VIDEO Iranul a suspendat acreditarea filialei locale a agenţiei de știri Reuters

Autorităţile iraniene au anunţat suspendarea pe termen nelimitat a acreditării biroului agenţiei Reuters din Teheran, după un reportaj în care femei care practicau arte marţiale au fost catalogate drept „teroriste", transmite AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hotărârea a fost anunţată de Ministerul iranian al Culturii.

„Decizia a fost luată după difuzarea unui montaj video în care sportive iraniene care practică ninjutsu erau catalogate drept teroriste", a declarat un oficial din cadrul instituţiei, Mohammed Javad Aghajari.

Reportajul a fost difuzat de Reuters în februarie.

Reuters a precizat săptămâna trecută că materialul a fost difuzat cu titlul „Mii de femei ninja se antrenează ca asasini iranieni", dar, după plângeri primite de la Teheran, a fost schimbat în „Trei mii de femei ninja se antrenează în Iran".

Potrivit postului iranian Press TV, finanțat de stat, mai multe femei care au apărut în reportaj intenționează să dea în judecată Reuters pentru defăimare.

Astăzi, Press TV a afirmat că Reuters nu și-a cerut scuze pentru că a acuzat femeile care practică arte marțiale că sunt „asasini sub acoperire în serviciul Republicii Islamice".

Într-un comentariu publicat de IRNA, Aghajari a precizat că materialul Reuters „a lăsat o imagine negativă", insinuând că „în Iran se predă terorism".

Potrivit lui, reportajul arată „o dorință a acestei agenții de știri de a manipula opinia publică".

Autoritățile iraniene monitorizează în mod obișnuit și restricționează activitățile jurnaliștilor străini.

Sensibilitatea oficialilor de la Teheran în ceea ce privește modul în care Iranul este prezentat în presa occidentală a devenit din ce în ce mai mare în ultimii ani, de la reportajele privind protestele de masă din 2009 legate de realegerea președintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările