegraph.

Ministrul britanic a mai precizat că nava comercială britanică se afla în apele teritoriale ale Omanului atunci când a fost abordată de iranieni.

Între 15 şi 30 de petroliere sub pavilion britanic tranzitează zilnic strâmtoarea Ormuz, însă în zonă sunt prezente doar şapte nave militare britanice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite