VIDEO Imagini dramatice cu uraganul Dorian. Cel puţin cinci morţi şi peste 13.000 de locuinţe distruse în Bahamas, operaţiuni de evacuare în SUA

VIDEO Imagini dramatice cu uraganul Dorian. Cel puţin cinci morţi şi peste 13.000 de locuinţe distruse în Bahamas, operaţiuni de evacuare în SUA

Uraganul Dorian a făcut prăpăd în Bahamas

Cel puţin cinci persoane au murit şi peste 20 au fost rănite, iar aproximativ 13.000 de locuinţe au fost avariate sau distruse după ce uraganul Dorian a devastat arhipelagul Bahamas, au anunţat autorităţile şi Crucea Roşie. Evacuările sunt în curs în sud-estul Statelor Unite, începând cu Florida.

Ştiri pe aceeaşi temă

Străzi inundate, acoperişuri smulse de vânt, copaci răsturnaţi din rădăcini: primele imagini dau o idee despre violenţa furtunii în curs. Ministerul Turismului a anunţat că operaţiunile de salvare au început "acolo unde condiţiile permit asta".
 
Hubert Minnis a vorbit despre distrugeri "fără precedent" ca urmare a ploilor torenţiale şi vânturilor violente care s-au abătut asupra arhipelagului din Caraibe.
 
"Deşi o scădere graduală în intensitate este prevăzută, Dorian ar trebui să rămână un uragan puternic pe parcursul următoarelor două zile", au precizat meteorologii americani.
 
Potrivit primelor evaluări făcute rapid luni pe teren de autorităţi şi responsabili ai Crucii Roşii, circa 13.000 de case au fost avariate sau distruse complet, iar uraganul a provocat "pagube considerabile" în insulele Abacos şi Grand Bahama.
 
Mai multe zone au fost inundate, iar anumite aeroporturi au fost închise din cauza fenomenelor meteo extreme. Presa locală relatează că aeroportul internaţional din Bahamas a fost inundat.
 
Pe coastele SUA, după mai multe zile de incertitudini în legătură cu traiectoria uraganului, mai multe state din sud-est (Florida, Georgia, Carolina de Sud) au ordonat în final evacuarea a sute de mii de rezidenţi.
 
Potrivit Crucii Roşii americane, 19 milioane de persoane locuiesc în zone care ar putea fi afectate. Până la 50.000 de persoane din Florida, Georgia şi Carolina de Sud ar putea avea nevoie de un adăpost de urgenţă în funcţie de impact.
Furtuna a lovit arhipelagul Bahamas cu forţa unui uragan de categoria 5, însă intensitatea a scăzut în acest moment până la nivelul 4, a anunţat recent Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA, care a precizat că o uşoară deviere spre nord a traiectoriei uraganului ar putea ameninţa coasta de est Floridei.
 
În statele americane Florida, Georgia, Carolina de Nord şi Sud a fost declarată stare de urgenţă.
 
Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a decretat stare de urgenţă pentru întreg statul şi a făcut apel cetăţenilor să îşi facă rezerve de mâncare, apă şi medicamente pentru cel puţin o săptămână.
 
„Îndemnăm toţi cetăţenii Floridei să aibă mâncare, medicamente şi apă pentru şapte zile. Este posibil ca acest eveniment să se întindă pe mai multe zile, ceea ce creează în mod evident o serie de probleme”, a declarat Ron DeSantis.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: