VIDEO Fâşia Gaza: Biroul şefului Hamas a fost vizat de un atac al avioanelor de luptă israeliene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură video
Captură video

Biroul şefului Hamas Ismail Haniyeh din Gaza a fost grav afectat luni în urma unui raid israelian, potrivit unor martorilor şi unor surse din serviciile palestiniene de securitate, în atacul declanşat de Israel ca ripostă la un tir de rachetă care a rănit şapte persoane.

Armata israeliană a confirmat că a lovit biroul lui Haniyeh, arată hotnews.ro

"Avioane de război israeliene au luat ca ţintă biroul şefului Hamas, Ismail Haniyeh", în cartierul Rimal, a precizat armata, într-un comunicat. 

  UPDATE 01.46  Israel a lansat atacuri aeriene asupra enclavei palestiniene din Gaza şi a trimis, luni, trupe suplimentare la frontieră ca răspuns la atacul cu rachete lansate de Hamas. 

După o zi de lupte intense peste graniţă, Israelul şi Hamas au fost de acord cu o încetare a focului mediată de egipteni, au spus oficialii palestinieni. Atmosfera de la frontiera pare să se fi  calmat spre noapte, informează Reuters.

"Un acord de încetare a focului a fost atins între facţiunile palestiniene şi Israel, pe baza medierii egiptene", a declarat un oficial palestinian  pentru Reuters, sub condiţia anonimatului.

Hamas TV a raportat de asemenea că sa ajuns la un acord de încetare a focului. Oficialii israelieni nu au comentat raportul.

Violenţa de luni a început când şapte israelieni au fost răniţi lângă Tel Aviv printr-un atac de rachetă lansat luni dimineaţă. 

Zeci de explozii au zguduit enclavele de coastă, iar sirenele de ambulanţă au făcut ecou până târziu în noapte. 

Într-un cartier din Gaza, oamenii şi-au adunat provizii în aşteptarea unei lungi escaladări. Biroul liderului mişcării islamice, Ismail Haniyeh, a fost unul dintre obiectivele iniţiale lovite, deşi probabil că ar fi fost evacuat în prealabil.

Sirenele au izbucnit, de asemenea, în oraşele israeliene din apropierea graniţei, trimiţând locuitorii din circulaţie spre adăposturi, în timp ce Israelul a lansat o armă de rachete cu rază scurtă de acţiune. Nu s-au raportat victime.

Escaladarea a avut loc cu doar două săptămâni înainte de alegerile în care premierul Benjamin Netanyahu încearcă să obţină victoria după un deceniu aflat la putere.

Netanyahu se află în vizită în Statele Unite, spunând că va zbura acasă imediat după întâlnirea cu preşedintele Donald Trump.

"Israel nu va tolera acest lucru. Nu voi tolera acest lucru ", a spus Netanyahu. "Şi chiar acum când vorbim ... Israel răspunde ferm acestei agresiuni nechibzuite", a declarat liderul izraelian, citat de Reuters.

Trump a declarat că Israelul are "dreptul absolut" de a se apăra.

 În ultimul război din Gaza, în 2014, mai mult de 2100 de palestinieni, dintre care majoritatea erau civili, potrivit ministerului de sănătate din Gaza, au fost ucişi în şapte săptămâni de lupte. 66 de soldaţi israelieni şi şapte civili din Israel au fost ucişi.

Oraşele israeliene de lângă Gaza şi Tel Aviv, capitala  Israelului, au deschis adăposturi de bombe în anticiparea atacurilor cu rachete.

Atacul cu rachete a coincis cu aniversarea a 30 de ani de la declanşarea protestelor săptămânale din Gaza, la graniţa unde au fost ucişi aproximativ 200 de de palestinieni şi mii de răniţi de atacuri israeliene. Un soldat israelian a fost ucis.

Israelul spune că nu are de ales decât să folosească forţa armată  la proteste pentru a împiedica militanţii să depăşească gardul de frontieră.

Gaza găzduieşte 2 milioane de palestinieni, majoritatea descendenţi ai persoanelor care au fugit sau au fost alungate din casele din Israel când statul a fost înfiinţată în 1948. Protestatarii cer dreptul de a se întoarce în ţara de unde părinţii lor au fugit.

Israelul a capturat Gaza în 1967 şi şi-a retras trupele în 2005. De când Hamas a preluat controlul, doi ani mai târziu, Israelul a menţinut o blocadă de securitate, împreună cu Egiptul, care a redus economia Gazei la ceea ce Banca Mondială numeşte un colaps.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite