VIDEO Incendii devastatoare din Gran Canaria până în Siberia. Greenpeace avertizează asupra unei crize climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spania, Grecia şi Rusia sunt afectate de incendii devastatoare, multe dintre ele fiind declanşate din neatenţie. Greenpeace avertizează asupra unei crize climatice.

O suprafaţă de aproximativ o mie de hectare a fost cuprinsă de flăcări pe insula spaniolă Gran Canaria, o celebră destinaţie turistică din Oceanul Atlantic.

Incendiul, care a izbucnit sâmbătă, părea a fi sub control duminică, dar s-a agravat în urma schimbării direcţiei vântului.

Cel puţin o mie de persoane au fost evacuate, potrivit autorităţilor. Alte persoane urmează să fie evacuate în funcţie de evoluţia situaţiei.

Relieful montan al acestei insule vulcanice complică intervenţia pompierilor.

Garda Civilă a arestat sâmbătă un presupus suspect de declanşarea incendiului. Este vorba de un bărbat în vârstă de 55 de ani care a folosit un aparat de sudură.

În Grecia, sute de pompieri s-au luptat în weekend cu flăcările în peste 50 de incendii de pădure declanşate de temperaturile caniculare şi vânturile violente, transmite agenţia de presă AFP, preluată de Agerpres în pagina electronică.

Incendiile au făcut ravagii mai ales pe insula Elafonissos şi în jurul localităţii Marathon din apropiere de Atena.

Un camping şi un hotel de pe insula Elafonissos, precum şi un sat de vacanţă din apropiere de Marathon fost evacuate, a subliniat agenţia oficială de presă ANA.

Marathon este situat la mică distanţă de staţiunea balneară Mati, unde 102 persoane au murit în 2018 în cel mai grav incediu produs în până acum în Grecia.

Vineri, şeful Protecţiei Civile Nikos Hardalias, care a plasat serviciile de urgenţă la un nivel ridicat de alertă, a declarat că este pentru prima oară după 2012 când Grecia se confruntă cu o astfel de combinaţie periculoasă între temperaturi caniculare, vânturi puternice şi secetă. 

În multe dintre cazuri, incendiile sunt provocate de neglijenţă, fie că este vorba de o ţigară aruncată la întâmplare, sau de un grătar lăsat nesupravegheat, potrivit autorităţilor.

Şi Siberia arde. Bloomberg scrie că Siberia este cuprinsă de cel mai mare incendiu forestier din istorie.

Greenpeace anunţă că 13,1 milioane de hectare au ars în Siberia din iunie până acum, adică o suprafaţă cât Grecia.

Autorităţile ruse prezintă date diferite, şi anume că numai 2,4 milioane de hectare au fost distruse de flăcări.

Greenpeace avertizează asupra unei „crize climatice“ după incendiile din Siberia şi deplânge reacţia slabă a statului rus.

Zeci de megatone de dioxid de carbon au ajuns în atmosferă în urma incendiilor din Siberia, scrie presa internaţională.

Statul rus a declarat stare de urgenţă în cinci regiuni, cea mai afectată fiind Krasnoiarsk.

Distrugerile incendiilor din Siberia, surprinse cu drona

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite