VIDEO Mesajul macabru al Iranului pentru familiile pasagerilor avionului doborât: „Felicitări!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familiile victimelor suferă, în timp ce îşi duc morţii la groapă, iar oficialii regimului le transmit felicitări
Familiile victimelor suferă, în timp ce îşi duc morţii la groapă, iar oficialii regimului le transmit felicitări

Cruzimea regimului de la Teheran n-are limite! Iar dezvăluirile unui iranian, întors în Canada, după înmormântarea soţiei sale în oraşul Zanjan, e încă o dovadă în acest sens.

Au trecut două săptămâni de la momentul în care Iranul a admis, după trei zile de minciună, că a doborât avionul ucrainean, cauzând moartea celor 176 de oameni la bord.

Şi, aşa cum era de aşteptat, regimul de la Teheran mizează pe faptul că, odată cu trecerea timpului, mizeria, încă una pentru acest guvern în ultimii 41 de ani, va fi băgată sub preş. În orice altă ţară din lume, un astfel de episod, al doborârii unui avion comercial cu o rachetă, ar fi de neconceput. Şi, prin absurd, dacă am asista la aşa ceva, în ţara respectivă vor decurge demisii şi condamnări la ani grei de închisoare pentru cei responsabili. În Iran însă, nu numai că nimeni n-a fost tras la răspundere, dar viaţa familiilor îndurerate a devenit un calvar, multe dintre ele primind ameninţări pentru că şi-au permis să vorbească, deschis, despre o crimă oribilă.

Printre cei aflaţi în această situaţie se numără şi Javad Soleimani, care şi-a pierdut soţia, Elnaz, în avionul doborât de racheta iraniană. Acesta a călătorit în oraşul Zanjan, din nordul Iranului, pentru a participa la înmormântarea soţiei sale. Şi, revenit în Edmonton (Canada), a putut să povestească prin ce a trecut. 

Ce a declarat Javad Soleiman la postul CBC Canada?

*Guvernul iranian şi liderul spiritual (n.r. - Ayatollah-ul Ali Khamenei) trebuie să răspundă! Dar el (n.r. - liderul spiritual) nici măcar nu şi-a cerut scuze! A fost groaznic!

*Şi când am fost în Iran pentru înmormântare, ei nici măcar nu ne-au permis să ne ocupăm de organizarea evenimentului. Au vrut să controleze ei totul, fiindcă le-a fost frică de orice fel de protest împotriva guvernului.

*Am participat la înmormântare, dar totul era sub supraveghere. Ne-au spus că victimele acestui accident aviatic sunt martiri. Şi au scris: „Aceste victime sunt martiri! Felicitări!“. Adică, ne-au spus: „V-am ucis familiile. Felicitări!“. A fost oribil! Dar a trebuit să suportăm, fiindcă prioritatea noastră a fost să o înmormântăm pe soţia mea. 

*Şi, după înmormântarea, eu am criticat nişte oameni cu legături cu liderul spiritual al Iranului. Şi, a doua zi, am primit un telefon din partea Securităţii, în care mi s-a spus că trebuie să dau socoteală pentru criticile aduse. Trebuie să explic de ce i-am criticat. Şi nu pot să descriu în cuvinte cât de brutali, nemiloşi şi iresponsabili sunt aceşti oameni! 

*Toate ţările lumii trebuie să facă presiuni pentru ca Iranul să fie tras la răspundere şi să suporte consecinţele acestei tragedii. Cel mai important lucru acum e ca Iranul să trimită în străinătate cutia neagră a avionului. Toate familiile îndurerate au nevoie de linişte. Toţi oamenii au dreptul de a afla motivul care a cauzat această catastrofă. Sper ca ţările lumii să reuşească să forţeze Iranul să trimită cutia neagră, fiindcă doar aşa e posibil să aflăm adevărul din spatele acestei tragedii.

*Nu pot să spun că m-am simţit ameninţat în Iran, dar când m-au sunat din partea Securităţii, imediat am părăsit Zanjan cu destinaţia Teheran. Şi, pe drum, din nou, am primit mesaje şi telefoane din partea Securităţii. Mi-au spus, din nou, că trebuie să merg la biroul lor şi să-mi explic comportamentul, să explic de ce i-am criticat.

*După acest episod, am hotărât să părăsesc ţara repede. Pentru că nu sunt genul de om care să meargă la ei şi să zică: „Da. Îmi cer scuze că v-am criticat. Îmi retrag cuvintele“. De aceea, am hotărât să părăsesc imediat Iranul şi să devin vocea familiilor victimelor.

VEZI O PARTE DIN DECLARAŢIILE LUI JAVAD SOLEIMANI

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite