VIDEO/ FOTO Poliţişti români prinşi în infernul haitian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter a făcut mii de victime în capitala haitiană Port-au-Prince şi a ras de pe faţa pământului sute de clădiri. Cei 21 de poliţişti români care participă la misiunea ONU de menţinere a păcii în Haiti se aflau în afara capitalei.

Mii de morţi şi de răniţi, zeci de mii de oameni rămaşi fără case, pagube imposibil de estimat deocamdată. Românii au reuşit însă să scape nevătămaţi din cutremurul ce a devastat capitala haitiană. Cei 21 de poliţişti români, aflaţi în misiunea ONU de menţinerea a păcii în Haiti, nu au fost afectaţi de cutremur. Marele lor noroc a fost că, în momentul seismului, nu erau în capitala haitiană.

Click pentru FOTOGALERIE

Pentru a vedea pagubele produse după cutremurul devastator din Port-au-Prince vizualizaţi aici GALERIA FOTO

Citiţi şi:

Jafuri, durere şi cântece după dezastru
Bogdan Tivodar, poliţistul aflat în misiune ONU, în Haiti, martor la cutremurul devastator
VIDEO Ambasadorul Haiti în SUA: "Prea devreme pentru a estima bilanţul victimelor"
VIDEO Seism în Haiti: Trei milioane de oameni afectaţi

Iuliana Boancă, unul dintre poliţiştii care şi-au încheiat misiunea în octombrie anul trecut, ne-a povestit că cei 21 de poliţişti au avut reuniunea de contingent, în afara Capitalei, la Saint Mark. «Toţi românii sunt bine. Cutremurul i-a prins pe drum, când se întorceau în Port-au-Prince. Acum sunt cazaţi într-unul dintre cartierele generale ale misiunii, care nu a fost afectat. Nu am putut să-i sunăm, pentru că, momentan, reţelele de comunicaţii au picat. Am reuşit totuşi să vorbim prin email. Dar foarte multe nu ne-au putut spune nici ei", ne-a povestit Iuliana.

Rudele poliţiştilor au stat cu inima strânsă până au aflat că nu au păţit nimic. Luciana Pătroi, soţia unuia dintre românii detaşaţi în Haiti, Ştefan Pătroi, ne-a spus că a reuşit să stea de vorbă prin Yahoo messenger cu soţul ei. „Prea multe nu ştiau nici ei, în primele momente. Important e că toţi ai noştri sunt bine. Soţul meu spunea că atunci când a început cutremurul erau în maşină. Au simţit că nu mai pot controla vehiculul", a spus Luciana.

„Mamă, e măcel aici"

Românul Bogdan Tivodar, poliţist la Crimă Organizată în Botoşani, se află în misiune internaţională de pace cu ONU în Haiti. Terorizat de ce vedea, tânărul de 32 de ani şi-a sunat familia. „Mamă, e măcel aici, sunt oameni morţi peste tot, case dărâmate. Cad clădirile peste noi. Noi am scăpat, suntem bine deocamdată, să nu-ţi faci griji", acestea au fost cuvintele lui Bogdan Tivodar când şi-a sunat mama.

„Bogdan şi colegii lui din trupele ONU veneau de la o acţiune când s-a produs tragedia. Erau pe şosea când au simţit cutremurul. Mi-a spus că s-a speriat îngrozitor pentru că a fost o zguduitură foarte puternică. Mă rog să mi-l aducă Dumnezeu înapoi viu acasă", ne-a declarat mama lui Bogdan, Parascheva Tivodar.

„Mi-a spus că îi trimite pe toţi în Republica Dominicană şi că-mi va da veşti de cum ajunge acolo. Şi-au luat strictul necesar din clădirea în care erau cazaţi şi care era toată fisurată şi dărăpănată din cauza cutremurului", a mai spus Parascheva Tivodar. Ieri, tânărul din Botoşani şi-a sunat de mai multe ori rudele din ţară să le asigure că este încă în viaţă. „Pot să vă spun doar că este bine. În rest, tot ce face el e secret. Nu pot da eu detalii", a spus Anca Tivodar, soţia lui Bogdan.

Mii de morţi

Bogdan Tivodar

Bogdan Tivodar

Cutremurul, ce a avut efecte atât de devastatoare pentru că s-a produs la numai circa 10 kilometri adâncime sub scoarţa terestră, a lăsat în urmă mii de morţi şi de răniţi şi zeci de mii de oameni fără case.

Centrul oraşului Port-au-Prince a fost în totalitate distrus. Imaginile terifiante transmise de la faţa locului au arătat cadavre şi răniţi pe străzi, strigăte de ajutor ale oamenilor prinşi sub dărâmături, clădiri în ruină, disperare şi haos. Circa 200 de studenţi ai unei universităţi private au rămas prinşi sub dărâmături. Alte clădiri universitare, cum ar fi Şcoala naţională de administraţie şi Agenţia Universitară a Francofoniei, s-au prăbuşit.

Un funcţionar american a povestit că, imediat după producerea seismului, cerul oraşului Port-au-Prince a devenit „un uriaş nor gri, înecăcios". Violentul seism „necesită o operaţiune de ajutor internaţional masiv", a declarat un purtător de cuvânt al Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, care îşi pregăteşte intervenţia în colaborare cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR). SUA, Uniunea Europeană, dar şi numeroase alte state au promis, la rândul lor, că vor ajuta Haiti.

Apelul Papei

Suveranul Pontif a făcut apel la „generozitatea tuturor" în faţa situaţiei dramatice din Haiti, ai cărei locuitori sunt în proporţie de 75% catolici. El a precizat că Biserica Catolică îşi va activa imediat instituţiile de caritate, pentru a putea face faţă celor mai urgente necesităţi.

Riscul unui seism, anunţat de experţi

Mai mulţi specialişti au avertizat de câţiva ani în legătură cu faptul că pe Insula Hispaniola, pe care Haiti o împarte cu Republica Dominicană, există un risc privind producerea unui cutremur major, relatează CNN.

Cinci experţi au prezentat un document în cadrul celei de-a 18-a Conferinţe Geologice Caraibiene, în martie 2008, la Santo Domingo (Republica Dominicană), în care subliniau că o zonă de falie din partea sudică a insulei prezenta „un potenţial
seismic major".

Misiunea ONU şi oamenii ei, decimate de seism

Cutremurul a distrus nu numai magazine, case, hoteluri, ci şi Palatul prezidenţial, dar şi clădirea misiunii ONU, MINUSTAH. Însuşi şeful misiunii Naţiunilor Unite în Haiti, tunisianul Hedi Annabi, a murit, la fel ca alte zeci de persoane care lucrau în clădire, anunţa ieri ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner.

ONU din Geneva a anunţat, de asemenea, că nu are informaţii referitoare la soarta personalului agenţiilor umanitare UNICEF şi PAM (Programul Alimentar Mondial). „Situaţia este extrem de gravă", a declarat ieri Elisabeth Byrs, purtătorul de cuvânt al Biroului de coordonare al ONU pe probleme umanitare. „Este posibil ca morţii să fie număraţi cu miile atunci când va fi posibil să se realizeze un bilanţ", a avertizat un medic haitian, citat de agenţiile internaţionale.

Seismul, care a avut epicentrul în largul mării, la doar 10 kilometri adâncime şi 15 kilometri vest de capitala suprapopulată, a fost urmat de cel puţin 39 replici, dintre care două foarte puternice. Cutremurul a avut efecte atât de devastatoare tocmai pentru că s-a produs la numai circa 10 kilometri adâncime sub scoarţa terestră, a explicat Yann Kinger, specialist în tectonică la Institutul de Fizică a Globului. Imediat după producerea acestuia, a fost emisă o alertă de tsunami, valabilă pentru Haiti, Republica Dominicană, Cuba şi Bahamas.

La aproximativ trei ore după seism, avertizarea a fost anulată. Mişcările telurice s-au simţit şi în ţara vecină, Republica Dominicană, în Jamaica, dar şi la baza americană de la Guantanamo Bay din Cuba. Acolo nu s-au înregistrat pagube materiale.

Cutremur
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite