VIDEO Cine a fost cel mai bogat om care a trăit vreodată: regele a cărui generozitate a distrus economia unei ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatorul Amazon Jeff Bezos este, în prezent, cel mai bogat om din lume, dar nu este în niciun caz cel mai bogat om care a trăit vreodată.

Potrivit listei miliardarilor din Forbes, lansată săptămâna aceasta, Jeff Bezos este cel mai bogat om din istoria modernă, cu o avere estimată de 131 miliarde de dolari (99 de miliarde de lire).

Cel mai bogat om din toate timpurile este însă Mansa Musa, conducătorul vest-african din secolul al XIV-lea care a fost atât de bogat, încât donaţiile sale generoase au distrus economia unei ţări întregi, scrie BBC.

Este imposibil să ne dăm seama cât de bogat şi de puternic a fost cu adevărat, spun profesorii de istorie. „Mansa Musa a fost mai bogat decât ar putea descrie cineva", scria money.com în 2015.

În 2012, site-ul american Celebrity Net Worth i-a estimat averea la 400 de miliarde de dolari, dar istoricii economici sunt de acord că bogăţia lui este imposibil de stabilit.

Regele de aur

Mansa Musa s-a născut în 1280 într-o familie de conducători. Fratele său, Mansa Abu-Bakr, a condus imperiul până în 1312, când a abdicat pentru a participa la o expediţie.

Conform istoricului sirian al secolului XIV Shibab al-Umari, Abu-Bakr a fost obsedat de Oceanul Atlantic. El a participat la o expediţie cu o flotă de 2.000 de nave şi mii de bărbaţi, femei şi sclavi, dar nu s-au mai întors niciodată.

Mansa Musa a moştenit regatul. Sub domnia lui, regatul Mali a crescut semnificativ. A anexat 24 de oraşe, inclusiv Timbuktu.

Regatul se întindea pe aproximativ 3.200 de kilometri, de la Oceanul Atlantic până la Nigerul modern, cuprinzând ceea ce este acum Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Gambia, Guineea-Bissau, Guineea şi Coasta de Fildeş.

Cu un teritoriu atât de vast, Musa a avut acces la resurse precum aurul şi sarea. În timpul domniei sale, imperiul din Mali deţinea aproape jumătate din aurul lumii vechi, potrivit Muzeului Britanic. Şi toate aparţineau regelui.

Călătoria spre Mecca

Însă deşi imperiul din Mali găzduia atâta aur, împărăţia în sine nu era bine cunoscută. Acest lucru s-a schimbat atunci când Mansa Musa, musulman devotat, a decis să meargă în pelerinaj la Mecca, un traseu de 6.500 de kilometri, trecând prin deşertul Sahara şi Egipt.

Imagine indisponibilă

Regele a părăsit Mali cu o caravană de 60.000 de bărbaţi. Şi-a luat întreaga curte regală, oficiali, soldaţi, animatori, comercianţi, 12.000 de sclavi, cămile şi un cârd imens de capre şi oi pentru hrană. Practic, era un oraş întreg care se mişca prin deşert, un oraş ai cărui locuitori erau îmbrăcaţi în brocart de aur şi mătase persană. Fiecare dintre cele 100 de cămile cărau kilograme de aur pur.

Opulenţa a devenit mai evidentă odată ce caravana a ajuns în Cairo, unde bogăţia putea fi arătată în toată splendoarea. A fost atât de generos în a oferi aur săracilor şi oamenilor pe care îi întâlnea de-a lungul drumului, încât şederea sa de trei luni în Cairo a determinat scăderea preţului aurului în regiune timp de 10 ani, punând economia la pământ.

Experţii estimează că, din cauza deprecierii aurului, pelerinajul lui Mansa Musa a dus la pierderi economice de peste 1,5 miliarde de dolari în Orientul Mijlociu.

În drumul spre casă, Mansa Musa a trecut din nou prin Egipt şi ar fi încercat să ajute economia ţării eliminând o parte din aurul din circulaţie, împrumutându-l înapoi la dobânzi exorbitante de la creditorii egipteni. Alţii spun că a cheltuit atât de mult, încât a rămas fără aur.

Mansa Musa s-a întors din Mecca cu câţiva savanţi islamici, printre care un poet şi arhitect care a proiectat faimoasa Moschee Djinguereber. Regele l-ar fi plătit pe poet cu 200 de kilograme de în aur, care în banii de astăzi ar fi de 8,2 milioane de dolari.

Pe lângă încurajarea artelor şi arhitecturii, a finanţat literatura, a construit şcoli, biblioteci şi moschei. Timbuktu a devenit curând un centru de educaţie şi oamenii au călătorit din întreaga lume pentru a studia la ceea ce urma să devină Universitatea Sankore.

De altfel, începerea tradiţiei educaţiei în Africa de Vest este atribuită bogatului împărat  deşi povestea imperiului său rămâne, în mare măsură, puţin cunoscută în afara Africii de Vest.

După moartea sa în 1337, la vârsta de 57 de ani, imperiul a fost moştenit de fiii săi, care nu au putut ţine unit imperiul, care s-a prăbuşit în scurt timp.

Sosirea ulterioară a europenilor în regiune a fost ultimul cui în sicriul imperiului.

Cei mai bogaţi oameni din toate timpurile

  • Mansa Musa (1280-1337, rege al Imperiului Mali) bogăţie incomprehensibilă
  • Augustus Caesar (63 î.Hr.-14 d.Hr., împărat roman), cu 4,6 mii de miliarde de dolari
  • Zhao Xu (1048-1085, împăratul Shenzong de Song în China) avere incalculabilă
  • Akbar I (1542-1605, împărat al dinastiei Mughal din India) avere incalculabilă
  • Andrew Carnegie (1835-1919, industriaş scoţian-american) 372 miliarde de dolari
  • John D Rockefeller (1839-1937) om de afaceri american), de 341 de miliarde de dolari
  • Nikolai Alexandrovici Romanov (1868-1918, ţarul Rusiei) 300 de miliarde de dolari
  • Mir Osman Ali Khan (1886-1967, regal indian) 230 miliarde de dolari
  • William Cuceritorul (1028-1087) 229,5 miliarde de dolari
  • Muammar Gaddafi (1942-2011, domnitor de lungă durată al Libiei) 200 de miliarde de dolari

Sursa: Money.com, Celebrity Net Worth

   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite