VIDEO Erori fatale ale zborului Rio-Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piloţii cursei Air France nu au fost capabili să sesizeze pierderea de altitudine. La bordul aparatului Airbus 330, care s-a prăbuşit în Atlantic în 2009, la patru ore după decolare, se aflau 228 de oameni, între care şi românca Violeta Băjenaru.

Biroul pentru anchete şi analize (BEA), care a efectuat ancheta tehnică şi a analizat cutiile negre ale aparatului ce a efectuat zborul AF 447 pe ruta Rio-Paris, în data de 1 iunie 2009, a afirmat că piloţii nu au răspuns corect în cazul principalelor două incidente produse în ultimele minute de zbor - pierderea indicatorilor de viteză şi căderea bruscă a aparatului.

Potrivit anchetatorilor, piloţii nu fuseseră instruiţi pentru a reacţiona în cazul primului tip de incident. Autorităţile franceze care s-au ocupat de investigarea cazului spun că membrii echipajului nu au luat în seamă avertismentele repetate şi nu au avut pregătirea necesară pentru a înfrunta pericolul, însă Air France respinge acuzaţiile.

Comandantul nu era la post

BEA a stabilit că Marc Dubois, 58 de ani, 10.988 ore de zbor, comandantul aeronavei, nu se găsea în cabina de pilotaj în momentul primei situaţii de urgenţă, deoarece se odihnea. Nu se ştie din ce motive a ajuns în cabina de pilotaj la un minut şi jumătate după ce a aflat că pilotulul automat a fost dezactivat, la ora 2, 10 minute şi 5 secunde. La comanda avionului se afla cel mai tânar copilot, Pierre-Cedric Bonin, de 32 de ani, 2.936 ore de zbor, împreună cu un alt copilot, David-Robert de 37 ani,  6547 ore de zbor.  Ajuns în cabină, Dubois nu a mai reuşit să redreseze aparatul de zbor, iar colegii săi au încercat fără succes să stabilizeze aeronava şi să evite prăbuşirea.

Organizare defectuoasă

Una dintre slăbiciunile depistate  după tragicul accident aviatic al zborului Rio-Paris a fost organizarea defectuoasă a echipajului: pilotul cel mai puţin experimentat, care se afla în dreapta a fost desemnat de comandantul aeronavei, în momentul când s-a dus să se odihneaască, să preia controlul avionului, scrie „Le Figaro". În momentul în care situaţia s-a deteriorat, din cauza turbulenţelor, pilotul mai experimentat, care se afla pe scaunul din stânga, nu a mai putut să preia comenzile aparatului. Formarea şi antrenamentul piloţilor Air France este de asemenea pusă în discuţie. „Le Figaro" scrie că raportul BEA evidenţiază un antrenament insuficient pentru pilotaj manual la Air France.

În timp ce pilotul automat a fost deconectat, era suficient ca pilotul din dreapta să fie capabil să menţină altitudinea avionului de la manşă şi catastrofa ar fi fost evitată.

Potrivit unui oficial BEA, Jean-Paul Troadec, „situaţia putea fi evitată, dacă se acţiona ca la carte în minutele care au precedat prăbuşirea. „Primul pas al dezastrului a fost deconectarea pilotului automat, urmată de pierderea senzorilor de viteză, cel mai probabil după ce au fost îngheţaţi de cristalele de gheaţă.

În aceste condiţii, pilotul ar fi trebuit să declanşeze o procedură cunoscută sub numele de - Unreliable IAS - ce implică înclinarea avionului la cinci grade atunci când viteza indicată a aerului este afişată greşit sau lipseşte, aşa cum se întâmplase în cazul acestui zbor. „Unghiul luat de ei a fost mult mai mare. De aceea, avionul a început să piardă rapid altitudine, în scurt timp ajungând aproape în poziţie verticală", a adăugat Troadec.

Ultimele discuţii din cabina Airbus

Ultimele patru minute din cabina piloţilor de pe cursa morţii dinspre Brazilia spre Franţa arată momentele de panică prin care au trecut piloţii înainte ca avionul să se prăbuşească.

„Nu controlez avionul, nu-l controlez deloc" a ţipat pilotul mai tânăr, Pierre-Cedric Bonin, 32 de ani. Căpitanul, Marc Dubois, 58 de ani, nu era prezent în cabină deşi era mare nevoie de experienţa sa de zbor. „Deci, vine?" a întrebat copilotul. „Ce faceţi ...?", a întrebat comandantul când a revenit în sfârşit după 10 minute, în cabină. „Ce se întâmplă? Nu ştiu, nu ştiu ce se întâmplă" a răspunsul David-Robert, 37 ani, celălalt copilot. Echipajul a mişcat maneta în toate direcţiile posibile în timpul celor patru minute. La un moment dat nici nu mai ştiau dacă urcă sau coboară pentru că particulele de gheaţă blocaseră senzorii de viteză ai avionului.

Atunci când avionul intră în vrie, soluţia e să cobori botul avionului pentru a prinde aer. În schimb, pilotul mai tânăr a încercat să-l ridice, crezând că avionul merge prea repede. „Nu ştiu ce faci, dar coborâm!" a strigat căpitanul. „Ce naiba, cum coborâm aşa?", „Urcă! Urcă! Urcă!" strigau între ei copiloţii, contrazişi de comandant care ţipa: „Nu, nu, nu urca!".

Fără alarmă

Piloţii nu au discutat niciodată despre posibilitatea ca avionul să se prăbuşească şi nici nu au anunţat pasagerii de ce se întâmpla. Ultimele cuvinte ale căpitanului au fost de un calm remarcabil, reprezentând indicaţii pentru aparatele din cabină.



Guyana: avion rupt în două la aterizare

Un avion al companiei Caribbean Airlines, din Trinidad-Tobago, a fost la un pas de ­dezastru sâmbătă, când a ieşit de pe pistă la Aterizarea pe aeroportul Cheddi Jagan (din Guyana) şi s-a rupt în două. Ca prin minune, niciunul dintre pasageri nu fost rănit grav, însă mai multe persoane au avut nevoie de îngrijire medicală. Avionul, un Boeing 737-800, cu 154 de pasageri şi opt membri ai echipajului la bord, venea de la New York. 

image

Avionul, un Boeing 737-800, s-a rupt în două la aterizare   Foto: Reuters



Aeronava a alunecat pe pista udă, a rupt un gard din lanţuri şi a trecut foarte aproape de o ravenă cu adâncimea de 60 de metri. Dacă ar fi căzut în acea ravenă, toate persoanele aflate la bord ar fi murit aproape sigur, transmite AFP.

Accidentul s-a produs imediat după miezul nopţii (ora locală). „Mi-am dat seama că totul era peste mine, oameni şi bagaje. Am fost penultima persoană care a ieşit din avion, în întuneric, a fost îngrozitor", a declarat unul dintre pasageri, Adis Cambridge. La început, echipele de salvare au reuşit cu greu să ajungă la pasageri din cauza întunericului  şi a lipsei echipamentului de urgenţă.

Alţi pasageri au spus că aplauzele lor pentru aterizarea pe care o credeau reuşită s-au transformat în ţipete când şi-au dat seama că avionul s-a rupt în două. Unul dintre pasageri şi-a rupt piciorul iar alţi câţiva au avut contuzii minore. Circa 100 de pasageri au avut nevoie de îngrijiri medicale şi patru au fost spitalizaţi. Caribbean Airlines nu cunoaşte încă motivele accidentului. "Ceea ce s-a întâmplat e un adevărat miracol", a declarat preşedintele companiei, George Nicholas. 

image
image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite