VIDEO Haos în Haiti. Mii de morţi şi sute de mii de răniţi după cutremur

VIDEO Haos în Haiti. Mii de morţi şi sute de mii de răniţi după cutremur

Trupurile a mii de oameni se află sub clădirile dărâmate

Capitala haitiană Port-au-Prince, al cărei centru a fost "distrus", potrivit unui martor, era cufundată în haos după cutremurul puternic de marţi, cu clădiri prăbuşite, locuitori panicaţi pe străzi şi posibil sute de morţi, comentează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mii de locuitori rătăceau, unii plângând, pe străzile devastate ale capitalei, descoperind la fiecare colţ de stradă imagini terifiante ale dezastrului care s-a abătut asupra acestui oraş cu o populaţie de aproape două milioane de locuitori.

Mai citiţi şi:

VIDEO Seism în Haiti: Trei milioane de oameni afectaţi

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

"Centrul (oraşului) Port-au-Prince este distrus, este o adevărată catastrofă", afirmă Pierre, plin de praf şi exprimându-se cu greutate. El a mers pe jos mai mulţi kilometri pentru a încerca să îşi găsească locuinţa.

Alţi locuitori au fost constrânşi să-şi abandoneze domiciliile şi s-au putut refugia sub terenuri sportive sau în spaţii deschise, unde nu vor risca să fie zdrobiţi de prăbuşirea unui imobil.

Un medic acoperit de sânge, rănit la braţul stâng, explică faptul că "morţii vor fi număraţi cu sutele atunci când va fi posibil să se realizeze un bilanţ".

Unele clădiri s-au prăbuşit ca nişte castele din cărţi de joc. Altele sunt încă în picioare, dar fisuri mari dezvăluie şocul cutremurului.

Palatul prezidenţial s-a prăbuşit, la fel ca şi spitaluri, hoteluri şi şcoli, povestesc haitienii.


"Cartierul general al Misiunii de stabilizare a ONU în Haiti (MINUSTAH) s-a prăbuşit în mare parte. Există numeroase persoane sub dărâmături, morţi şi răniţi", afirmă un angajat local al organizaţiei.

Mişcarea telurică a fost resimţită şi la Petionville, la 12 kilometri est de Port-au-Prince, unde numeroase clădiri au fost distruse de şocul seismic.

"Am văzut multe distrugeri în drumul meu. Am scăpat cu puţin de la prăbuşirea biroului unde lucram", spune Marie-Claire, angajată într-un laborator medical din Port-au-Prince.

La puţin timp după cutremur, noaptea s-a lăsat peste capitala haitiană, străzile devastate fiind acoperite de un întuneric complet ce nu a făcut decât să amplifice panica în rândul populaţiei.

Vehicule ale poliţiei haitiene, ale Naţiunilor Unite sau ale Crucii Roşii încearcă să transporte răniţii, dar casele distruse au blocat circulaţia în unele locuri.

O altă problemă pentru serviciile de salvare şi locuitori o constituie mijloacele de comunicaţie telefonică, serios afectate, din această cauză fiind foarte dificil să se telefoneze din străinătate în Haiti.

Majoritatea staţiilor radio şi televiziunilor din capitală nu au funcţionat timp de mai multe ore după cutremur şi cele câteva posturi de radio în măsură să emită lansau apeluri de urgenţă.

La liceul francez din Haiti, numeroşi elevi sunt blocaţi în interior, mulţi fără ştiri de la părinţii lor. "Nu există victime acolo, multe persoane din vecinătate au venit să se adăpostească în liceu", a precizat un profesor.

Numeroase fotografii difuzate pe site-ul de socializare Twitter, prezentate ca fiind realizate după seism, arată situaţii de coşmar. Într-una din ele, un bărbat aleargă în faţa clădirilor prăbuşite, cu gura deschisă, uluit de violenţa cutremurului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: